fbpx

Folyik az aratás

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 29.

A mezőgazdaság egyik legjobban várt időszaka már javában zajlik: az aratás. Az árpa fele már a raktárakban van, a búzához még éppen csak hozzákezdtek a gazdák. Ekkor derül ki, hogy a választott fajta milyen eredményt hoz, és le tudjuk vonni a következtetéseket, melyek a következő tenyészidőszak megalapozását jelentik.
Visszatekintve a szezonra a vetések jó időben történtek meg tavaly ősszel, és az állományok jó fejlettségi állapotban tudtak a télbe menni, még a téli hidegek sem okoztak bennük nagy kárt. A márciusi csapadékos idő és a szokatlan hideg már inkább adott okot a fejtörésre, így a tenyészidő tavasszal jócskán lerövidült. A kései tél azonnal nyárba csapott át áprilisban, ami a tavaszi vetések elvégzéséhez ideális volt, de az őszi kultúrák helyenként aszálytüneteket mutattak. Ezt a májusi aranyat érő esők korrigálták, de ezzel együtt viharok, jégesők tépázták a táblákat, sok helyen belvizet is okozva. Erre a betakarítás előtt közvetlenül érkezett csapadék is rátett egy lapáttal, a sok helyen megdőlt állományok minőségromlást szenvedtek.
Mindezek ellenére az árpában és búzában is az előző évekhez képesti átlagos hozamokra számíthatunk, és a korszerű technológiát betartó gazdák a minőségi paraméterekkel is elégedettek lehetnek. Minden kedves partnerünknek gratulálunk az eredményeihez!

Komplex tápanyag-utánpótlás, jobb eredmény

Amikor a tápanyag-utánpótlásra kerül a sor, a gyakorlatban sok esetben csak a nitrogén pótlásra figyelünk. Ez az egyoldalú kijuttatás az évek során kimerült, tápanyagban szegény, elsavanyosodó talajviszonyokat eredményezhet, ami több szempontból is káros lehet. 
Ahhoz, hogy a növények harmonikus fejlődését biztosítani tudjuk, ismernünk kell a kezdeti talajadottságokat, és abból kiindulva tudunk okszerűen tápanyagokat pótolni.
Takácsi határában elhelyezkedő Tápanyag-utánpótlási Tudásközpont Hálózatunk helyszínén erre láttunk tökéletes példát.
A Hagyományos technnológia -ami a napraforgó esetében is gyakran csak a nitrogén pótlását jelenti- és az okszerű tápanyag-utánpótlást megtestesítő YIELD SERVICE javaslatai alapján történt  tápanyag-utánpótlás között jól látható a növények fejlettségbeli különbsége. Kíváncsian várjuk a betakarítási eredményeket.
Ha saját szemével kíván megbizonyosodni a kísérleteink állapotáról, keresse fel növénytermesztési szaktanácsadóját, és látogasson el hozzánk!

Figyelem!
Lejár a határidő!!

Ezúton szeretnénk minden kedves partnerünk figyelmét felhívni, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarai tagdíj 2018-as bevallását 2018 július 2-ig kell elkészíteni. A tagdíjbefietési határideje: augusztus 15-e.

Mit tegyünk, ha magas pH-val küzdünk?

A talajok bázikussága hasonlóan nagy probléma, mint a savasságuk, hiszen a tápelemek felvehetősége ugyan úgy csökkkenhet. 

Ezekben a talajokban a jelentős Ca tartalom okozta antagonizmus hatására a K és Mg felvétele korlátozódhat. Ennél nagyobb probléma a vízoldható foszfor lekötődése, mely a Ca ionokkal szinte azonnal reakcióba lépve felvehetetlen formákká alakul át. 

Éppen ezért a Timac AGRO DUOFERTIL TOP termékcsaládjában található MPPA DUO megvédi a hatóanyagokat a lekötődéstől, így a növény még magas pH esetében is hozzá tud férni, biztosítva ezzel a kiegyensúlyozott fejlődést. 

Timac AGRO Hungária Kft.
2040 Budaörs, Gyár u. 2.
Mobil: +36 20 394 4522
E-mail: [email protected]
  www.timacagro.hu