fbpx

Minden perc számít!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2018 június 28.

Kerüljük el a szárítótüzet

Az őszi időszakban a leggyakoribbak a tűzesetek a terményszárítókban, évente átlagosan több tucat helyen gyulladnak ki a hatalmas berendezések. Az idei szezon is veszélyesen alakul, a statisztikák szerint megszaporodnak az ilyen tűzesetek, ha csapadékos a nyár. A szárítótűz azonban megelőzhető, ebben segít a gazdáknak a katasztrófavédelem és egy magyar agrár startup, a Videokontroll.

A katasztrófavédelem minden évben felkészül a lehetséges terményszárító tűzesetekre, és tájékoztatják a gazdálkodókat is a fennálló veszélyről. A tájékoztatás és a megelőzés terén már öt éve működnek együtt a Videokontroll szárító felügyeleti rendszert kifejlesztő magyar agrár startuppal, amely a szemestermény-szárítók szakmai díjakkal elismert hazai szakértője – derült ki nemrég Keszthelyen, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság rendezvényén.

A terményszárítás tűzveszélyes technológiai folyamat, de kordában tartható, ha kontrolláljuk a folyamatot és a tűzveszélyt fokozó tényezőket felderítjük, majd műszaki beavatkozással korrigáljuk. Mi ezt precíziós beüzemelésnek hívjuk. A Videokontroll által rögzített adatok felhasználásával a szárítási folyamat szoros kontrollja mellett a szárítók diagnosztizálása is elvégezhető, így a feltárt, fokozott tűzveszélyt jelentő helyzetek kiküszöbölésére valóban mód nyílik. A katasztrófavédelem magas rangú központi és regionális vezető munkatársai, eddig rejtett típusjellemzőket is megismerhettek az előadásból, ezek a jövőben az oltási munkát is hatékonyabbá tehetik – mondta Speiser Ferenc, a Videokontroll-t gyártó és telepítő cég ügyvezetője.

A szárítótűz kialakulásának veszélyét fokozza a termény indokolatlan lokális túlhevítése. Azt tapasztaltuk, hogy a szekciók optimális irányba rendezésével megszűnik ez a probléma is. Az elmúlt években 26 esetben avatkoztak be gyorsan és szakszerűen a szárítókezelők, a szárítóba szerelt Videokontroll jelzése alapján.

Az agrár startup egy kiadványt is készített, ami segíthet a gazdaságok szakembereinek bizonyos helyzetek beazonosításában, a tűz elleni védekezésben.

Összeállította:
Kalmár Nárcisz