fbpx

Fontosabb tudnivalók az EKAER-rendszerrel kapcsolatosan

Írta: Szerkesztőség - 2015 március 05.

Az útdíjköteles gépjárművel végzett, közúti fuvarozással járó tevékenységet csak EKAER-számmal rendelkező adózó folytathat. Az EKAER-szám az ugyanazon gépjárművel egy adott címzetthez szállított rakományhoz kapcsolódik. Az EKAER-számmal azonosított fuvarokat egyesével be kell jelenteni az EKAER-rendszerben a fuvarozás előtt, és a bejelentéssel a fuvarhoz tartozó sok és részletes adatot is rögzíteni kell az EKAER-rendszerben.

Az úgynevezett kockázatos termékek szállítását akkor is be kell jelenteni, ha az nem útdíj köteles járművel történik, de az egy címzett számára szállított termék eléri az alábbi mennyiségeket:

kockázatos termékek 200 kg-ot vagy a nettó 250.000 forintot,

illetve egyéb kockázatos termékek esetében 500 kg-ot, vagy a nettó 1 millió forintot.

Kockázatos terméknek minősül a rendelet szerint – a korábbi várakozásokkal ellentétben – az élelmiszerek nagy része. A legfontosabbak a liszt, a tej és a tejkészítmények, a méz, a cukrok, olajok, húsok, húskészítmények, zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, állati takarmányok.

Kockázatos élelmiszerek külföldről történő szállításához EKAER-számot csak az igényelhet, aki az első magyarországi tárolási helyet már bejelentette.

Egyéb kockázatos termék például minden ruházati termék és cipő, homok, sóder, kátrány, bitumen, aszfalt, kenőanyagok, benzinadalékok, tűzifa, hasábfa.

A FELIR azonosító

Az új rendszer az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság hatáskörébe tartozó termékek esetén kizárólag a FELIR-azonosítóval rendelkező ügyfelek szállítmányához ad számot.

A NÉBIH FELIR kereső alkalmazásának oldalán (http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/felir-kereso) ellenőrizhető, hogy

  • a forgalmazott termék a vámtarifaszám alapján FELIR köteles-e,
  • egy adott vállalkozás a TEÁOR-száma alapján FELIR-regisztrációra kötelezett-e, valamint,
  • az adott vállalkozás rendelkezik-e FELIR-azonosítóval.

A NÉBIH felhívja ügyfelei figyelmét, hogy aki a FELIR hatálya alá tartozó tevékenységet végez, és nem rendelkezik azonosítóval, regisztrálnia kell magát.

A regisztrációt a felügyeleti díj bevallási rendszeren keresztül lehet elvégezni a NÉBIH weboldalán (https://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/felir). Amennyiben az ügyfél a 2014-es évben érvényes bevallást nyújtott be, biztosan rendelkezik FELIR-azonosítóval, ha azonban elmulasztotta a bevallási kötelezettséget teljesíteni, a pótbevallás benyújtásával egyidejűleg a FELIR-nyilvántartásba vétel is megtörténik. Ha tevékenységét 2014-ben kezdte meg az ügyfél, és ezért az idei évben nem vonatkozott rá a bevallási kötelezettség, akkor nullás bevallás leadása mellett nyilvántartásba veszi a hivatal.

Importra vonatkozó szabály

A rendszer másik sarkalatos pontja, hogy élelmiszer uniós tagállamból történő behozatala esetén azt csak a 3/2010 (VII. 5.) VM rendelet alapján bejelentett első magyarországi tárolási helyen engedi kirakodni. A rendelet szerint azoknak az élelmiszer-vállalkozásoknak, amelyek harmadik országból vagy uniós tagállamból élelmiszert forgalomba hozatal vagy tovább-feldolgozás céljából behoznak, regisztrálniuk kell magukat és azt a telephelyet, első magyarországi tárolási helyet, ahol az árut először betárolták.

A regisztrált első magyarországi tárolási helyek a NÉBIH weboldalán található kereső (http://portal.nebih.gov.hu/elso-betarolasi-hely-kereso) segítségével elérhetők.

Amennyiben valamely vállalkozás első tárolási helyet üzemeltet, és nem találja az adatait az adatbázisban, nyilvántartásba vételi kérelmével növényi alaptermék forgalmazása esetén forduljon a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény és talajvédelmi igazgatóságához, egyéb élelmiszer esetében a területileg illetékes járási állategészségügyi hivatalhoz.

15%-os biztosíték

A kockázatos élelmiszerekre és egyéb kockázatos termékekre a szabályozás fokozott ellenőrzést ír elő, sokkal több adatot kér be a szállítás megrendelőjétől. Aki kockázatos élelmiszereket és egyéb kockázatos termékeket fuvaroztat és nem legalább 2 éve működő köztartozásmentes adózó hatályos adószámmal, annak kockázati biztosítékot kell majd letennie. A biztosíték összege a bejelentés előtti 60 napban szállított termékek adó nélküli értékének 15 százaléka. A biztosítékot elkülönített számlára kell befizetni, vagy bankgaranciával lehet igazolni. Rendszeres termékimporttal foglalkozó társaság esetén ez azt jelenti, hogy a forgalmuk 15 százalékát folyamatosan lekötve kell tartani. A kockázati biztosítékra kötelezett fuvarok alól kivételt képez a Magyarországról az Európai Unióba irányuló termékértékesítés vagy egyéb célú kivitel.

Bejelentő személye

A rendelet szerint a fuvarozás előtti bejelentési kötelezettséget az adózó törvényes képviselője vagy állandó meghatalmazottja helyett teljesítheti az a személy is, akinek ügyfélkapus regisztrációja van, és akinek részére az adózó törvényes képviselője vagy állandó meghatalmazottja az Art. szabályai szerint az EKAER elektronikus felületen a bejelentéshez szükséges felhasználónevet és jelszót igényelt.

Az adózó megjelölhet olyan személyeket is, akik az adott EKAER-számhoz kapcsolódóan kizárólag

  • az adott személy email-címét,
  • az egyes termék-megnevezésekhez (tételekhez) a bruttó tömegeket,
  • a termékek értékét,
  • a termékek fuvarozásához használt gépjármű rendszámát módosíthatja.

A bejelentés nem csak az EKAER-rendszerben, hanem a NAV felé korábban bejelentett jogosult email címéről a NAV által megadott email címre küldött email-ben is megtehető.

Jelentős bírság

A bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a be nem jelentett termék igazolatlan eredetűnek minősül, és értékének 40 százalékáig terjedő mulasztási bírság szabható ki, továbbá a bírságösszeg mértékéig lefoglalható. E szankciókat az adóhatóság eredetileg 2015. január 15-től tervezte alkalmazni, amelyet közben január 31-ig meghosszabbítottak.

Krenovszkyné Lovász Andrea