fbpx

Főpróba Schwandorfban – gépbemutató a HORSCH központban

Írta: Szerkesztőség - 2011 november 16.

Már csak napokkal vagyunk a hannoveri Agritechnica kiállítás előtt, az újságíróknak már bemutatta új gépeit a HORSCH Maschinen GmbH. Schwandorfban a HORSCH gépek mellett a Leeb vegyszerező és a ROPA cukorrépa betakarító gépek legújabb fejlesztési eredményeit is láthattuk már szeptember 19-20-án.

 

Mezőgazdaság szenvedélyből

A gépkínálat folyamatos kiszélesítésével és a forgalmazókkal tartott jó kapcsolattal magyarázta Michael Horsch cégtulajdonos cégének sikerét és a 2008-as csúcsév adatait 10%-kal meghaladó gépértékesítési adatokat.

A legjobb eredményeket Németország mellett Lengyelország, Franciaország és Anglia produkálta, de Ukrajna és az orosz piac is sikereket ért el annak ellenére, hogy a válság idején jelentek meg náluk a HORSCH gépek először.

A mezőgazdaság jövőjét és ezzel együtt a technikai fejlesztések irányát a cégvezető a precíziós gazdálkodásban és a műtrágyázási költségek csökkentésében látja.

A művelési költségek kb. 25%-át jelentette eddig a földbérlet és a műtrágyázás, ez a jövőben elérheti összesen az 50%-ot, ami már kétségessé teheti a gazdaságok jövedelmezőségét.

Ahhoz, hogy mindez ne okozzon likviditási problémákat, a műtrágyázáson lehet – észszerű kereteken belül – megtakarítani.

Mindez nem a tápanyag-utánpótlás csökkentését kell, hogy jelentse, a sávos talajműveléssel, a tiszta nyomtáv biztosításával, az 50 cm-es állandó sortáv alkalmazásával kapcsolatban már a Horsch-nál is végeznek kísérleteket és fejlesztéseket, nemcsak elméletben, hiszen már ilyen irányú gyakorlati megkereséseket is kaptak.

 

A 2011-es modellek

A kultivátor sorozat négy termékcsaládja bővül az idén, ezek a Joker, Cruiser, Terrano és Tiger gépek.

A Cruiser XL egy teljesen új kultivátor a sekély talajműveléshez: 3 ponton rögzíthető eszköz 5 és 6 m munkaszélességben, míg a 8 méteres vontatott változat ideális a tökéletes tarlóműveléshez.

A 65 cm-es gerendelytávolságú és 60 cm hasmagasságú kultivátor használható sekély tarlóhántásra, lazításra és a talaj tavaszi átszellőztetésére, valamint szántás utáni magágy előkészítésre, ahol a 3D-s kapamozgást az 120 kg-os kioldási erő előzi meg.

 

Terrano FM 4 gerendelyes nehéz kultivátor

karbantartásmentes, olajfürdős csapágyakkal felfüggesztett egyengető tárcsák egyenletes talajfelszínt hagynak maguk után.

A Terrano FM mélységvezetéséről a henger és az elülső támasztókerekek gondoskodnak, amelyek helyzete (a felszereltség függvényében) hidraulikusan menet közben is változtatható.

Amennyiben maximális fokú visszatömörítésére van szükség, úgy a középső futóművet teljesen ki lehet emelni.

A futómű bizonyos esetekben (pl. nedves körülmények között) a mélységvezetést is szolgálhatja, így a hengerre kisebb súly nehezedik.

A kultivátor tetszés szerint henger nélkül is használható.

Mivel a negyedik késsor a futómű mögött helyezkedik el, ezért a gép után nem marad keréknyom.

Terrano MT kötött talajokra is

A 4 és 6 m munkaszélességű tárcsás kultivátor, eredetileg 4 cm széles kapákkal felszerelve (de 8 cm-esre is cserélhető) a nagyon kötött talajokra ajánlott, ahol nem lehet mély, intenzív művelést végezni.

A sekélyebb keverésre és mélyebb (35 cm) lazításra fejlesztett gépen a járószerkezet a kétsoros tárcsát követő, két kapasor között van.

A dupla D formájú StillDisk SD hengerek a szokásosnál mélyebbre tömörítenek.

 

Fejlesztések a vetéstechnológiában

A pneumatikus szemenkénti vetés technológiáját alkalmazta a Horsch 8 soros kivitelű 70, 75 és 80 cm, ill. a 12 soros 45, 50 cm sortávolságú Maestro CC vetőgépénél, kocsijának műtrágyatároló kapacitása 2800 liter, a vetőkocsi egyenként 70 literes.

Alacsony lóerő szükségletű, 100 Le-s traktorral üzemeltethető hatékony gép kukorica, szója, napraforgó, cukorrépa, cirok és repce vetésére alkalmas.

A szabadalmaztatott szemenkénti vetés technológiában elektromotor hajtja az adagolót.

Egy lesodró segítségével a centrifugális mozgást lineárissá alakítja, így a vetőmag gyakorlatilag ugyanazon a ponton kerül az ejtőcsőbe.

Ezzel a megoldással akár 15 km/h-s sebességnél is precíz marad a vetés.

A Maestro SW 12 és 24 soros kivitelben, 70 és 75 cm sortávolsággal érhető el, a kocsi magtároló kapacitása 2.000 literes, műtrágyatartálya pedig 7.000 literes.

A Maestro jól ismert vetőegységében új csapágyazást kaptak a forgó részek, és a 300 kg-os csoroszlyanyomás hidraulikusan alkalmazkodik minden állapothoz.

A Pronto gépek mellett kifejezetten a nagy területű kelet-európai gazdaságok (Oroszország, Ukrajna és Kazahsztán) szántás nélküli technológiájához készült a 12-24 méter közötti munkaszélességű direktvető Sprinter NT.

Míg Európában 5 cm mélyen vetjük a gabonát, addig Kazahsztánban 8-10 cm-re kénytelenek vetni az alacsony nedvességi szint miatt.

Ezt 7 cm-es barázda kihúzásával oldják meg, ahol már kivitelezhető a vetőcsoroszlya 3 cm-es vetőmélysége.

 

Vendégszereplés a HORSCH gépek mellett

Az Agritechnica kiállításon mutatkozik be a 8.000 liter tartálykapacitású, 36 m munkaszélességű Horsch Leeb GS 8000 szántóföldi permetező, ami alatt egy merev és egy kormányzott tengely biztosítja a fordulékonyságot.

A beépített légrugónak köszönhetően a rozsdamentes tartályban lévő folyadék mindig vízszintesen az aktuális mennyiségtől függetlenül, sőt mivel a tengely elé építették a tartályt, emelkedőn sincs negatív hatása a kevesebb permetlének.

A feltöltési sebessége 1000 l/perc, amit nem dugattyú, hanem kör- és dugattyús pumpa végez.

A szórásegyenletességet az ultrahangos talajkövető rendszer biztosítja.

A cukorrépa betakarítás professzionális gépe a német ROPA Tiger és XL prizmázó, prizmafelszedő és felrakó gépsora, amelyből az idén már 260 darabot gyártottak, és a tavalyi 190 értékesített darabból kiindulva hamarosan ezek is gazdára találnak.

A HORSCH Maschinen GmbH. Schwandorfban építette fel új logisztikai központját, ahonnan a teljes alkatrészellátást kezeli a jövőben.

A logisztikai központ része az ultramodern, automatikus, magas polcrendszerrel szerelt 75 x 30 m alapú, 17 m magas automata magas raktár, az 1400 m2 alapterületű termelési és alkatrész részleg, a 2200 m2-es kereskedelmi felület és a 650 m2 területű irodarész.

A 10 millió eurós beruházással a szállítási határidőket tovább tudja rövidíteni a német gépgyártó vállalkozás.

 

 

Sándor Ildikó