fbpx

Jó döntés volt a SZEGÁNA Kft.-től gépet vásárolni.

Írta: Szerkesztőség - 2011 november 16.

Az októberi vetési munkák kellős közepén nem illik a gazdát zavarni a szántóföldön, de ha egy korábbi jó döntése „ következményeiről” kérdezem, akkor azért biztosít néhány percet.

Így beszélgettünk Süly Ferenc Halásziban élő és gazdálkodó partnerünkkel, aki 2011 márciusában vásárolt egy Pneusej 4 MS pneumatikus gabonavető gépet.

A vásárlás feltétele a tavaszi árpa vetése volt. A gép megérkezett és 30 ha vetését optimális időben el tudta végezni a gazda.

Számos előnyt emelt ki Süly úr, de ezek közül a számára egyik legfontosabb, hogy biztonságosan tud közlekedni a forgalmas Szigetközi utakon.

Az utak kanyargósak és keskenyek, a közel hetven hektárnyi terület elaprózott, és szétszórtan helyezkedik el.

További előny a pontos beállítási lehetőség, mivel első fokú vetőmagot is termel, ezért a 180-220 kg/ha vetőmag adag vetése kilós pontosságot igényel.

A Pneusej vetőgép művelőút automatikával szerelt és hibátlanul üzemel.

A Szegána Kft.-t korrekt kereskedő partnernek tartja, s az általa kínált gépek vásárlását ez év őszén is folytatta.

Legfrissebb gépe egy Bogballe L2plus 1600 literes műtrágyaszóró, amelyet már fiával közösen vásároltak.

A gép egyik legfontosabb előnyének a mezsgye szórási funkciót emelte ki, mivel sok területe közvetlen vízparton terül el.

Az 1600 literes műtrágyaszóró jól illeszkedik az MTZ 820-as traktorhoz, biztonságos a kormányzás még 1000-1200 kg feltöltéssel is.

Süly úr büszke új szerzeményeire és további jó gépeket keres a következő szezonra.

Hasonló helyzetben, vetés közben, kerestem fel Tóth Tihamér urat is Jánossomorján, aki egy Dal-Bo CultiLift 600 típusú függesztett kombinátor vásárlásával tisztelte meg Társaságunkat.

A magágykészítő gépet New Holland 6090 típusú,165 LE-s erőgéppel üzemelteti.

Családi gazdaságukat ketten, fiával közösen működtetik mintegy 170 ha-on.

Olyan magágykészítő gépet kerestek, amely egyaránt jól használható tavasszal, nyáron és ősszel is.

Ugyanakkor legyen alkalmas nagy magvú és apró magvú növények számára vetőágyat készíteni.

A Dal-Bo CultiLift kellően robusztus és a mélységtartása kiváló.

A kapák elhelyezése és osztástávolsága jó, biztosítani tudja az esetleges szármaradványok zavartalan átömlését kukoricatarló esetén is.

A kukorica vetőmag termeltető cégek kiemelten kezelik a kiváló minőségű magágyat az egyöntetű kelés érdekében.

Tóthék birtokán a Dal-Bo Culti Lift 600 kombinátor bizonyított, döntésük helyesnek bizonyult.

 

Győrújbarát és Nyúl határában találkoztunk Tóth Lajos úrral, akinél a Jympa SJ 7-9 középmély lazító bizonyította be a jó gépválasztás minden előnyét.

Még szeptember hónapban érkezett a lazító, amikor is ideális „talajnedvesség”, vagyis talajszárazság volt azokon a termőföldeken, ahol korábban megközelíthetetlen vízfoltok terültek el.

Az elmúlt évben a Bakony-ér által elöntött táblákon el tudták végezni ezt a létfontosságú munkát, így mintegy 30-35 hektárt sikerült visszaállítani a termelésbe.

A lazítót 7 késsel és 5 késsel is üzemeltették. Az 5 lazító kés, növelt késtávolsággal, az erősen tömődött, mély fekvésű területeken feladta a leckét még a RÁBA-250 típusú erőgépnek is.

Remélhetőleg a következő években a tervszerű, vetésforgóhoz igazodó lazítási forgó is kivitelezhető lesz ennek a kiváló gépnek a megvásárlásával.

 

Pánczél Miklós

területi képviselő