fbpx

Újra Magyarországon a BOBCAT – A BOBCAT

Írta: Szerkesztőség - 2011 november 16.

A BOBCAT márka az egész világon nagy ismertségnek és elismertségnek örvend, s rövid szünet után ismételten van magyarországi képviselete a DM-Ker Kft. által. A kizárólagos importőri szerepet betöltő hazai forgalmazó, a mezőgazdasági felhasználású új generációs Bobcat teleszkópos rakodógépeket az idén 75. alkalommal megrendezett OMÉK-on mutatta be a sajtó és a nagyközönség részére.

 

DM-Ker Kft. a hazai forgalmazó

A DM-KER Kft. 2008-ban alakult.

Kezdetben a fő tevékenységi köre a bányászati – és építőipari gépek nagykereskedelme, mely elsősorban jó állapotú, megkímélt használt gépek értékesítését jelentette.

A 2009-s év óta a Chicago Pneumatic gépek (pneumatikus és hidraulikus bontókalapácsok, kompresszorok, talajtömörítő eszközök) hivatalos képviseletét is ellátja, mely termékek az Atlas Copco csoport tagjaként szerepelnek a kínálatukban.

A gépek értékesítése mellett ebben ez évben megkezdték alkatrészek forgalmazását és az általuk forgalmazott gépek szervizelését is.

2010. novemberében együttműködési szerződést írtak alá a Doosan és Bobcat gépek értékesítésére a Magyarországi ipari és építőipari piacon.

Ebben az évben a szervizszolgáltatás is az egyik jelentős bevételi forrást jelentette.

Ezért ezt a tevékenységüket tovább erősítették, piaci szerepüket pedig kiszélesítették.

2011. áprilisában a megállapodást sikerült kiegészíteniük a Bobcat mezőgazdasági képviseletével is, így a DM-Ker Kft., mint a Doosan/Bobcat gépek kizárólagos és hivatalos importőreként tevékenykedik.

Küldetésük, hogy a több mint 10 éves tapasztalattal rendelkező kollégáik teljes körűen kiszolgálják a mezőgazdaság, építőipar és ipar gép-, alkatrész- és szerviz igényét.

Telephelyük Szigetszentmiklóson az M0-s körgyűrű mellett található, mely biztosítja a gyors elérhetőségét bármely autópályának, annak érdekében, hogy ügyfeleik igényeit minél hatékonyabban tudják kiszolgálni.

Alkatrészraktáruk is itt található, mely elsősorban az általuk képviselt márkákat szolgálja ki.

Tekintettel a magyar piacon megtalálható számtalan Bobcat gépnek, elsősorban az általuk képviselt termékeket látják el alkatrésszel, azonban képesek más típusú alkatrész igényeket is kiszolgálni.

Szervizes kollégáik, habár sokéves tapasztalattal rendelkeznek, folyamatos gyári képzéseken vesznek részt, annak érdekében, hogy az általunk képviselt termékeket, minél magasabb szinten tudják kiszolgálni.

Céljuk, hogy szerviz és alkatrész szolgáltatásaikkal, valamint az általuk képviselt termékekkel minél magasabb minőségben tudják kiszolgálni ügyfeleiket, figyelembe véve igényeiket, elvárásaikat.

 

Új generációs Bobcat teleszkópos rakodók

Megbízhatóság – Erőteljesség – Komfort

A változó felhasználói igényeket figyelembe véve a Bobcat egy teljesen új teleszkópos rakodóval jelent meg a 6-7m emelési magasságú kategóriában.

A két új típus, a TL360 és TL470 jelölést kapta.

Előbbi emelési magassága 6010 mm, maximális kapacitása 3000 kg. A nagyobbik változat 6957mm-re emel, legnagyobb kapacitása pedig 3500 kg.

A TL 470 típus két változatban kapható.

Az alaptípus normál hidraulika teljesítménnyel és a megszokott 100 lóerővel kerül a felhasználókhoz, az erősebb változat már 130 lóerő és emelt hidraulika teljesítménnyel készül.

Utóbbi elsősorban a mezőgazdasági felhasználásra javasolt, ahol a rakodók nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, és jellemzőbb a gyors és egyszerre több gémműveletet igénylő munkafolyamat.

Az új rakodók a Bobcat korábbi T2556, 2566 és 3571 típusait váltják, teljesen megújult műszaki tartalommal és külalakkal.

 

Motor

A karbantartások alkalmával nagy segítséget nyújt a motor hosszanti irányú elhelyezése.

Ezzel a megoldással a napi és időszakos javítási munkálatok időigénye jelentősen csökkenthető az egyszerűbb hozzáférhetőségnek köszönhetően.

A szűrők egyszerűen cserélhetőek, az akkumulátor a motor elejéhez a padlólemezre került.

A motor elhelyezésével a hűtők helyzete is megváltozott.

Minden tagja ferdén helyezkedik el a burkolat alatt, ami a hűtők tisztítását nagyban segíti.

A ventillátor a levegőt a hűtőkön keresztül a szabad térre fújja.

Ennek a rendszernek köszönhetően az oly sok problémát okozó hűtő eltömődés jelentősen csökken, és megkíméli a felhasználót a gyakori manuális tisztítástól.

 

Hidraulika

A hidraulika áramlást fogaskerék szivattyú biztosítja, a TL470HF esetében viszont terhelésérzékelő szivattyú látja el a rendszert, melynek köszönhetően egyszerre több gémművelet is végezhető.

A rakodóban található hidraulikus csatlakozások száma jelentősen csökkent, ami a potenciális olajfolyások lehetőségét nagy arányban kizárja.

A gém végén elhelyezett hidraulika gyorscsatlakozó kivezetések csövezése a gém belsejében fut, így védve azt a sérülésektől. A gyorscsatlakozónak köszönhetően a hidraulikus munkaeszközök cseréje egyszerű és gyors.

 

Gémrugózás

Az opcionálisan kérhető rendszer a menetelés közbeni munkaeszköz rázkódást csökkenti, így mérsékelhető a megrakott kanál anyagkiszóródása.

 

FNR joystick

Az új típusokon az irányváltó kapcsoló a joystick-on található, így a vezető számára komfortosabb kezelést biztosít.

A kapcsoló elhelyezése biztosítja a munka közbeni véletlenszerű váltás elkerülését.

A joystick kialakítása a jól bevált, kényelmes és „klasszikus” fogást biztosító forma maradt, amely segítségével természetesen a gém és adapter műveletek egy kézzel vezérelhetőek.

 

Fülke

A vezetőfülke teljesen megújult. Legszembetűnőbbek a nagy üvegfelületek, amik tökéletes kilátást biztosítanak.

A szélvédő a kezelő feje fölé nyúlik, így kiváló rálátást biztosít a munkaeszközre a gém megemelt állapotában is.

A jobb hátsó oszlop előre hozása, és helyének egy íves üveggel való pótlása egyedülálló kilátást nyújt a gép hátsó részéhez, amelynek előnye a manőverezések során mutatkozik meg.

Az opcionálisan kérhető üvegezett alsó ajtórész tovább növeli a tökéletes kiláthatóságot.

A fülke műszerezettsége is modernizálódott, a digitális kijelzőn minden szükséges adat megtalálható.

Az új váz és gémszerkezet erős, robusztus kialakítása biztosítja a nehéz körülmények közötti munkavégzést maximális terhelés mellett is.

A gépek ellensúly kialakítása a szűk helyen történő manőverezést, és a biztonságos munkavégzést segíti.

Az ellensúly nem nyúlik túl a kerekek vonalán, melyekre a rálátás biztosított, így a tolatás biztonsággal végezhető.

A gépek alapfelszereltségéhez tartozik a modern fülkében a digitális kijelző, rúgózott ülés, állítható kormány, fél-automata kerékösszetartást jelző, irányváltó kapcsoló a joystickon, dupla tükrök, továbbá a túlterhelés jelző, közúti világítás, hidraulika kör kivezetés, külső tükrök, manuális gyorscsatlakozó, és sok egyéb, a komfortot és munkavégzést segítő berendezés, műszer.

Opcionálisan választható számos vonófej, további hidraulika körök, kék fény a baromfitelepi alkalmazáshoz, levegő-előszűrők, és talán sokak számára fontos lehetőséget biztosító opcionális eszközfelvevő keret.

A Bobcat valóban a piaci igények visszajelzéseire alapozott új generációs rakodói már elérhetőek a DM-Ker Kft. kínálatban.

 

Dudás Ervin