fbpx

Optigép adapterek a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n

Írta: Agrárágazat-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 15.

Ebben az évben is kiemelt érdeklődés kísérte a kétnapos mezőfalvai NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-t. A békési Optigép Kft. széles kombájnadapter-kínálatát egy-egy csukható kukoricacső-törő és napraforgó-betakarító adapter képviselte a rendezvény állógép-kiállításán. Az OptiCorn kukoricacső-törő adaptercsalád tagjai közül a népszerű 676CS összecsukható típus fogadta az érdeklődőket.

Optigép NAS 876CS
Optigép NAS 876CS nyolcsoros összecsukható napraforgó-adapter

Az OptiCorn kukoricacső-törő adapterek fejlesztésénél az elsődleges szempont az volt, hogy a piacon olyan gépekkel jelenjenek meg, amelyek megfelelnek a magas felhasználó igénynek is, biztosítva a hatékony, gazdaságos munkavégzést. Az OptiCorn CS adaptert összecsukható változatban 6, illetve 8 soros kivitelben, 70 és 76,2 cm-es sortávval érhetik el a felhasználók minden kombájntípusra.

Az OptiCorn csőtörő adapter törőhengerei 20%-kal hosszabbak a konkurens adapterekénél, speciális csapágyazásuk napi karbantartást nem igényel. A félautomata láncfeszítő könnyen hozzáférhető a beállításhoz. A törőlécek közötti rés a változó állományhoz elektromos motorral igazítható. A soronként kikapcsolható szárzúzó rotorok keményfémmel felszórt kései tökéletesen lefedik a törőhenger területét, 5-6 cm-es hosszúságú aprítékot készítenek. A soronkénti védelemmel ellátott törőegységek között a biztonságos hajtásátvitel csuklóstengelyeken keresztül történik, melyek mindössze a szezon kezdetén igényelnek zsírzást.

A törőegységsor meghajtása 6 sortól 12 sorig kétoldali hajtással valósul meg. Az oldalhajtás zárt házú, így védve meg a hajtásáttételt a szennyeződésektől. A kivezetett kenési pontnak köszönhetően nem kell a zárt hajtásházat felnyitni a karbantartáshoz.

Optigép OptiCorn 676CS
Optigép OptiCorn 676CS hatsoros összecsukható kukoricacső-törő adapter

A napraforgó-betakarítás során már az adapternél a lehető legkisebb mértékűre kell szorítani a veszteség kockázatát. Az Optigép Kft. által kifejlesztett rázótálcás rendszerű NAS betakarítóadapterek ebben a jellemzőjükben élen járnak (0,3-0,4% veszteség). A több évtizede bevált adapterkonstrukciónál a füles láncok által az ellenkéses forgókéshez kísért szár elvágása után a napraforgófej közvetlenül vagy a rázótálcákról hátrajutva kerül az összehordó csigához.

A NAS adaptercsalád összecsukható verziói 4, 6, 8, 10, 12 és 16 soros kivitelben érhetők el, melyek közül a kiállításon a nyolcsoros verzió képviselte a szériát. Korábban a merev vázú, 6 soros munkaszélességű adapterek voltak a legnépszerűbbek, viszont napjainkra ez a trend is megváltozott, és a nagyobb munkaszélességű, összecsukható vázszerkezetű változatok aránya egyre nő. Ezt a tendenciát erősíti a kombájnpark összetételének változása, illetve betakarítási teljesítményük növekedése is.

Optimális és költséghatékony kihasználásukhoz ideálisan illeszkedő munkaszélességű adapterekre van szükség. Amennyiben a napraforgó-termesztéssel foglalkozó gazdálkodók szeretnék a korábbi 6 soros adapterüket egy nagyobb munkaszélességűre cserélni, vagy új kombájnhoz keresnek optimálisan illeszkedő napraforgó-betakarító adaptert, a kiállításon is bemutatott 8 soros NAS 876CS típust a betakarítási szezon előtt még készletről beszerezhetik az Optigép Kft. viszonteladóinál.

Farkas Imre