GPS sorvezető – bosszúság vagy nélkülözhetetlen segítség?

Írta: - 2017 február 17.

Ha tudatosan választ sokat nyerhet!

Úgy tartja a mondás, hogy GPS-es sorvezetőt 500.000 Ft alatt venni nem érdemes. Ez igaz lehet? Részben, mivel pár márka esetében a legolcsóbb sorvezető is ilyen ár körül mozog. Sokkal inkább a felhasználás jellege határozza meg, melyik sorvezető fogja érdemben is évekig szolgálni a gazdaságot.

Sokan kérdezik, miért nem mindegy melyiket veszi meg? Mindegyik GPS-es, mindegyikre 0-30 cm mond, akkor nem mindegy? A különböző típusok okkal különülnek el egymástól, így célszerű az alábbi dolgokkal tisztában lenni!

1Hz, 4Hz, 10Hz – Mit jelent a másodpercenkénti jelfrissítés?

Az, hogy a GPS-vevő, másodpercenként 1, 4, 10, stb. jelet vesz, igen fontos. Több jelből értelemszerűen pontosabban lehet meghatározni az adott pozíciót. Ennek másik gyakorlati jelentősége, hogy pl. a táblavégi fordulónál beszaggat-e a képernyő, mivel csak másodpercenkénti a jelfrissítés. A sorra találásnál ez szintén nem elhanyagolható, hogy kacsázik-e a képernyő 20-30 m-ig, vagy pár méteren belül megtalálja már a következő fogást. Ugyan ez érvényes persze a soron tartásra is.

A sorvezető veszi az orosz GLONASS műholdjeleket is?

A GLONASS műholdak az amerikai GPS-műholdakat egészíti ki. Használatukkal a készülék sokkal stabilabban és pontosabban tud dolgozni, mivel majdnem kétszer annyi műhold jeleit veszi. Így dombos területeknél vagy erdősáv szélén dolgozva is megmarad a pontosság. GLONASS-képesség nélküli készüléket ma már nem érdemes venni!

Kijelző méret – Ugye nem szeret hunyorogni?

Egy pici 4,3”-os képernyőn, főleg az idősebb korosztály számára, az információk nem olyan jól láthatóak, mint egy 7”-os készüléken. Igény esetén pedig 8” és 10”-os készülékek is elérhetőek.

Hasznos funkciók közül is választani kell!

A sorvezetésen kívül a területmérés és hektárszámlálás, már szinte minden sorvezetőben alapfunkció. A szakaszolás kijelzése, kis táblákon igen hasznos. A „Referenciapont-kalibrálás” a pontosságot növeli. A kibővített statisztikai funkciók meg a kihagyott és duplán kezelt területről szolgálnak számszerű adatokkal. A táblaadatok mentése és visszatöltése vagy az akadályok rögzítése és előre jelzése is elengedhetetlen. Szempont lehet, hogy az adatok mennyire egyszerűen vihetők át a számítógépre, és van-e a sorvezetőhöz ingyenes számítógépes megjelenítő program.

Zavaró tényezőkre való érzékenység

Nem a magasfeszültségű vezetékek zavarják be a GPS-vevőket, hanem esetenként egy radarállomás, rádió alapú ipari távvezérlés, nagyfrekvenciás átjátszó antenna, vagy nagyfrekvenciás távvezetékek. Az olcsóbb ár kategóriájú GPS-vevőket, ezek azért meg tudják tréfálni.

Biztos csak szoftvert akar vásárolni tabletre, mobiltelefonra? Bluetooth-os GPS-vevőt akar használni?

Amennyiben csak szoftvert vásárol meglévő készülékére, ne lepődjön meg, ha méteres pontatlanságok is előfordulnak sorvezetés közben! A tabletek, mobiltelefonok belső GPS vevői és jelerősítő antennái teljes mértékben alkalmatlanok a precíz mezőgazdasági munkavégzéshez. Ha pedig ipari GPS-vevőt vásárol ezekhez a készülékekhez, ami csak Bluetooth-os kapcsolattal rendelkezik, szintén problémái lehetnek a gyakran megszakadó kapcsolat esetén. Egy drága, könnyen sérülő iPad pedig véleményünk szerint nem a rázkódó traktorba való.

Automata kormányzásban gondolkodik a jövőben?

Ebben az esetben olyan készüléket válasszon, ami fejleszthető ez irányban! Célszerű olyan GPS-vevővel megvásárolni a készüléket, ami már a robotpilótához is alkalmas. Biztos lehet benne, hogy van egy olyan lépcsőzetes fejlesztési megoldás is, ami Önnek is megfelel, csak kérdezzen rá a termék vásárlása előtt erre is!

 Mg Navigator V1 + GeoX1 GPS Mg Navigator V2 + Geo X4 GPS LineGuide 800 + GeoStar GPS LineGuide 1000 + GEOStar GPS Kijelzőméret 7” 7” 8” 10” Jelfrissítés 1Hz 4Hz 10Hz 10Hz Pontosság 0-30cm / RMS:67% 0-25cm / RMS:95% 0-18cm / RMS:95% 0-18cm / RMS:95% GPS, GLONASS Jelstabilitás Fejleszthető

Válasszon csak egyszer, jót és megbízhatót! LD-Agro sorvezetőkkel kapcsolatban, termék szakértőink és országos viszonteladó hálózatunk is az Ön rendelkezésére áll!

Varga Gábor
Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.
www.agrogazda.hu