fbpx

Gyakran kellett bekapcsolni a jégkármérséklő rendszert

Írta: Csomor Zsolt - 2019 június 03.

A jégkármérséklő rendszernek köszönhetően Magyarországot kevésbé sújtotta az elmúlt napok és hetek viharos időjárása, ezzel szemben a határon túli területeken komoly károkat okozott a jégeső.

Jelentős károktól óvja meg a gazdákat és a lakosságot – az Európában egyedülállóan – a teljes országot védő jégkármérséklő rendszer. Az elmúlt évek adatai alapján idén a NAK a védekezési szezon kezdetét május 1-jéről április 15-re előre hozta, ugyanis mostanában már április második felében is számítani lehet heves, akár jégesővel kísért zivatarok kialakulására.

Az elmúlt másfél hónapban 26 napon kellett bekapcsolni a generátorokat: áprilisban 4, májusban 22 napon. Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt szükség a legintenzívebb védekezésre, míg Győr-Moson-Sopron megyében csak néhány napon kellett elindítani. A jégkármérséklő rendszernek köszönhetően Magyarországot kevésbé sújtotta az elmúlt hetek viharos időjárása, ezzel szemben a határon túli területeken komoly károkat okozott a jégeső, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán.