fbpx

Gyengül a globális tejpiac, tehénkényszervágások az EU-ban

Írta: Kohout Zoltán - 2022 június 07.

A kínai kereslet csökkenése, a magas alap- és inputanyagár-emelkedések miatt két európai államban is vágni kezdték a tejelőteheneket.

Kína bezár, és mindenki megérzi

A globális tejkereskedelmi index 11 százalékot esett májustól. Az egyik döntő ok, hogy a több kínai várost érintő bezárások közepette bizonytalan a kereslet. A holland Rabobank szerint a piac a kereslet további gyengülésére számít. Kína a teljes tejpor (WMP) fő vásárlója, tavaly csaknem 900 ezer tonnát importált, de az azóta beállt és folyamatos csökkenés máris csaknem 5 százalékkal csökkentette az árakat. Mindez először Új-Zélandot éri utol, de később átgyűrűzik az összes többi tejpiacon. A fogyasztók közben az oroszok háborúja miatti inflációs nyomást is megérzik majd, és az átlagember nem árcsökkenéssel, hanem drágulással fog találkozni. Ebben benne van természetesen az alapanyag- és energiaárak növekedése is.

tehén, borjú
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán


Kényszervágásra küldik a tejelőteheneket

Az Európai Tejtanács (EMB) közben arra figyelmeztet, hogy a tejtermelés költségnövekedése riasztó méreteket ölt, és veszélyezteti a tejtermelők fennmaradását, sőt, a tejtermelést Európában. Bár a tejárak enyhén emelkedő tendenciát mutattak az elmúlt hónapokban, ezek a növekedések sem ellensúlyozzák az inputanyagköltségek rendkívüli emelkedését. Olaszország és Hollandia máris közölte, hogy a takarmányárak robbanásszerű emelkedése miatt egyre több termelő kénytelen vágásra küldeni tejelőteheneit.