„Szakszerű pálinkakínálás vendéglátó-ipari szakemberek részére” című ingyenes kiadvánnyal népszerűsíti a magyar pálinkát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), mely weblapjáról mindenki által szabadon letölthető.
A kiadvány célközönsége a vendéglátás, azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a pálinka nemzeti italunk, vagyis magyar ember esetén – megkockáztatom – alapműveltségről beszélünk.
Uniós oltalom alatt áll (földrajzi jelzések):
- Pálinka
- Törkölypálinka
- Békési szilvapálinka
- Gönci barackpálinka
- Kecskeméti barackpálinka
- Szabolcsi almapálinka
- Szatmári szilvapálinka
- Újfehértói meggypálinka
Nemzeti oltalom alatt álló pálinkák
- Nagykunsági szilvapálinka
- Nagykunsági birspálinka
- Vasi vadkörte pálinka
- Homokháti őszibarack pálinka
- Nagykörűi cseresznyepálinka
- Madarasi birspálinka
- Sárréti kökénypálinka
- Göcseji körtepálinka
- Pannonhalmi törkölypálinka
Az ismertető az Élelmiszeripari kézikönyvek sorozatában kapott helyet.
Célja a minőségi, mértékletes, ám élvezetes pálinkafogyasztás kultúráját hivatott megismertetni a fogyasztókkal a vendéglátó-ipari szakemberek közreműködésével.
Egy kiváló pálinkát fáradságos és figyelmes munka elkészíteni. A fogyasztónak, a tudatos vásárlónak többet kell tudnia az árúról, mikor a polc előtt áll, vagy éppen az asztalnál ül és rendel, nem pusztán az ár alapján szabad ilyenkor döntést hozni.
A kiadvány a minőségi pálinka alapanyagától kezdve a jogszabályokon, jövedéki ismereteken túl bemutatja az uniós, illetve a nemzeti földrajzi árujelzővel védett pálinkákat is. Emellett többek közt eligazít a pálinkakínálás, -kóstoltatás világában, valamint gasztronómiai tanácsokkal is szolgál.
A kiadvány szépen megszerkesztett, átlátható, szemléletes ábrákkal, ízléses fotókkal segíti a tudásátadást. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség is kínálja a vendéglátó-ipari szakembereknek, az érdeklődő fogyasztóknak, valamint az élelmiszerlánc szereplőinek az anyagot.
A nyomtatványt előszavával Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara elnöke ajánlja kezünkbe.
A kötet letölthető a NAK portáljáról.
Fotó: Barna Bence