fbpx

Hibrid megoldások – a jövő útja?

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 16.

A növényvédőszer-hatóanyagok felülvizsgálata során nyilvánvalóvá vált az a törekvés, hogy a növényvédő szerek felhasználását számottevően csökkentsék az Európai Unióban.

A hatóanyagok szűkülő palettája több problémát okoz. A termelés színvonalának fenntartása érdekében a megmaradó hatóanyagokat lesznek kénytelenek a termelők többször használni, aminek a következménye lehet, hogy a különböző károsítók rezisztensekké válnak ezekre a szerekre. Ugyanez lesz az eredménye annak is, ha a megmaradt hatóanyagok kijuttatható dózisát csökkentik. Természetesen nagyon fontos törekvés az egészséges élelmiszer előállítása és az élelmiszer-biztonság. A hatóanyag-maradék mértékének csökkentése és szigorúbb vizsgálata sarkalatos pontja a biztonságos élelmiszer előállításának. Különösen igaz ez a frissen fogyasztásra kerülő zöldségek és gyümölcsök esetén. Mindezeket a tényeket figyelembe véve talán a legnagyobb gondolkodásmódbeli váltást a biológiai készítmények használata igényli – és nem csak a biotermesztésben. Ezeknek a készítményeknek a szokásos növényvédelmi gyakorlatba illesztése mind a rezisztenciatörésben, mind pedig az élelmiszer-biztonság érdekében egyre fontosabb szerepet kap majd a jövőben.

 

A Nufarm palettáján a kémiai szerek közül biotermesztésben is használható készítmények: a réz-hidroxid tartalmú Champ DP, a tribázikus réz-szulfátot tartalmazó Cuproxat FW és a 80% elemi ként tartalmazó folyékony kénkészítmény, a Flosul SC. A réz és a kén hatóanyagok a szőlő-, gyümölcs- és zöldségkultúrák növényvédelmi technológiáinak alapelemei. Kontakt hatóanyagokként kiválóan kombinálhatók felszívódó szerekkel. Mindhárom készítmény – a formulációjának köszönhetően – jó fedést biztosít, és esőállósága révén a biotermesztésben önállóan is megállja a helyét. Ezeknek a hatóanyagoknak nagy előnye, hogy hosszú évtizedeken át történő használatuk ellenére sem alakult ki ellenük rezisztencia, így az egyéb kémiai anyagokkal kombinációban vagy rotációban történő kijuttatásuk egyben a rezisztenciatörés eszközeként is szolgál.

 

A kémiai készítmények mellett három olyan termékkel is rendelkezünk, amely kifejezetten biológiai termék. A Bacillus thuringiensis var. kurstaki spórákat és toxinkristályokat tartalmazó Bactospeine WG nevű készítményt a hernyó típusú lárvák elpusztítására lehet eredményesen bevetni. Az Aureobasidium pullulans nevű gomba spóráit tartalmazó Blossom Protect (a Buffer Protecttel együtt) az almatermésűekben az Erwinia amylovora baktériumos betegség, a Botector pedig szőlőben a Botrytis cinerea kórokozó gomba ellen használható biológiai termék. A biológiai készítmények használata az elvárt hatékonyság elérése érdekében ugyanolyan körültekintést és szakmai tudást igényel, mint a kémiai növényvédő szerek alkalmazása. Hatásuk sikerének kulcsa az előrejelzésre alapozott megelőző alkalmazásuk.

 

Lisztharmat ellen az egyetlen folyékony kénnel

A III. forgalmi kategóriájú Flosul SC formulációjú folyékony kén. A termék 80% elemi ként tartalmaz. A formulációnak köszönhetően nagyon apró, mikronméretben tartalmazza a kénszemcséket, homogén eloszlásban. Vízben könnyen elkeveredik, homogén szuszpenziót képez. Jó szuszpenzibilitásának köszönhetően nagyon lassan ülepszik, de ennél a terméknél is fontos, hogy a kijuttatás folyamatos keverés mellett történjen. A bekevert permetlevet rögtön ki kell juttatni, ne hagyjuk a tartályban órákon át vagy másnapig állni. Az apró szemcseméretnek és a homogén eloszlásnak köszönhetően a Flosul SC jól fed, formulációjának köszönhetően kiválóan tapad, így jó az esőállósága is. 25 Celsius-fok felett a kijuttatás az esetleges perzselés lehetősége miatt nem javasolt.

 

Nagyításhoz kattintson a képre!

Felhasználható lisztharmat ellen:

  • Almatermésűekben (alma, körte, birs, naspolya) az első virágok nyílásától (BBCH 60) a fajtára jellemző gyümölcsszíneződés kialakulásáig (BBCH 85), 5,0–7,5 l/ha dózisban. A gyümölcskötődéstől a kisebb, 5,0 l/ha-os dózis kijuttatása indokolt. A készítményt a fertőzési nyomástól függően 7–12 naponként célszerű kijuttatni, legfeljebb kilenc alkalommal.
  • Bor- és csemegeszőlőben megelőző jelleggel, legkésőbb az első tünetek megjelenésekor. Az 5. levél kiterülésétől (BBCH 15) az érés kezdetéig (BBCH 81) használható, 4,0 l/ha dózisban. A permetezést a fertőzési nyomástól függően 7–12 napos időközönként célszerű megismételni, legfeljebb nyolc alkalommal. Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is.
  • Kajsziban, őszibarackban és nektarinban a sziromhullást követően elsősorban a terméskezdemények védelme érdekében. A készítmény a virágzás végétől (BBCH 69) a fajtára jellemző gyümölcsszíneződés kialakulásáig (BBCH 85) használható, 5,0 l/ha dózisban. A permetezést a fertőzési nyomástól függően 7–12 napos időközönként célszerű megismételni, legfeljebb három alkalommal.
  • Szamócában az első virágok nyílásától (BBCH 60) a szedéseket követő időszakig (BBCH 90). Az első permetezést az első virágok nyílásakor, 5,0–7,5 l/ha dózisban kell elvégezni és 10 nap múlva megismételni, egy tenyészidőszakban legfeljebb nyolc alkalommal. A termések szedését követően, az indanövekedés időszakában a fertőzésveszély fennállása esetén javasolt további védekezések végrehajtása.
  • Zöldségfélékben (paradicsom, tojásgyümölcs, paprika, cukkini, uborka, sütőtök, spárgatök, patisszon, sárgadinnye, görögdinnye, fejes saláta és egyéb salátafélék) háromleveles állapottól (BBCH 13) a teljes érésig, 3,5–7,5 l/ha dózisban (kultúrnövénytől függően, részletek az engedélyokiratban). A kezelést a kezdeti tünetek megjelenésekor célszerű végrehajtani és szükség esetén javasolt megismételni. Zöldborsóban az első tünetek megjelenésének idején egyszeri kijuttatás lehetséges. A készítmény alkalmazásakor figyelemmel kell lenni az egyes növényfajok és -fajták kénérzékenységére.

 

Ha tűzelhalás fenyeget

Az almatermésűek egyik legveszélyesebb baktériumos eredetű megbetegedése a tűzelhalás (Erwinia amylovora), mely, ha nem is minden évben károsít, mindenféleképpen kiemelt figyelmet érdemel az integrált almatermesztés rendszerében. Károsítása nyomán akár egész ültetvények kerülhetnek felszámolás alá, ha nem vesszük komolyan ellene az előrejelzésre és prevencióra alapozott védekezést. Legfontosabb gazdanövényei – az alma mellett – a körte és a birs. Európába és ezáltal Magyarországra szaporítóanyaggal kerülhetett.

A baktériumfertőzés első tünetei már tavasszal a virágon észlelhetők, melyek vizenyőssé válnak és elfeketedhetnek, majd a fertőzés átkerülhet a hajtásokra és a vesszőkre, melyek további elszáradásos tüneteket mutatnak. A vesszők háncsszövete barnává, sebessé válik, jellemző vizuális tünet a pásztorbotszerű visszahajlás, súlyos esetben nem csupán ág-, hanem fapusztulás is bekövetkezhet. Az Erwinia amylovora baktérium fertőzési forrása a beteg virágok, terjesztői rovarok, madarak, a fertőzött pollen és a víz. (Forrás: Glits Márton-Folk Győző: Kertészeti növénykórtan)

A baktérium az ágak fekélyes sebeiben telel át, tavasszal, a virágzás idejére aktivizálódik, intenzív nyálkatermelődés indul meg, mely a virágzatra kerül, és onnan terjed tovább a fertőzés. A virágzáskor uralkodó meleg időjárás (18-25 °C), a magas páratartalom, illetve a gyenge, szitáló eső kedvez a virágfertőzésnek. Napfényes időszakban a beporzó rovarok élénk tevékenysége szintén elősegíti a fertőzést. A fekélyes sebekből, illetve a virágzatról a baktérium elsősorban a sérüléseken keresztül jut be a levelekbe és hajtásokba. A növény a természetes nyílásokon keresztül (légzőnyílások) is megfertőződhet.

Virágzás előtt vagy után réztartalmú készítményekkel permetezzünk, amikor a növény fejlődési állapota ezt megengedi. Mivel a kórokozó baktérium a virágon keresztül fertőzi a fát, a virágzásban történő védekezés sikere elsődlegesen meghatározza a betegség további alakulását. Erre a nagyon kevés kémiai készítmény mellett hatékony biológiai megoldás is rendelkezésre áll, melynek használatához – biológiai anyag lévén – nem kell hatósági engedély. A védekezés sikerének alapja a prevenció, így a permetezést előrejelzésre alapozva kell elvégezni. Erre napjainkban a Maryblyt előrejelző modellt alkalmazzák a gyakorlatban. A modell a fertőzés meghatározásához öt alapvető mérőszámot vesz figyelembe: 1. kinyílt virágok aránya, 2. hőfokórák (18,3 Celsius-fok felett), 3. nedvesség 0,25 mm felett, 4. átlagos napi hőmérséklet 15,6 Celsius-fok felett és 5. az epifita inokulum potenciálja. Ezekből a program a fertőzési veszély erősségét számítja ki, amit egytől négyig kereszttel jelöl. A program a virágelhalás előrejelzésében döntő szerepet tölt be. A programot a hazai Növényegészségügyi Szolgálat sikeresen használja, és rendszeres előrejelzési javaslatot ad a termelők számára. Korábban a fertőzéshez szükséges hőösszeget 110 Celsius-fokban határozták meg. A legújabb kutatások szerint, ha az egyéb körülmények is megfelelnek, a fertőzés már 70 Celsius-fok hőösszegnél is végbemehet. Fontos, hogy a vegyszeres védekezést kombináljuk a mechanikaival, és az elhalt, elfeketedett virágzatokat, pásztorbotszerűen meghajlott hajtásokat, fertőzött ágrészeket időben eltávolítsuk, valamint a metszőollót fertőtlenítsük.

 

 

Blossom Protecttel a tűzelhalás és a tárolási betegségek ellen

A Blossom Protectet több éve vizsgálják, és a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy képes megakadályozni a baktérium virágon keresztüli behatolását a növénybe. A terméket megelőző jelleggel kell kijuttatni, a fertőzés bekövetkezte előtt. Hatóanyaga az Aureobasidium pullulans élesztőgomba két törzse. Az Aureobasidium pullulans a természetben is megtalálható, kiváló környezeti adaptációs tulajdonságokkal rendelkező élesztőgomba, mely jól tűri a szárazságot, szaporodási és kolonizálási képessége kiemelkedő, valamint kiválóan ellenáll az erős sugárzásnak.

A Blossom Protect olyan növényvédő szer, amely nem pusztítja el a kórokozó baktériumot. Hatásmechanizmusa a természetes antagonizmuson alapul a hely és a tápanyag megszerzéséért, ezért működik kizárólag preventív alapon. A Blossom Protect aktív spórákat tartalmaz, melyek a kipermetezést követően befedik, benépesítik a virágokat, és megakadályozzák az Erwinia amylovora baktériumok szaporodását, valamint azok bejutását a növényi szervezetbe. Kvázi a baktériumnak sem alkalmas élettere, sem pedig bejutási „kapuja” nem marad, mert azokat az aktív spórakolóniák foglalják el. Ezen hatásmechanizmus alapja a patogén és antagonista szervezetek hely- és tápanyag-konkurenciája. Nincs rezisztencia, mert antagonistaként nem a baktérium anyagcsere-folyamataiba avatkozik bele, így többszöri felhasználást tesz lehetővé akár teljes biotermesztési, akár a kemikáliákra alapozott védekezési rendszer során.

A fertőzésveszély előrejelzésére ajánlott az ún. Maryblite-modell használata. Az előrejelzés alapján a kezelést a fertőzést megelőző 1-2 napban kell elvégezni, cél, hogy a fertőzési időszakban minél több kinyílt virágot érjünk el, és fedjük be a potenciális belépési kapukat. A készítmény bekeverése előtt a permetezésre használt víz kémhatását 3,5–4,0 pH-értékre kell beállítani citromsavalapú puffer, 10,5 kg/ha Buffer Protect segítségével. A Blossom Protect dózisa tűzelhalás ellen 0,75–2,25 kg/ha, tárolási betegségek ellen pedig 0,5–1,5 kg/ha (koronamagasságtól függően).

A permetlevet finom porlasztással kell az ültetvénybe kijuttatni, a permetezéshez használt víz hőmérséklete nem haladhatja meg a 25 Celsius-fokot. A hektáronkénti vízmennyiség koronamagasságtól függően csökkenthető, de ügyelni kell a virágok egyenletes fedésére.

Tűzelhalás ellen a készítményt virágzás időszakában preventív jelleggel, 4-5 alkalommal szükséges kijuttatni. A kezelést a virágok 10%-ának nyílásakor javasolt elkezdeni, majd 40%-os, 70%-os, esetleg 90%-os virágnyílásban célszerű megismételni (BBCH 61–67 között). Öt kezelés elhúzódó virágzásban szükséges. Tárolási betegségek ellen a készítményt a gyümölcsérés időszakában (BBCH 81–89) preventív jelleggel javasolt kijuttatni, a fertőzési nyomástól függően 2–10 napos időközökkel, legfeljebb 4 alkalommal.

 

Jó tudni!

  • A Blossom Protect és a Buffer Protect kijuttatása előtt és után 48 órával ne használjon réztartalmú készítményeket az ültetvényben.
  • A Blossom Protect és a Buffer Protect használata egymás utáni napokon nem megengedett.
  • Amenyiben a Blossom Protectet és a Buffer Protectet a már kinyílt virágokra és/vagy az érési időben lévő gyümölcsökre kívánja kipermetezni, kijuttatás előtt és után ügyeljen a legalább háromnapos szünetre.
  • A Botector esetében ugyanígy járjon el szőlőben is.
  • A Blossom Protect és a Botector egyéb növényvédő szerekkel és lombtrágyákkal keverhető, azonban keverés előtt tájékozódjon a www.bio-ferm.com oldalon már angol és német nyelven és a www.nufarm.hu oldalon hamarosan magyar nyelven is elérhető keverhetőségi listából.

 

Botritisz – ősellenség vagy legjobb barát?

A nedves, esős időben az éretlen gyümölcsre telepedő botritiszt szürkepenésznek, szürkerothadásnak hívjuk, és ahogy az elnevezés sejteti, egyértelműen káros folyamatnak számít. Ha azonban a már érett fürtre telepedik rá a gomba – köszönhetően a váltakozó őszi esős és száraz időnek –, kialakul az, amit nemes rothadásnak hívunk, és aminek a méltán híres aszút és a szamorodnit köszönhetjük.

A szürkepenész virágzáskor és az érés során okozhat jelentős gazdasági kárt. Csapadékos nyarakon a zöld bogyók rothadása is gyakori. A fertőzést elősegítik a jégverés, viharkár vagy molykártétel során keletkező apró sérülések, mivel a kórokozó a sebzéseken keresztül könnyen bejut a növénybe. A szürkepenész elleni védelemnek tehát a molyok elleni védekezés is részét képezi, de a védelem alapja a speciális botriticidek használata a virágzás végén és fürtzáródás előtt. A réz hatóanyagú szerek fürtzáródás utáni alkalmazása kedvezően befolyásolja a szürkepenész elleni védekezések eredményességét is.

 

Botectorral a botritisz ellen

A Botector korszerű biológiai megoldás szőlőben a szürkepenész ellen. A termék az Aureobasidium pullulans gomba két törzsének – DSM 14941 és DSM 14940 – spóráit tartalmazza cukormolekulákra felhordva. Ez egy olyan élesztőgomba, amely a bennünket körülvevő környezetben mindenhol jelen van – így megtalálható a talajban, a vízben, a levegőben vagy akár a növények felületén is. Aerob típusú gombáról beszélünk, amely azáltal, hogy a környezetben mindenhol előfordul, nagy fotostabilitással rendelkezik. A biológiai növényvédelemben való használata során a napsugárzás hatására sem pusztul el, hanem hosszú ideig a növény felületén maradva tartósan kifejtheti hatását. Jó alkalmazkodóképességű, még szárazságban is ellenálló, és széles pH-skálán képes fennmaradni (3–12 pH között életképes). A növény felületére kerülve a kórokozó gombák antagonistájaként viselkedik. Sokkal gyorsabban szaporodik, mint a kórokozó gombák. A növény felületén lévő mikrorepedésekben nagyon gyorsan felszaporodik, azokat befedi, elfoglalva ezzel a kórokozó gombák elől az életteret. Befedve a mikrorepedéseket, kisebb sérüléseket védőpajzsot képez a kórokozó gombákkal, így a Botrytis cinereával szemben is.

A szürkepenész ellen a szőlő fenológiája során több alkalommal célszerű védekezni, így a Botectort a biotermesztésben többször célszerű kijuttatni. Első kijuttatási idő a BBCH 68, a sziromhullás 80%-ánál, amikor először megtörténhet a fertőzés. A botritiszfertőzés elleni védekezés talán legfontosabb időszaka a fürtzáródás. Ekkor kipermetezve a Botectort maradéktalanul a fürt belsejébe juttathatjuk a pajzsot képező anyagot. Az ott lévő mikrorepedéseket az Aureobasidium pullulans gomba nagyon gyorsan benövi, a fürtzáródást követően a fürt belsejében tovább fennmaradva védelmet biztosít a későbbi fertőzésekkel szemben is. A bogyók növekedése, a fürt fejlődése és az időjárás következtében keletkező újabb és újabb mikrorepedéseket folyamatosan kitölti. A fürtzáródás után már a kémiai anyagok sem érik el, szaporodása zavartalan marad. A Botectornak nemcsak a biotermesztésben van jelentősége, hanem ebben az időszakban kijuttatva kiválóan beilleszthető a kémiai védekezések sorába is. A permetezést a Botectorral ilyenkor csak a fürtzónában célszerű elvégezni. A következő időpont a Botector kijuttatására a BBCH 85, a bogyólágyulás kezdete, illetve a BBCH 85–89, az érés és betakarítás idején. Ebben az időszakban is nagyon fontos, hogy a termék preventíven legyen kipermetezve. Ekkor a bogyók külső védelmét biztosíthatjuk, és biztonsággal megvárhatjuk a betakarítás optimális idejét, amikor a szőlő beltartalma, cukor-sav aránya a legmegfelelőbb a jó minőségű bor előállításához. A Botector ebben az időszakban történő kijuttatásának nagy előnye a kémiai védelemmel szemben, hogy nincs élelmezés-egészségügyi várakozási ideje, a must erjedését, a bor minőségét nem befolyásolja.

A Botector dózisa szőlőben 0,4 kg/ha. A vízben diszpergálható granulátum kijuttatása 400–800 l/ha vízmennyiséggel, a fürtzónába kipermetezve történjen. Fontos, hogy a permetlé bejusson a fürt belsejébe, de ne folyjon le a fürtről. BBCH 77-től ragasztóanyag hozzáadásával a permetezés hatékonyságát fokozhatjuk. Csemegeszőlőben kijuttatva segíti, hogy a szedést követően a fürt bogyókat tartó része zöld maradjon, így a fürtök tovább megőrzik frissességüket, piacosságukat.

 

Már öt éve a kínálatban

A Bactospeine WG a Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki ABTS-351 baktériumtörzs toxinkristályait és spóráit tartalmazó rovarölő permetezőszer, amely a rovarok emésztőrendszerére hat. A hernyók táplálkozásuk közben elfogyasztják a kultúrnövény felületére permetezett toxinkristályokat és spórákat, majd röviddel ezután (1-2 órán belül) leáll a táplálkozásuk. A kultúrnövény tehát védetté válik a károsítással szemben. A hernyók ugyan 2-5 nap múlva pusztulnak el, de eközben már nem károsítanak.

A Bactospeine WG nem csupán egy, hanem három különféle toxint tartalmaz, ami egyrészt az érzékeny rovarkárosítók körét szélesíti, másrészt a rezisztencia kialakulásának kockázatát is csökkenti. A különféle toxinok különböző helyen hatnak, ezért a hatás biztos, a rovarok ellenállóvá válásának esélye csekély.

A készítményt előrejelzés alapján, a fiatal lárvastádiumok (L1–L2) ellen kell alkalmazni. Erős fertőzés és elhúzódó rajzás esetén 7–10 nap múlva szükséges megismételni a kezelést. Kezelni a tömeges lárvakeléskor, szexferomoncsapdás előrejelzésre alapozva kell. A permetezés elvégzése az esti órákban ajánlott, lúgos kémhatású növényvédő szerekkel nem keverhető.

A készítmény vízoldható granulátum (WG) formulációja miatt rendkívül gyorsan diszpergálódik, ezért könnyen kezelhető. Váltott alkalmazása (rotáció) a szintetikus rovarölő szerekkel nemcsak a biológiai hatékonyságot növeli, hanem a rezisztencia kialakulásának kockázatát és a környezetterhelést is csökkenti.

 

Gaál Orsolya
field marketing menedzser

Pálinkás Miklós
területi képviselő

Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu