Horsch Joker – rövidtárcsa-család

A rövid tárcsákat általában a tarlóhántásra használják. Ha visszamegyünk az időben, mindenkinek volt egy IH tárcsája. Olyan volt ez, mint a Trabi.

Manapság is elvétve itt-ott lehet látni. Hosszú időn keresztül ezzel az eszközzel oldották meg a tarlóhántást, később – a mulcsos technológia elterjedésének kezdetén – a mélyítő műveleteket is. Ekkor terjedt el különböző körökben, hogy a mulcsos talajművelés nem működik. Ez természetes is, mivel a tárcsa nem mélyművelőeszköz. Ezt a feladatot a kultivátorok végzik.

A talajművelés fejlődése

Bejöttek a nyugati gyártmányú szántóföldi kultivátorok, és azon termelők, akik sebességet váltottak, ott sokáig a szántóföldi kultivátorokkal oldották már meg a tarlóhántást és ugyanezzel a géppel a mélyítő művelést is. A kultivátor sekélyen, teljes átfedésben átvágja a talajt, földet visz magával, egyengeti a föld felszínét, ezért nehezebb a vontatása, mint a tárcsáé.
Idővel megjelentek a rövid tárcsák, amelyek átvették a sekély tarlóhántásban a kultivátorok helyét, és sok helyen a magágynyitást is velük végzik.


Bal oldalon sekély- jobb oldalon ultrasekély tarlóhántás

A Joker a forgóban a hengeren fordul

Joker HD – nagy sebességű sekély tarlóművelés

Joker HD – nagy mennyiségű szár eldolgozása

Joker HD – nedves kukoricatarló művelése


Robusztus karbantartás mentes csapágy

Joker RT – tarlóhántás

És a rövid tárcsákról… Horsch-módra

A rövid tárcsa lehet kisebb vagy nagyobb levélátmérőjű. A Horsch kétféle 520 és 620 mm levélátmérőjű rövid tárcsát gyárt. A Joker CT függesztett ill. RT vontatott, valamint a Joker HD. Mindkét gépnél szűk a tárcsák húzástávolsága, 12 ill. 12,5 cm, mindemellett eldugulás mentesen dolgoznak! A Joker RT-vel képesek vagyunk mindenféle növény után tarlóhántást végezni, kezdve az ultrasekély, majd a mélyebb műveletig. A gép elejére a késhengert felszerelve, meg tudjuk oldani pl. repce ultrasekély tarlóhántását. Az idei gépbemutatók alkalmával az ultrasekély tarlóhántásban az Axiáltól a Fendt 724-es traktor 3,8 l/ha fogyasztással dolgozott. A hidraulikus mélységállítást kimondottan ajánljuk, ugyanis a gépkezelő nagyon gyorsan tud reagálni a megváltozott körülményekre. Volt olyan terület, ahol feljött a gaz, nem aratták le stb., ott a gépkezelő nem kellett, hogy kiszálljon mélységet állítani, a fülkéből intézhette azt, és a nagy tömeget is eltüntette. Egy másik eset, amikor a domboldalban a vízmosásokat könnyen el lehetett művelni. A Joker HD is tud sekélyen dolgozni, azonban mivel nagyobb a tárcsaátmérő, a biztonságos talajbahatolás végett nagyobb súlyra is szükség van (kb. 100 kg/m munkaszélesség), és gyorsabban is kell vontatni, mint a Joker RT-t, hogy a tárcsalevél kerületi sebessége nagyobb legyen az aprító munka miatt. A Joker HD-t előszeretettel használják ott, ahol nagy mennyiségű szármaradványt kell bedolgozni a talajba. Mindkét rövid tárcsa mellső mélységtartó kerekekkel van felszerelve. A mélységtartás így a mellső kerekeken és a lezáró hengereken történik. Aki már látott, ill. dolgozott rövid tárcsával, tapasztalta, hogy ugrálnak. Ez a hullámzó mozgás a Joker RT és HD tárcsákra egyáltalán nem jellemző. Az előbb említett gépbemutatók folyamán a művelési sebesség 12-22 km/h volt, és a tárcsa egyáltalán nem pattogott.

Miért lehet ilyen nagy sebességgel menni? Nem megy tönkre a csapágy?

A Jokerben sokkal erősebb, strapabíróbb csapágyakkal találkozunk, mint amihez hozzá vagyunk szokva. Kétsoros kúpgörgős csapágyakra vannak a tárcsalevelek felfogatva, a tárcsatartók pedig 40 cm széles gumibakokon a vázhoz. A csapágyakat egy erős labirintustömítés védi, amely nem engedi a port a csapágy belsejébe. A Horsch Joker egy robusztus rövidtárcsa, amellyel nagy sebességek mellett is precíz művelést tudunk végezni.

Szász Zoltán+36-30/743-0302

Horsch rövidtárcsa tarlóhántás
..