fbpx

„Igenis lehetséges egy hatékonyabb és jóval kevesebb papírmunkával járó mezőgazdaságot működtetni”

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 27.

Miért kellene mindent egyedül megoldanunk, mikor segítséggel sokkal könnyebb, nem mellesleg költséghatékonyabb? – ez a mottója annak a két méhésznek, akik a mobilkorszak előnyeit kamatoztatva valósították meg ötletüket. Szerintük igenis lehetséges egy hatékonyabb és jóval kevesebb papírmunkával járó mezőgazdaságot működtetni.

A két amerikai méhésznek sokszor adódott problémája azzal, hogy a méheikkel nem tudnak beporoztatni annyi virágot, ami miatt egyáltalán megéri ezt a szakmát művelni. Sok helyen pedig bár rengeteg növény található, ott épp méhekből van hiány, így ők is nyűglődnek.

Ekkor pattant ki Nick és Dawn, a HiveLend nevű kezdeményezés mögött álló méhészek fejéből az ötlet: miért ne lehetne a farmereket és a hozzájuk hasonló gazdálkodókat valahogy összekapcsolni, s a két fél problémáját úgy orvosolni, hogy mindannyian egyformán nyerjenek rajta?

Az ötletből végül kézzelfogható eredmény lett, megszületett a HiveLend nevű portál és a hozzákapcsolódó app (igaz, utóbbi még készül), amely a méhek egyfajta Uberjeként híresült el a szakmában: a szolgáltatásra regisztráló farmerek egy erre alkalmas weboldalon jelezhetik igényüket, ha azt szeretnék, hogy a szakemberek átmenjenek hozzájuk, s segítségükkel a méhek beporozzák a virágokat. Ugyanez visszafelé is működik: a méhészek is látják, hol van épp szükség a méheket igénylő szakemberekre.

Noha az ötlet még javában fejlesztés alatt áll, kitalálói szerint az nem csupán a méhészek és a gazdálkodók közötti kommunikációt segíti majd elő: segítségével tudatosan mozdítható előre a fenntartható mezőgazdaság kultúrája, javítható a terméshozam, és nem mellesleg csökkenthetők az adminisztrációs költségek, a papírmunkára szánt idő és energia.

A projekt hivatalos weboldalán írtak szerint a világ mostanra eljutott oda, amikor át kell értelmeznünk, mit értünk pontosan üzlet alatt, mert a jövő problémái a becsületes és tisztességes vállalkozások együttműködésével oldhatók csak meg.

Összeállította: Csomor Zsolt