fbpx

Igényeljen lízingdíj-támogatást!

Írta: Csomor Zsolt - 2019 május 07.

A hatékonyság és termelékenység növelése érdekében a mezőgazdasági beruházások ösztönzését és támogatását kiemelten kezeli az Agrárminisztérium. A pénzügyi lízing hasznos finanszírozási eszköze e célok megvalósításának, ezért az agrártárca – a hitelekhez kapcsolódó kamattámogatási programjain túl – újra indítja a mezőgazdasági vállalkozások által új gépek és technológiai berendezések lízingbe vételéhez kapcsolódó támogatási programját.

A programra 2019. évben 600 millió forint áll rendelkezésre. A támogatás formája kamattámogatás, ami lízing formájában megvalósuló beruházásokhoz kapcsolódhat abban az esetben, ha a lízing futamideje 36 hónap, és ha a futamidő végén a mezőgazdasági termelő megszerzi a lízingelt eszköz tulajdonjogát.

A kamattámogatás mértéke a lízingdíj kamattartalmának 50%-a. Az ügylethez a kezességvállaló intézmények által nyújtott készfizető kezesség is kapcsolódhat, ezzel is segítve a beruházás megvalósulását.

A vállalkozások 2019. december 31. napjáig nyújthatják be támogatási kérelmeiket a földművelésügyi hatáskörben eljáró megyeszékhely szerinti járási hivatalhoz. A támogatás részleteit a mezőgazdasági üzemek korszerűsítéséhez, fejlesztéséhez nemzeti hatáskörben nyújtott kedvezményes hitel- és lízingdíj-támogatás igénybevételének részletes feltételeiről szóló 114/2008. (IX. 5.) FVM rendelet tartalmazza, adta hírül az AM Sajtóiroda.

Az Agrárminisztérium bízik abban, hogy a kedvező piaci környezetet kihasználva, a gép- vagy technológia beszerzését lízing keretében megvalósítani kívánó mezőgazdasági termelők nagy számban élnek a támogatás adta lehetőségekkel.