fbpx

Így javíthatod termőfölded minőségét

Írta: Szerkesztőség - 2019 július 08.

A talajbaktériumok gyakorlati felhasználási oldaláról

Napjainkban egyre több kutatási és mérési eredmény számol be arról, hogy termőföldjeink állapota évről évre romlik. A talajok mikrobiológiai egyensúlya negatív irányba billent, fokozatosan csökken a talajban élő hasznos mikrobák, baktériumok és gombák száma, vagyis a talajélet már közel sem optimális. Kedvezőtlenné válhatnak a feltételek a növénytermesztés számára.

Talaj-alapelvek

Szerencsére egyre több termelő tér át az egészséges talajéletet és a fenntartható fejlődést szolgáló technológiákra. Egyre népszerűbbé válik a műtrágyahasználat optimalizálása mellett a talajkondicionáló mikroorganizmus-koncentrátumok alkalmazása, ami a talajbiológiai sokféleségét felhasználva segíti elő a negatív folyamatok megállítását.

A termelők felelőssége az optimális talajművelési eljárás, ill. vetésforgó alkalmazása, a nem okszerű műtrágya- és vegyszerhasználat mérséklése. A talajélet helyreállítása biológiai rekultivációval, a hasznos mikroszervezetek, vagyis baktériumok és gombák számának célirányosan növelésével valósítható meg.

Ehhez a folyamathoz biztosítani kell a hasznos mikroszervezetek optimális működéséhez szükséges feltételeket is.

Megfelelő talajművelés elvégzése esetén baktériumok és gombák számának növekedésével fokozódik a szármaradványok bontása, így nő a talaj szervesanyag-tartalma és a talaj felvehető tápanyagkészlete. A hasznos mikroszervezetek optimális működése révén valósul meg a tápanyagok kedvező feltáródása. A humuszanyagok képződése, a nitrogén megkötése, a kötött állapotban lévő foszfor és kálium feltárása, a mikroelemek kedvezőbb feltáródása válik lehetővé.

Megfelelő technológia aktív talajéletet eredményez, fokozódik a növények ásványianyag-ellátása, a növénypatogén mikroorganizmusok háttérbe szorítása.

Vásárlói elvárások

Jogos vevői elvárás a mikrobiológiai készítmények magasabb csíraszáma, alacsonyabb hektárdózisa, széles hatásspektruma. A mikrobiológiai talajoltó-készítmények legfontosabb értékmérő tulajdonsága a benne található törzsek hatékonysága, valamint azok csíraszáma. A kritériumok és a maximális hatékonyság garantálásához a gyártás, a szállítás, a raktározás és a kijuttatás folyamatában néhány alapszabály betartása elengedhetetlen mind gyártói, mind vevői oldalról.

Gyártók a minőség fenntartása érdekében figyelmet fordítanak a termékek raktározására és kiszállítására, hogy az ütemezetten a termelői felhasználást figyelembe véve történjen meg. Mikrobiológiai termék lévén a forgalmazói oldalról összehangolt kiszerelést és logisztikát kíván. A csíraszámcsökkenés elkerülése érdekében a terméket a raktárhelyiségben, készítményektől függően 5-22°C körüli hőmérsékleten tárolják a gyártók, majd kiszállítás után is javasolt fénytől védett hűvös helyen tárolni, és amilyen gyorsan lehet: fel is használni.

Vevői oldalról a következő sarkalatos pont a kijuttatás. Vetés előtt, illetve a betakarítást követően a szármaradványokra való kijuttatás a gyártók által fejlesztett permetezőrendszerek segítségével a legoptimálisabb, de egyszerű permetezőgéppel is kijuttathatók a készítmények, ha a beforgatást viszonylag rövid időn belül elvégezzük. A vetéssel egy menetben közvetlenül a mag mellé történő juttatásra is van lehetőség.

A legoptimálisabb kijuttatás egy menetben történik, így a kipermetezés után az azonnali beforgatás miatt nincs kitéve közvetlen napfénynek az oltóanyag. Kánikulában és légszáraz időben nem javasolt a kijuttatás.

Összegzés

Az érdemi eredmény eléréséhez a felhasználni kívánt termék tárolásánál és kijuttatásánál is körültekintően kell eljárnunk annak érdekében, hogy a várható hatás ne maradjon el. Fontos a gyártó által előírt tárolási szabályok betartása, minden esetben szükséges ügyelni a tárolási hőmérsékletre, kerülni kell a nagy hőingadozást. A baktérium-készítményeket tartalmazó kannákat soha nem szabad tűző napon tárolni. Mindig a javasolt vízmennyiséggel hígítva szükséges a készítményt kijuttatni tiszta, vegyszermaradék mentes tartályból. Felhasználás előtt felrázandóak a baktériumokat és gombákat tartalmazó kannák, flakonok. Beöntőszűrő használata minden permetlé készítésekor javasolt. Baktericid, fungicid szerekkel együtt nem juttathatók ki a baktériumtrágyák.

Felhasználása előtt bizalommal kérjen tanácsot a termék forgalmazójától vagy gyártójától!

Imreh Gergő

Magyar Talajbaktérium-gyártók és
-forgalmazók Szakmai Szervezete