Több száz hektárnyi meggyültetvény újulhat meg

Magyarország nagyhatalomnak számít a meggy termelésében, a rendkívül egészséges gyümölcs fogyasztása ugyanakkor alacsony. Ennek megváltoztatását célozza az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC) „Ez most nagyon meggy!" szlogennel indított, meggyfogyasztást ösztönző kampánya.

Jelenleg több mint 3400 magyar termelő termeszt meggyet mintegy 14 ezer hektáron, évente átlagosan 70 ezer tonna gyümölcsöt előállítva, ismertette az adatokat az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára Zamárdiban, a Balaton Sound Fesztiválon tartott kampány eseményen.

Feldman Zsolt tájékoztatása szerint Magyarország az Európai Unió második legnagyobb meggytermelője Lengyelország után, az unió pedig a világ meggytermésének harmadát adja. A nagyon jó minőségű magyar meggytermés több mint 80 százalékát Németországba exportálják, zömében befőttként. A hazai fogyasztásban is jelentős a befőtt aránya.

A kampányban felhívják a figyelmet arra, hogy a meggy kiváló beltartalmú magyar gyümölcs. A meggyfogyasztás mellett számos érv szól: a gyümölcs sok antioxidánst tartalmaz, kiváló vértisztító, kálium- és kalciumtartalma kedvező, emellett jelentős B-vitamin forrás is. Ennek ellenére a magyarországi meggyfogyasztás alacsony.

A vidékfejlesztési programban támogatják az ültetvényfejlesztést, amelynek köszönhetően már több száz hektárnyi meggyültetvény újulhat meg. A friss meggy és meggylé fogyasztása beleillik az egészséges táplálkozás trendjébe, ezért cél, hogy a termelők olyan fajtákkal foglalkozzanak, amelyek hatékonyan termeszthetők, és friss étkezési célú gyümölcsként jól értékesíthetők.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta, hogy az AMC már évek óta jelen van fesztiválokon különböző kampányokkal, kóstoltatásokkal, amikkel hatékonyan érik el a tudatos vásárlásra legfogékonyabb fiatal korosztályt.

meggy