fbpx

Tarlóbontás és a repce indítása okosan

Írta: Fodor Mihály - 2020 augusztus 13.

A növénytermesztés régebben egy biológiai körforgás volt. A terményt betakarították, a szármaradványok a területen maradtak, az istállótrágyát pedig kihordták, majd helyben bedolgozták a termőföldbe.

A szerves trágya rendszeres használatával és a tarlómaradványok elbontásával biztosították a talaj biológiai életképességét, a talaj szerves anyagának, humusztartalmának szinten tartását. Istállótrágyázás ma már alig van, így a talaj biológiai aktivitása csökken, a tarlóbontó baktériumok elpusztulnak, a szármaradványok lassan bomlanak le, és csökken a talaj humusztartalma. A humusztartalom csökkenésével csökken a talaj vízmegtartó képessége, porossá, szerkezet nélkülivé válik, szárazságban mélyebben kiszárad, nem tartja meg vizet, erős csapadék esetén iszapolódik, majd keménnyé szikkad. A szármaradványok kezelése során az Amalgerol®, egyedien magas szervesolaj-tartalmának köszönhetően, óriási határfelületen terül szét a szármaradvá­nyokon, nagy életteret biztosítva a lebontóbaktériumoknak. Ezeken az olajos ha­tárfelületeken, ahol van oxigén, nedves­ség és tápanyag, a lebontóbaktériumok szaporodásnak indulnak. Az Amalgerol® könnyen felvehető széntartalma pedig azonnali, gyorsan hasznosuló tápanyagot biztosít a baktériumok számára. Németországi kísérletek során, 2014 és 2017 között, évente 3 l/ha Amalgerol® dózissal kezelve a szármaradványokat, a kezelt terület humusztartalma 15%-kal nőtt a kezeletlen területekéhez képest. A brnói egyetem kísérletei során bebizonyosodott, hogy az Amalgerol® kezelés több mint duplájára, 110%-kal emeli a talaj korhasztóbaktériumainak számát a kezelt területen.

A tarlómaradványokra kijuttatott különböző cellulózbontó baktériumkészítmények a száraz nyár következtében elpusztulhatnak, ezért érdemes ezeknek a készítményeknek a kijuttatásakor 3 l/ha Amalgerol®t kijuttatni hektáronként, a baktériumtrágyával együtt. Így nő a valószínűsége, hogy a lebontóbaktériumok túlélik a száraz időszakot, és szaporodásnak indulnak. Kalászos tarlók kezelésekor érdemes a tarlót hagyni kigyomosodni, majd a glifozáttal történő tarlókezelés permetlevébe 3 l/ha Amalgerol®t adagolni. Elegendő a kezelt tarlót a kezelés után egy héttel meghántani. Így a glifozát már felszívódott a gyomnövényekbe, és a lebontóbaktériumok is kaptak Amalgerol®-t, amely elősegíti a tarlómaradványok lebontását. Az Amalgerol® növényi olajtartalma a glifozát gyomnövényekbe történő felszívódását is segíti.

A vetéssel egy menetben a maghoz szórt mikrogranulált startertrágya a repcenövények egyedfejlődésének legkritikusabb szakaszában, csírázáskor biztosítja a fiatalkori fejlődéshez legszükségesebb tápelemeket. A startertrágyázás elsődleges célja a gyors kelés és az erőteljes gyökérnövekedés biztosítása az egyedfejlődés kezdeti szakaszában. Ha a könnyen felvehető tápanyagokat tartalmazó műtrágya nem a csírázó mag közvetlen környezetében van, a starterhatás nem érvényesül. Ennek érdekében a műtrá­gyát az elvetett maggal egy sorba, mikrogranulátum adapterrel kell kijuttatni.

Az Amalgerol® új szilárd fejlesztése az Amalgerol<® Starter mikrogranulált starter műtrágya. Az Amalgerol® Startermegfelelő arányban tartalmazza a repcenövények kezdeti fejlődéséhez szükséges tápelemeket. Az Amalgerol® Starter (4% N; 24% P2O5; 2% K2O; 1,25% S; 2% Zn; 5% Amalgerol® Essence) különlegessége, hogy 5%-os keverékarányban tartalmazza az Amalgerol® Essence mikrogranulált formulációját, amely hígítatlanul 100%-ban van jelen a termékben, elősegítve a talaj mikrobiológiai életét, a tápanyagfeltáródást és ezáltal a növény fejlődését. Különleges tulajdonsága, hogy a növények biokémiai folyamataihoz nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat tartalmaz. Ennek köszönhetően a növénynek nem kell külön energiát, tápanyagot, vizet mozgósítania az előállításukhoz, ezért az így megmaradt energia a növények ellenálló képességének, termésmennyiségének és minőségének növelésére fordítódik. Az Amalgerol® Starter dózisa repcében 15­20 kg/ha, kiszerelése 20 kg-os zsák.

Takács Attila
www.hechta.hu