fbpx

Immár Carraro-erőgépeket is forgalmaz a Powered Kft.

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 30.

A közel 30 éve működő Powered Kft. 2018. május 10-én most először tartott erőgép-bemutatót egy balatonfüredi pincészetben. A rendezvény apropója, hogy 2018. januárjától a cégcsoport lett Magyarországon a Carraro specializált kertészeti traktorok kizárólagos hazai forgalmazója, s e feladatra egy teljesen új mezőgazdasági gépértékesítő-hálózatot alakítottak ki, MEZŐDEPO néven. A szakmai napot megtisztelték jelenlétükkel Olaszországból a Carraro cég képviselői is.

Navratil István ügyvezető köszöntője után Kelemen Gábor üzletágvezető részletesen bemutatta a vállalkozást.

Társaságunk a hajtásláncok kapcsán régi szakmai kapcsolatban áll a Carraro márkával. Új divíziónk, a MEZŐDEPO, a Powered Kft. cégcsoport része, mely immár 20 éve a Carraro-hajtásláncok magyarországi képviseletén túl 2018-tól a Carraro-traktorok forgalmazását is ellátja. A kft. stabil, magyar tulajdonú cég, melynek mindezidáig fő profilja az építőgép-forgalmazás és -bérbeadás, emelőberendezések értékesítése és bérbeadása és e termékek magas szintű alkatrészellátása és szervizelése volt. 2016-ban találkoztam Dél-Olaszországban a traktorokkal a gyakorlatban, és ezt követően alakult úgy, hogy lehetőségünk nyílt elvállalni azok forgalmazását. Hogy miért döntöttem így? Mert hiszek a termékben, hiszek a magyarországi szőlő- és gyümölcstermesztés sikerességében, hiszek a brandben, illetve tudom, hogy szakmai csapatunk készen áll erre a feladatra −hangsúlyozta Kelemen Gábor.

Carraro 1958 ótaA

 hajtásláncok gyártásában piacvezető Carraro világcéget Mario Carraro alapította, központja Padova térségében található, és 1995 óta az olasz tőzsdén jegyzik. Világszerte több mint 3000 alkalmazottja van, és évente mintegy 5000 traktor gördül át a gyár küszöbén.

A Carraro cégcsoport Észak-Olaszországban található rovigói gyárában nemcsak a saját specializált traktorjait szerelik össze, hanem olyan más, jól ismert márkák egyes sorozatait is, mint a John Deere, a Massey Fergusson és a Claas. A jelenlegi Carraro-termékskála 6 fő modell köré épül, főként a gyümölcs- és szőlőskertekre specializálódva, melyek 70-105 LE közti motorokkal rendelhetők a vevői igényeknek megfelelően. Mára sok mezőgazdasági és építőipari géptulajdonos számára ismert, hogy a Carraro széles körben tervez és gyárt váltókat, hidakat, hajtóműveket − mondta Laura Bassi, a Carraro kereskedelmi igazgatója, majd Leonardo Dalla Vecchia a Carraro műszaki részlegvezetője vette át a szót.

Az új Stage IIIB emisszióra hangolva

2016 nyarán mutatta be a Carraro az új traktorsorozatát, melyet a stílust illetően a modern forma jellemez. A „melegebb” szürke tónus, a grafikus elemek és az íves, jól átgondoltan pozícionált vörös színű vonalak teszik áramvonalassá a motorháztetőt, melyek az egész járműnek energiát és eleganciát kölcsönöznek. A korábbi sorozathoz képest a modern dizájn, a trikolor csík figyelmet kölcsönöz az orrésznek, kihangsúlyozva a „Made in Italy” brand kiválóságát.

Az új stíluson túl az összes modell két fontos fejlesztésen ment át, miközben a méret változatlan maradt: az új STAGE IIIB emissziókategóriájú motorok bevezetése és a traktor szerkezeti felépítésének fejlesztése.


A rendezvényen egy Carraro-tulajdonossal, Takács Attila gazdálkodóval beszélgettem, aki elmondta, miért voksolt a márka erőgépére.

Szekszárdon, 10 hektár szőlőben gazdálkodom a feleségemmel közösen. Három évvel ezelőtt egy pályázati lehetőség kapcsán határoztuk el, hogy vásárolunk egy új traktort. Voltak behatároló tényezők, például nálunk a sortávolság 230 cm, ebbe kellett, hogy beleférjen az erőgép, aminek így a szélessége nem lehetett nagyobb, mint, 160 cm, emellett legalább 75 LE-ben és fülkés kivitelben gondolkodtam, illetve egy modern dizájnt képzeltem el, melynek kicsi a fordulási szöge, illetve egy magasabb hasmagasságú erőgépet akartam, és persze mindezt megfizethető áron. Végül is kettő traktor maradt versenybe, de a Carraro jött ki győztesen. Az erőgéppel maximálisan elégedett vagyok, semmilyen problémánk nem volt a 3 év alatt.

Az új modellek legfőbb fejlesztését a Vigneto Largo Basso modell mutatja be a speciálisan ívelt fülkéjével, mely lehetővé teszi, hogy alacsony gyümölcsösökben is biztonságosan és kényelmesen lehessen dolgozni. A Vigneto Largo modell a szőlőskertek traktorja, full opciós változata már 1,35 m nyomtávtól elérhető, de az új sorozat konfigurálhatósága széles körű igényeknek tud megfelelni. A Vigneto modell 1,1 méteres minimális szélességétől a Frutteto Largo akár 2,4 méteres szélességéig rendelhető.

A jelenlegi Carraro-termékkör 6 fő modell köré épül, főként a gyümölcs- és szőlőskertekre specializálódva (Frutteto, Frutteto Largo, Frutteto Basso, Vigneto, Vigneto Largo, Vigneto Largo Basso), melyek 70-100 LE közti motorokkal rendelhetőek a vevői igényeknek megfelelően.

A Frutteto, vagy Frutteto Largo?

A Frutteto precíziós használatra termett gyümölcsösben, olyan körülmények közé, ahol már a nagyobb gépek nem tudnának boldogulni. Kompaktságának, könnyedségének és stabilitásának köszönhetően kiválóan alkalmazható más gazdaságokban akár szállítási és bármilyen más munkálatra is.

Az egyre növekedő fejlődés nyomán kifinomult speciális mezőgazdasági berendezések elterjedése miatt (vontatott szőlőszüretelő, meggyfarázógép), a Carraro úgy döntött, hogy a Fruttetót a Frutteto Largo modellel egészíti ki, a szélesebb nyomtávú tengelyekkel és a nagyobb teherbírással, stabilitással rendelkező Largo különösen dombos munkakörülmények között állja meg igazán a helyét.

Vigneto? Vigneto Largo?

A specializált növénytermesztésben a sorközök egyre szűkülnek annak érdekében, hogy az adott területen a legnagyobb profitot érjék el a gazdák. Ez ösztönzi a Carraro-t, hogy a traktorokat új, különböző első- és hátsó híd megoldásokkal lássák el, és azok megfelelőek legyenek sík és dombos területen egyaránt.

A termékek teljes skálája és azok variálhatósága a maximális felhasználhatóságot szolgálja. A Vigneto és a Vignetto Largo tengely távolságai lefednek minden szükségességet. Az 1.1m-es nyomtávtól egészen az 1.6m-es nyomtávig változtatható.

Mindkét modell felszerelhető 24” és 28”-as abroncsméretekkel annak érdekében, hogy megfelelően használhatóak legyenek sík terepen, vagy akár a legmagasabb stabilitást mutassák hegyi körülmények között is. Ezek a verziók mind elérhetőek klímás kabinnal és sok más választható opcióval.

Frutteto Basso vagya Vigneto Largo Basso?

A Carraro két alacsony profilú terméket ajánl azoknak, akik alacsony termesztési módot alkalmaznak. A Vigneto Largo Basso és a Frutteto Basso a tengelytávokban különbözik. A VLB modell a „pergola” termesztési módra lett kifejlesztve a kezelő legnagyobb kényelme mellett. Mindkét modell felszerelhető 20” és 24”-os gumikkal, a jármű magasságának a megváltoztatása nélkül. A 20” és a 24” kerékmegoldásokat annak érdekében fejlesztették ki, hogy a sárvédők a lehető legalacsonyabban helyezkedjenek el.

Az elméleti részt követően négy Carraro Agricube (F105, VLB105, VL95, V75) erőgépet közelebbről is megismerhettek a jelenlevő gazdák. A Carraro típusok bővebb specifikációi a http://mezodepo.hu/carrarotraktor.htm weboldalon tekinthetők meg. További kérdések esetén hívják a vevőszolgálatot a +36 1 280-7200 telefonszámon, ahol állnak szíves rendelkezésükre!

Összeállította: Kalmár Nárcisz

Felvételeink: https://agraragazat.hu/galeriak