fbpx

Ingyenes gabonaminőség-vizsgálat 8 napon belül

Írta: - 2021 augusztus 04.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) új szolgáltatásként – a rendelkezésre álló kapacitásig – ingyenes gabona-beltartalmi vizsgálatot kínál tagjai részére. Segítségével a szántóföldi növénytermesztők hiteles, piacfüggetlen információt szerezhetnek az általuk megtermelt gabonák minőségéről.

gabona kézbenNem kell fizetni a minőségvizsgálatért (forrás: pixabay.com)

Minden fontos paraméter kiderül

Az Agrárkamara újonnan indított szolgáltatása a szántóföldi növénytermesztő tagok részére kínál egy könnyen elérhető, ingyenes lehetőséget arra, hogy piacra lépés előtt a betakarított termények minőségéről hiteles szakmai információkhoz jussanak. A mintavételezést és mintaleadást követően legfeljebb 8 munkanapon belül megérkezik az eredmény.

A NAK a méréseket saját üzemeltetésében lévő FOSS Infratec gabonabeltartalom-elemző analitikai műszerrel végzi, amely világviszonylatban is elismert eszköze számos gabonaféle gyorsvizsgálatának. A NIR-spektroszkópia technológián alapuló műszeres méréseket egyelőre egy helyszínen, a kamara budapesti központi irodájában kialakított vizsgálati ponton valósítják meg. Az eszköz lehetővé teszi a szemestermények darálás nélküli, néhány percen belüli, nagypontosságú analízisét az alábbi paraméterekre vonatkozóan. A vizsgálat során mért eredmények csupán tájékoztató jellegűek, de terménylogisztikai és értékesítési döntések meghozatalához szakmailag elfogadhatók.

Táblázat

 

76 mintaleadási pont az országban

A szolgáltatás igénybevételéhez egy megrendelő űrlap kitöltése szükséges, mely az alábbi felületen érhető el: https://www.nak.hu/szolgaltatasok/gabonavizsgalat. A visszaigazoló e-mailt követően mintánként körülbelül 1 kg össztömegű terményt szükséges összekészíteni és leadni a kijelölt mintaleadási pontok egyikére. Erre induláskor országos szinten már 76 helyen van lehetőség. Fontos, hogy a vizsgálatra beküldött mintákat sérüléseknek ellenálló, zárható csomagolásba helyezzék el, és azokra a visszaigazoló e-mailben található azonosító számot és a növényfajt is vezessék fel. Ebben az átadás-átvétel során a NAK munkatársai is szívesen nyújtanak segítséget. A NAK a vizsgálati eredményeket elektronikus levél formájában küldi meg a megrendelés során megadott elérhetőségre.

 

Több száz hektár termése

Az online megrendelés során egyelőre egy űrlap kitöltésével legfeljebb 5 minta vizsgálata igényelhető. Egy minta nagyságrendileg 500 tonna terményt reprezentál. Amennyiben egy tag esetében 5 darabnál több minta vizsgálata válik szükségessé, úgy újabb megrendelő kitöltése szükséges. A gabonavizsgálattal kapcsolatban itt is érdeklődhet: [email protected].

 

Lásd még a témában: Levélanalízis-szolgáltatást indított el a NAK.