fbpx

Innováció a kukorica-csőtörő adaptereknél

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 25.

Növekvő teljesítmény, jobb munkaminőség és biztonságosabb üzemeltetés


1. ábra: A nagy áteresztőképességű arató-cséplőgépekhez fejlesztették ki a 16-soros csőtörőket

A szemes vagy árukukorica betakarítása a fejlett mezőgazdasággal rendelkező országokban – így hazánkban is – csőtörő adapterekkel felszerelt arató-cséplőgépekkel történik. Az ilyen gépek gyártóinak többsége saját fejlesztésű, valamint – beszállítói partnerei által gyári színre festett – adaptereket ajánl az arató-cséplőgépeihez.

Emellett számos más adapter gyártó készít és fejleszt kukorica-csőtörő adaptereket. A folyamatos arató-cséplőgép és adapter gyártói fejlesztések, innovációk (mint az alkalmazott számítógépes tervezési módszerek), gyártástechnológiai alkalmazások (lézertechnika, korrózióvédelem, nagyobb szilárdságú szerkezeti anyagok használata, robottechnika) a kukorica-csőtörő adapterek megnövekedett teljesítményét, jobb munkaminőségét és biztonságosabb üzemeltetését is eredményezi. Ezek az innovációs megoldások napjainkban már ténylegesen fellelhetők a különböző gyártók csőtörő adapter típusain.


2. ábra: A szedőegységek burkolatának a talajjal bezárt alacsony lejtőszöge minimalizálja a veszteségeket

Emellett a csőtörőadaptereknél is találkozhatunk már a szenzortechnológia és az ISOBUS adatátviteli alkalmazásával.

A munkaminőség javítása elsősorban a betakarítási és csőelhagyási veszteség csökkentésével érhető el

A nagy motorteljesítményű szalmarázós, forgóleválasztású és axiáldobos betakarítógépekhez fejlesztették ki a 12 – egyes gyártók 16 – soros szárzúzós adaptereket az Európában alkalmazott 70, 75 és 76,2 cm sortávolságú termesztéstechnológiához a területteljesítmény és az adapter áteresztőképességének növelése érdekében (1. ábra).

A munkaminőség javítása elsősorban a betakarítási és csőelhagyási veszteségek csökkentésével érhető el: ennek érdekében egyes gyártók az adaptereik talajjal bezárt, lejtőirányú szögét minimalizálták. A Claas Hungaria Kft. újfejlesztésű Corio és Corio Conspeed adaptereinél a törőegységek szárterelő csúcsainak talajjal bezárt lejtőszöge 17°, ezáltal minimalizálódik a csőelhagyási veszteség (2. ábra). Az adaptercsalád tagjai számos további innovációval is rendelkeznek, mint a hengeres és kúpos törőhengerek alkalmazása, valamint az egyszerűbb karbantartás.

A munkaműveletek összekapcsolására, a betakarítással egy menetben történő szárzúzásra irányuló igény következtében ma már a csőtörő adapterek szinte kivétel nélkül szárzúzós változatban készülnek.


3. ábra: A növelt fordulatszámú zúzóegységek után alacsony tarló marad

A csőtörőadapterek szárzúzó berendezéseinek munkaminősége a minél alacsonyabb visszamaradt kukoricatarlóval, valamint a minél nagyobb mértékű aprítással jellemezhető. A felhasználók erre irányuló igényeinek tökéletesebb kielégítése céljából a csőtörőadaptereket gyártó vállalatok folyamatosan fejlesztik az adapterek zúzóegységeit.

Oros Cornado – alkalmazásával egyes munkaművelet akár el is hagyható

A Linamar Hungary Zrt. Oros Divízió Oros Cornado csőtörő család szárzúzó berendezéseinek zúzó-aprító elemei – a törőegység törőhengereihez viszonyítva – az új alumíniumházas zárt hajtóművek alkalmazásának eredményeként igen alacsony, 60-70 mm magas tarlót hagynak maguk mögött (3. ábra). A zúzóberendezés aprítási mértéke is javult a megnövelt fordulatszám, illetve az aprítókések nagy kerületi sebességének következtében: a felaprított anyag elterítése pedig egyenletes.

Ezen túlmenően a törőhengerekre 4-4 db aprító-zúzókést szerelt fel a gyártó, amelyek zúzóhatása az apríték vízleadását gyorsítja. Mindezek kedvező feltételeket teremtenek a következő talajmunkák elvégzéséhez, de esetenként egyes munkaműveletek menetszáma (pl. tárcsázás) is csökkenthető, vagy akár elhagyható.

Nagy hatékonyságú aprítás

Ugyancsak a szárzúzás munkaminőségi mutatóinak javítása céljából a Pannonagri Kft. által forgalmazott Olimac Drago 2, illetve Drago GT típusjelű csőtörő család tagjainak törőegységeihez különleges zúzóberendezést fejlesztett ki a gyártó. Az Olimac Drago GT adapter család törőegységein a törőhengerek mellett két függőleges tengelyű, kettő lengőkéssel szerelt zúzóberendezést szerelt a gyártó, a törőhengerek által lehúzott kukoricaszárat pedig állókések támasztják meg (4. ábra). A törőegységenként elhelyezett páros zúzóberendezés is a könnyűfém zárt hajtóműházra épített: ez a konstrukciós megoldás is magas fordulatszámmal történő üzemeltetésre ad lehetőséget, ami szintén az aprítás növelt hatékonyságában jelentkezik.Az Olimac Drago csőtörőcsalád tagjainál a törőlécek rugalmas, bizonyos mérettartományban rugóerő ellenében, a szárvastagságnak megfelelő automatikus beállása jól bevált: ez ma is innovatív megoldásnak számít, aminek gyakorlati előnyei a biztonságos csőleválasztásban, a veszteségek minimalizálásában található (5. ábra).


4. ábra: Az új fejlesztésű törőegységenként elhelyezett kettős zúzóberendezés


5. ábra: A rugalmas törőléc állítás működési vázlata

Az innovációs megoldások a gépkezelő munkáját is segítik

A Geringhoff GmbH csőtörő adapter család tagjai különböző működésmódú és konstrukciójú szárzúzóval felszereltek. A szárzúzás szempontjából azonban a Horizon Star* II típus végzi a leghatékonyabb munkát. Ennél a berendezésnél az egyik törőhenger tengelyére merőlegesen tárcsás aprítókat, míg a másik törőhengerre műanyag ellenkéseket szerelt a gyártó: a törőhengerek alatt pedig függőleges tengelyű kétkéses zúzó végzi az aprítást és a terítést.

A Geringhoff csőtörők egyes típusait – a minél szélesebb körű technológiai alkalmazás érdekében – csigás rendrakó berendezések egészítik ki (6. ábra).


6. ábra: A rendrakó berendezések a csőtörőkön növelik a technológiai alkalmazásokat

7. ábra: A szenzortechnológiát és digitális adatátvitelt a csőtörőkön is alkalmazzák

8/a ábra

8 a-b ábra: A korszerű konstrukcióknál alkalmazott nagyszilárdságú és korrózióálló anyagok és zárt hajtóművek alkalmazása növeli az élettartamot

A csőtörőadapterek vonatkozásában is találkozhatunk a szenzortechnológia, valamint a kamerarendszerek és az ISOBUS adatátvitel használatával. Ezek az alkalmazások – különösen a nagy munkaszélességű, 12-16-soros 4. ábra: Az új fejlesztésű törőegységenként elhelyezett kettős zúzóberendezés5. ábra: A rugalmas törőléc állítás működési vázlata adapterek esetében – azzal segítik a gépkezelő munkáját, hogy érintőképernyős monitoron előhívhatóak az adapter üzemeltetési paraméterei, mint a törőlécek távolsága vagy az olajhőmérséklet (7. ábra).

A gyártók különös figyelmet fordítanak a csőtörő élettartamának növelésére is. E célból az Optigép Kft. az újabb fejlesztésű OptiCorn csőtörőadapter-családjánál új korrózióálló anyagokat, a teljesen új áttervezett vázkeretnél pedig nagyszilárdságú szerkezeti acélokat alkalmaz. Emellett a hajtásátvitelben a teljes hajtásláncban zárt könnyűfémházas hajtóműveket épít be (8a-b. ábra).

dr. Kelemen Zsolt

műszaki szakértő