fbpx

Innováció és szakértelem a Déli-Farmnál

Írta: - 2016 október 17.

A Déli-Farm Kft. számára fontos, hogy elsősorban minőségi magyar termékeket forgalmazzon a hazai piacon. Ennek legbiztosabb módja, hogy saját fejlesztésű, prémium termékeket gyárt, ezzel biztosítva a megbízhatóságot, a kiváló hazai szakértelmet. Alábbiakban két saját fejlesztésű terméket mutatunk be.

Itatásos borjúnevelés hazai szakértelemmel

Az itatásos borjúnevelés egyik sarkalatos pontja a jó minőségű tejpótló tápszer használata, hiszen egy mesterséges nevelési formával próbáljuk meg minél hatékonyabban és biztonságosabban a természetes szükségletet, valamint formát kielégíteni. A mesterséges borjúitatásnak nem csak állategészségügyi okai vannak, hanem jelentős gazdasági érdek is áll emögött. A borjúnevelés költségeinek mérséklése érdekében nem teljes tejet itatunk a borjakkal, hanem tejpótló tápszert. A föcstejes itatásról 1-2 nap átmenettel térünk át. Ahhoz azonban, hogy a borjak egészségesen és megfelelő mértékben fejlődjenek a teljes tejhez közelítő beltartalmú és összetételű tejpótlóra van szükség. A jó minőségű tejpótló tápszer leginkább porított sovány tejporból, tejsavóból áll, és növényi eredetű fehérjét, illetve zsírt tartalmaz. Annál jobban hasznosul és értékesebb egy tápszer, minél több tejalapú összetevőt tartalmaz. Ilyen a Déli-Farm Kft. által forgalmazott FarmLine Latte Intenso, FarmLine Latte Extra, és a FarmLine Latte Ice tejpótló. A tápszerek döntő része tejalapú összetevőkből áll (pl.:az Extra tápszer több mint 70%-a tejalapú összetevőkből áll ezenkívül búzaglutint is tartalmaz, mely igen jól oldódik és hasznosul). A minőségi tejpor könnyen oldódik, üledékmentes, feloldás után homogén marad. Az Intenso és Extra tejporokat 10%-os mennyiségben kell feloldani maximum 45 oC-os vízben, hogy az értékes beltartalom ne károsodjon. Állandó keverés mellett a vízbe adagolva igen gyorsan feloldhatók, és homogenitásukat sokáig megtartják. Kellemes illata, aromája révén a fiatal állatok nagyon gyorsan rászoknak, és szívesen fogyasztják. Fontos, hogy a tápszert is – mint a föcstejet – 37-39 oC fok körüli hőmérsékleten itassuk az állatokkal. Ettől hidegebb vagy melegebb tápszer emésztőszervi bántalmakat okozhat. A Latte Ice tápszer „hidegen” is itatható (tőgymelegnél hidegebb). Speciális összetételénél fogva könnyen oldódik 25-30 oC-os vízben is. – Ez ott lehet alternatíva, ahol nem adottak a körülmények a megfelelő hőmérséklet megtartására a kiosztásig, télen a nagy hidegek esetén, vagy nyári melegekben, amikor a lekevert tápszert nem azonnal fogyasztja el az állat. Ez köszönhető a szervessav–tartalmának, mely révén kevésbé romlékony a lekevert tápszer, valamint elősegíti az alvadék-képződést az oltógyomorban és csökkenti a hasmenés előfordulásának gyakoriságát. Az átállás után naponta kétszer itatunk, legalább 2-3 litert itatásonként. Egy borjú a tejitatási időszak alatt legalább 25-30 kg tápszert fogyaszt el közel 50-60 nap alatt.

Sport és hobbylovak takarmányozása,

avagy prémium lótáp sportlovaknak fejlesztve

A lófélék emésztőrendszerének felépítése az életmódjukkal áll összefüggésben. A lovak az együregű gyomrú, úgynevezett monogasztrikus állatok csoportjába tartoznak, a nap nagy részét folyamatos táplálék felvétellel töltik. Emésztésüket tekintve a növényevő állatok nagy részével szemben jelentős különbség, hogy a rostok bakteriális bontása főként az utóbél szakaszban történik. A lovak takarmányozásakor fontos figyelembe vennünk azt is, hogy a ló emésztőkészüléke a legérzékenyebb gazdasági állataink között.

A hobby és sportlovak táplálóanyag-szükségletét a végzett munka hossza, intenzitása, valamint a testtömeg befolyásolja. Sokszor a munka nagy része hétvégére koncentrálódik vagy szezonális, ezért rendkívül fontos a mindenkori terhelésnek megfelelő takarmányozás. Az alultápláltság, de különösen az elzsírosodás jelentős teljesítményromlást okozhat. A mostanában divatos feltárt puffasztott müzlik etetésével könnyen fehérje túletetésbe eshetünk, ami sokszor ízületi vizenyőt, bőrkiütést, kólikát, patairha-gyulladást, túlhevülést okozhat. Az állat fehérjeszükségletének döntő része jó minőségű lucernaszénával fedezhető. A lovak takarmánybázisát elsősorban a tömegtakarmányok, szénafélék (lucerna, gyepszéna) adják, illetve az abrakalkotók (zab, kukorica, árpa) és egyéb kiegészítők alkotják. Nagyon fontos hangsúlyozni az emésztőrendszer érzékenysége miatt, hogy csak kiváló minőségű és állagú, toxinmentes takarmányt etessünk az állatokkal. Az abrak a munkavégzéstől függően akár a takarmányadag 30-60%-a is lehet. Naponta legalább háromszor etessünk abrakot. A széna (fűszéna) lehetőleg ad libitum, de min. 4-6 kg legyen a fejadagban. Versenyszezonban javasolt a napi abrakadagot több részre, akár 4-5 részre elosztani a túlzott savképződés és kólika megakadályozása érdekében. A legkedvezőbb vércukorszint eléréséhez a verseny előtt kb. 4 órával etessük az abrakot. Különösen a meleg időszakokban fontos a nyalósó és az ivóvíz folyamatos biztosítása, de megjegyzendő, hogy közvetlenül munka után ne itassunk. Az izzadsággal elveszített só pótolható az abrakba kevert kb. napi 50-60 g konyhasó-kiegészítéssel is. A tenyészállatokhoz hasonlóan fokozott figyelmet kell fordítani az ásványianyag- és a vitaminellátásra is. Intenzív igénybevétel esetén, illetve versenyzés során előnyös lehet az abrakot szőlőcukorral kiegészíteni, mely segít a kiegyensúlyozottabb vércukorszintet tartani és az izomláz kialakulását megelőzni, csökkenteni. Pihenőnapokon kevesebb abrakot és több szénát etessünk, ugyanakkor mindenképpen mozgassuk a lovat. Ilyenkor nagy a kólika, a bénulásos izomfesték-vizelés vagy más rendellenesség kialakulásának az esélye. Pihenő időszakokban javasolt a lovakat legelőn tartani, mely stresszoldó hatású is egyben.

A Déli-Farm Kft. sok évtizedes gyakorlati tapasztalata alapján a fenti szempontokat figyelembe véve alkotta meg a saját versenylótápját, mely elérhető áron prémium minőséget garantál. A FARMLINE termékcsaládon belül GAVALLÉR néven megjelent, összetett, granulált takarmánykeverék kiváló minőségű takarmány versenylovak részére. Kitűnő dietetikus hatással bír, zab és szójamentes keverék. Alacsony fehérjetartalmú, hogy a szervezetet ne terhelje. Energiatartalmát dextróz hozzáadásával emeltük, hogy a verseny alatt, illetve a felkészítéskor szükséges energia rendelkezésre álljon az állat szervezete számára. Vitamin- és ásványianyag-tartalma hozzájárul a még teljesebb ellátáshoz és teljesítmény eléréséhez.

www.delifarm.hu