Bezárás

Közös sertésstratégiát dolgoznak ki Békésben az ágazat megyei szereplői

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 18.

Békéscsaba, 2013. április 17., szerda (MTI) – A Békés megyei önkormányzatnak a megyei területfejlesztési program keretében elkészített sertésstratégiája illeszkedik a tavaly augusztusban elfogadott országos sertésprogramhoz, amelynek célja országosan 5-6 millió darabra növelni az állatok számát 2017. decemberig – mondta Horváth István (Fidesz), a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke, a vidékfejlesztési tárca sertésprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa szerdán Békéscsabán.

Békésben az országban elsőként dolgoznak ki közös sertésstratégiát az ágazat megyei szereplői.

A Békés megyei sertésstratégiát kidolgozó munkacsoport megbeszélését követő sajtótájékoztatón Horváth István hangsúlyozta, a sertéslétszám országos növelésénél a fokozatosságra kell törekedni, összehangolni a vágóalapanyag-termelést a hazai fogyasztás növekedésével és a mindenkori exportpiaci lehetőségekkel.

 

Közös sertésstratégiát dolgoznak ki Békésben az ágazat megyei szereplői

 

„A sertésprogram nem szociális program”, hanem egy átlátható termékpálya feltételeinek a megteremtését jelenti, olyan integrációt, ahol a sertéstermelők megfelelő jövedelem mellett, versenyképes áron tudnak sertést előállítani – fejtette ki a miniszteri biztos.

Hozzátette, hogy a kutatás-fejlesztés kiemelt része a programnak, a sertéstenyészet, a hízlalásnál alkalmazott fajták alapvetően befolyásolják hízóalapanyag előállítás jövedelmezőségét.

A Békés megyei munkacsoportban a nagyüzemi sertéstartók mellett a közepes gazdaságok és a kisüzemek képviselői, valamint a húsipar szereplői is részt vesznek.

A konzultáción Zsótér László, az Országos Sertéstermelők Országos Választmányának elnöke a fordított áfa bevezetésének meghiúsulásával kapcsolatban azt mondta: az áfa csökkentése mérsékelné az ágazat terheit.

Az állomány növekedésének feltétele a föld, és ezzel összefüggésben a saját takarmánytermelés feltételeinek megteremtése – tette hozzá.

Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezetője elmondta: a versenyképes húsipari termékek előállításának feltétele a minőségi hazai alapanyag, ennek feltétele az egész vertikum egységes kezelés és működtetése.

Ennek formáit próbálja a Békés megyei munkacsoport kidolgozni – tette hozzá.

 

 

MTI 2013. április 17.