fbpx

Innovációk a nagyvilágból

Írta: Szerkesztőség - 2017 február 02.

Lemken: sokoldalú permetezőgép, hátra csukódó szórókerettel

A Lemken Vega 12 vontatott szántóföldi permetezőgépe 3000-4000-5000 literes permetező tartálymérettel, 15-30 m közötti szórókerettel kapható. Az alacsonyan fekvő súlypont és nagy has alatti szabad magasság közötti ellentmondást a hátrafelé nyíló keret oldja fel. A kerekek feletti térből oldalra nem nyílhat, hiszen itt az alacsony súlypont miatt már a permetlétartály van.

A gép a traktor alsó vonószerkezetére csatlakoztatható, de a vonórúd áthelyezhető a szivattyúk fölé is, ha mégis a felső bekötés lenne előnyösebb. A vonórúd és a váz közé beiktatott munkahengerrel a gép tökéletesen vízszintbe állítható, vagy lekapcsoláskor a kitámasztó lábra ereszthető. A futómű lehet fix vagy rugózott – szilentblokkos vagy légrugós – kivitelű. Nyomtávolsága a kerekek áthelyezésével 1,50-2,25 m között állítható.

A szórókeret három ultrahangos érzékelő segítségével tartja a beállított magasságot. A középrészhez képest azonban a szárnyak külön-külön is elmozdulhatnak, ezért például a lejtő rétegvonala mentén dolgozva előfordulhat, hogy az egyik szárny a középrészhez képest felfelé, a másik lefelé tér el. A középen betáplált és a keret széléről visszafelé áramló permetlé állandóan kering a szórócsőben. Permetezéskor a középső betáplálás közvetlenül aktiválódik, de megmarad a szélső betáplálás is. A szórócsőben minden fúvóka felett mindig azonos nyomás uralkodik. Mivel a GPS-alapú szakaszolással minden egyes fúvóka külön is kapcsolható, nyitásuk-zárásuk nem okoz nyomásingadozást.

A gépen nincs mechanikus kezelőszerv, minden elektromosan vezérelhető a tartály falába süllyesztett vezérlő panelről. Innen állítható a vonórúd, és itt lehet váltani a feltöltési és permetezési üzemmód között. A mellette található, kihajtható vegyszerbekeverő tartály a kényelmesebb használat érdekében bármilyen, a gépkezelő testmagasságának megfelelő helyzetben rögzíthető. A bekeverést követően a vegyszer göngyölege is itt öblíthető ki.

MF 5700 Global Series: modern, egyszerű és megbízható erőgépek

Massey Ferguson Global Series: 3 sorozat, összesen 7 traktor. A két éve már bemutatott MF 4700 sorozat (MF 4707, 4708 és 4709 típusjelű) 75-85-95 LE-s erőgépeit, a tavaly februárban (FIMA, Zaragoza) megjelentetett MF 5700 sorozat traktorai követték, majd a szintén tavaly (TECHagro, Brno) bemutatott MF 6700 sorozat 120 és 130 LE maximális teljesítményű erőgépei zárták a Global szériát. Az új Global sorozattal 75-130 LE teljesítmények között kínál a Massey Ferguson már beszerezhető, aránylag egyszerű, de modern kialakítású, alacsony fenntartási költségű, megbízhatóan üzemelő erőgépeket.

A Massey Ferguson 5700 Global sorozatában az MF 5710 típusú, 75 kW/100 LE-s és az MF 5711 típusjelű, 82 kW/110 LE maximális teljesítményű, 410-417 Nm maximális nyomatékú traktorok találhatók meg. Erőforrásaik korszerű, 4 hengeres, 4,4 literes, SCR-technológiát és DOC rendszert alkalmazó Agco Power (Sisu) traktordízelmotorok, amelyek a legszigorúbb EU Stage IV/Tier 4 final károsanyag-kibocsátási előírásokat teljesítik. Teljesen mechanikus, 12×12 fokozatú (+opcióban 14:1 áttételű mászó fokozatú) szinkronizált kapcsolású váltóművükben 6 fokozat a szántóföldi munkáknál általánosan használt 4-12 km/h sebességtartományok közé esik, utazási végsebességük 40 km/h. A váltóművek alapfelszereltségben mechanikus irányváltóval vannak ellátva, az elektrohidraulikus PowerShuttle irányváltó opcióban szerezhető be. Az erőgépek tengelytávolsága 2,5 m, hátsó hárompontos függesztőszerkezetük 4300 kg teheremelő-képességű. A hátsó teljesítményleadó-tengelyükről 540/540 Eco min-1 fordulatszámok vehetők le, amelyek opcióban 1000 min-1 fordulatszámmal kiegészíthetők. Egyszerű, nyitott központú hidraulikus rendszerüket 98 l/min szállítási teljesítményű, tandem hidraulika szivattyúk szolgálják ki. Az erőgépek új fejlesztésű, légkondicionált, komfortos vezetőfülkéjét nagyméretű szélvédő és ablakok; széles ajtók; nyitható hátsó ablak; kényelmes munkakörnyezet és az ergonomikusan elhelyezett kezelőszervek jellemzik. A fülkében található analóg és digitális kijelzők, a kezelőszervek célszerű elhelyezésének köszönhetően az elrendezés különösen intuitív.

Az 5700 Global sorozat erőgépeit Franciaországban, a Massey Ferguson Beauvais-i gyárában készítik. A modern építésű, egyenes vonalú traktorokat a könnyű használhatóság, gazdaságos üzemeltetés, a kényelem és a teljesítmény feláldozása nélküli nagy megbízhatóság jellemzi. A Massey Ferguson 5700 Global Series egyszerű felépítésű, könnyen kezelhető, alacsony üzemeltetési- és szervizköltségű erőgépei ideális megoldást kínálnak a vegyes gazdálkodású vállalkozások szántóföldi és szállítási feladatainak megoldásához, vagy pl. az új fejlesztésű MF 900 és MF 900X sorozatú homlokrakodókkal felszerelve az állattartó telepek rakodási, anyagmozgatási munkáinak gyors és hatékony elvégzéséhez.

Amazone Catros+ rövid tárcsás boronák – nagyobb munkaszélességgel

Amazone Catros-sorozatának kompakt építésű tárcsás boronáit a nagy területteljesítmény, csekély fajlagos üzemanyag-felhasználás és kismértékű kopás jellemzi. A gyors, sekély és a növényi maradványokat intenzíven bekeverő munkára ideális alkalmazhatók, nem tömődnek el. Jól használhatók kukoricatarló művelésére, kukoricaszár bedolgozására, rétek és parlagon hagyott területek művelésbe vonására, magágykészítésre és hígtrágya bedolgozására is.

A 250-350 LE motorteljesítményű traktorokhoz kifejlesztett új, 7-8-9 m munkaszélességű Catros+ TX modellek mindezeket az előnyöket megőrizve megteremtik az átmenetet a 3-6 m munkaszélességű Catros-tárcsák és a legnagyobb, 12 m munkaszélességű Catros+ 12003-2TS típus között.

A Catros+ TX az alsó vonólapra, a gömbfejes vonófejre vagy a vonószemre csatlakoztatható. Közös ismérvük a gépnek igen jó fordulékonyságot kölcsönző, integrált középső futómű. Az új Catros+ 7003-2TX, 8003-2TX és 9003-2TX kompakt építésű, félig függesztett rövid tárcsás boronáinak minden eddiginél nagyobb járókerekei biztonságos közúti közlekedést garantálnak és a szántóföldön csekélyebb nyomot hagynak. Az egyenként felfüggesztett, 510 mm átmérőjű, sima élű vagy csipkézett tárcsalevelek munkamélysége a vezetőfülkéből hidraulikusan állítható. Az első támkerekek által szintben tartott és a hátsó utóművelő-hengerre feltámaszkodó gép mélységtartása jó, járása nyugodt. A talaj visszatömörítésére 9-féle utóművelő-henger választható meg, az egyszerű pálcás hengertől a könnyebb talajokon bevált ékgyűrűs hengereken át, a kötött talajokra kialakított legújabb tárcsás hengerekig. A tárcsasorok elé vagy akár az utóművelő-henger elé simító is felszerelhető. A simító nemcsak egyenletes felszínt alakít ki, hanem hozzájárul a talaj morzsalékosításához is. A simítót mechanikusan, vagy opcióként a vezetőfülkéből hidraulikusan lehet állítani.