Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztőket

Budapest, 2014. október 7. – A Nitrogénművek Zrt. a magyar agráriumban egyedülálló integrált szervezetet hozott létre, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan kiszolgálja a magyarországi mezőgazdasági termelőket, agrárgazdaságokat, gazdákat. A jobb terméseredmények elérését és költséghatékonyabb gazdálkodást lehetővé tevő új rendszert 2014. október 7-én mutatták be, sajtótájékoztató keretében.

Az elmúlt egy év során a Nitrogénművek Zrt. a magyar agráriumban olyan egyedülálló integrált szervezetet hozott létre, amely az eddigi műtrágyagyártás mellett vetőmag- és növényvédőszer-értékesítéssel, valamint terménykereskedelemmel is foglalkozik. Ezzel a vetőmag földbe kerülésétől a termény értékesítéséig átfogóan kiszolgálja a mezőgazdasági végfelhasználókat, agrárgazdaságokat, gazdákat.

"Cégünk alapelve a folyamatos megújulás, innováció, ezért úgy láttuk, hogy ma már nem elég, ha csak műtrágyagyártással foglalkozunk, hanem egy olyan cégre van szükség, amely a teljes növénytermesztési folyamatot átfogja és kiszolgálja, ezáltal pedig jobb terméseredmények elérését és költséghatékonyabb gazdálkodást tesz lehetővé. Mivel a 2009-ben létrehozott Genezis Partnerhálózat szakmailag képzett munkatársai teljes ismerettel rendelkeznek a magyar piacról, és az ország teljes területét lefedik, ezért kézenfekvő megoldás volt a már meglévő értékesítő hálózat továbbfejlesztése és az új üzletágak létrehozása"

– nyilatkozta Bige László, a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Új üzletágak

Az elmúlt 24 évben a vetőmag feldolgozás technikai háttere és technológiája ugyan rengeteget fejlődött, a Magyarországon elérhető vetőmag minősége azonban nem követte ezt.

"Az új, vetőmag üzletágunk ezért saját portfóliót alakít ki, amely az elérhető nagyszámú hibrid és fajta vetőmag helyett sokkal inkább a minőségi termékekre fókuszál, illetve arra, hogy a hazai klímának és termesztési körülményeknek megfelelő vetőmag legyen elérhető a gazdák számára, mégpedig legjobb ár/érték arányban. Elképzeléseinket a piac már most visszaigazolta, hiszen az idei vetésszezonban kikerült Genezis repce vetőmagot több mint 1500 hektáros vetésterületen vetették el, a teljes eladást tekintve pedig több mint 10%-os piaci részesedést sikerült elérnünk"

– tájékoztatott Suba Péter, a Nitrogénművek Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

Mivel a termelési folyamatnak gyakorlatilag akkor van vége, amikor az értékesítés is megtörténik, ezért nemcsak vetőmag értékesítéssel, hanem terménykereskedelemmel is bővült a cég profilja.

"Új, terménykereskedelmi üzletágunk napi szinten kapcsolatot tart a magyarországi és a környező országok feldolgozóival, továbbá a nagy kereskedőkkel. Ennek eredményeképpen nemcsak versenyképes árakat tudunk nyújtani a növénytermesztők számára, de folyamatosan információkkal látjuk el őket a teljes piacra vonatkozóan."

– hangsúlyozta Suba Péter.

Továbbra is vezető a műtrágyagyártásban

Az új üzletágak mellett a Nitrogénművek Zrt. természetesen továbbra is nagy hangsúlyt fektet a műtrágyatermelésre, hiszen közel 70%-os piaci részesedésével az ország vezetője műtrágyaellátója. A cég az elmúlt években összesen 30 milliárd forintot fordított fejlesztésekre, amelyen belül 2014 őszéig befejeződött a Pétisó üzemet ellátó új semlegesítő üzemrész, elkészült az új dolomitőrlő, a savüzem kapacitása pedig 1650 tonna/nap kapacitásról 1800 tonna/nap kapacitásra bővült.

"A folyamatos fejlesztéseknek, bővítéseknek alapot ad, hogy európai összehasonlításban a magyarországi műtrágya-felhasználás továbbra is a középmezőnyben van. Az éves szinten 59 kg/ha felhasznált nitrogén-hatóanyaggal szembetűnően elmaradunk a tőlünk nyugatabbra lévő országok tápanyag-utánpótlási gyakorlatától. Ez pedig azt jelenti, hogy a hazai mezőgazdaság műtrágya felhasználásában még jelentős potenciál van, mind a gazdák, mind a Nitrogénművek számára, ami éves szinten a műtrágyapiac 4-5%-os növekedését jelentheti"

– mondta el Bige László.

"A termelés hatékonyságának növelése mellett intenzív kampányt folytatunk azért, hogy a magyar mezőgazdaságban csak kiváló minőségű műtrágyákat használjanak. Független vizsgálószervezetek (SGS, NÉBIH) bevonásával több éve végezzük a piacon található műtrágyák vizsgálatát. Az idei eredmények azt mutatják, hogy a ma piacon lévő, bizonytalan eredetű műtrágyák 11,4%-a nem tartalmazza a csomagoláson feltüntetett hatóanyagokat. Márpedig a műtrágya napjainkban nagyon drága termék, így ha hiányoznak a hatóanyagok, az komoly anyagi károkat okozhat a termelőknek"

– emelte ki Bige László.

A minőségi növénytermesztés érdekében számos tápanyag-utánpótlási kísérletsorozatot végez a cég. Ezek közül legjelentősebb a két évvel ezelőtt országosan elindított 500-ak Klubja, amely a Nitrogénművek Zrt. szakmai irányításán alapuló modern műtrágyázási kísérletsorozat.

Folyamatos beruházások

Az új üzletágak létrehozása mellett jelenleg is folynak beruházások, amelyek összértéke meghaladja a 350 millió eurót. A 2017-ig megvalósuló fejlesztések közül folyamatban van egy új, 1.500 tonna/nap kapacitású salétromsavüzem építése, amelyhez egy új tartálypark telepítése is kapcsolódik. Már folyik az ammóniaüzem kapacitásbővítése is, amely napi 1.200-tonnáról 1.650 tonnára növeli az ammóniatermelési kapacitást, és amelynek eredményeként a gyár évi műtrágya termelése a jelenlegi egymillió tonnás volumenről 1 millió 650 ezer tonnára emelkedik. Sor kerül a Pétisó-üzem teljes rekonstrukciójára és kapacitásának bővítésére, és egy új, 2.000 tonna/nap kapacitású granuláló üzem is belép majd a termelésbe. Terveik szerint 2015-ben megépül egy nagykapacitású csomagoló üzem, illetve egy 50.000 tonnás, síkraktárral ellátott logisztikai központ. Az új üzletágak kiszolgálására pedig 115 kamiont vásárolnak.

Mindezek eredményeképpen a Nitrogénművek Zrt. Európa legkorszerűbb műtrágyagyára lesz, és mintegy 215 új munkahely jön létre.

agrárgazdaság mezőgazdaság műtrágya nitrogénművek növénytermesztés termény vetőmag