fbpx

Intelligens mobil hűtőtereket fejlesztenek Szombathelyen

Írta: - 2014 február 06.

vIntelligens mobil hűtőtereket fejlesztenek SzombathelyenSzombathely, 2014. február 5., szerda (MTI) – Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében több mint 696 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatást nyert el az a projekt, amelynek célja, hogy új típusú, légbefúvásos technikával működő, GPS alapú regisztrációval támogatott hűtőtereket fejlesszenek ki Szombathelyen – közölte Zoller Babett projektmenedzser az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a Dominó Trans Kft. által vezetett konzorcium 2015 végére fejezi be a 925 millió forint összértékű projektet, amelynek eredményeként jelentősen növelhető a hűtést igénylő áruk szállításának biztonsága.

Hozzátette, a HACCP-előírások alapján az élelmiszereket, illetve az élelmiszer alapanyagokat megfelelő hőmérsékleten kell tárolni és szállítani. Az úgynevezett hűtési lánc azonban, ha rövid időre is, de sérülhet a technikai hiányosságok és az emberi mulasztás miatt. Az előbbire az intelligens hűtött terek kialakítása a megoldás – hívta fel a figyelmet.

A Dominó Trans Kft., az ÖKO-2000 Kft. és az OKSZI Zrt. által alkotott konzorcium fejlesztése kiegyenlítettebb hőmérséklet-eloszlást eredményez majd a hűtőtérben, mint az eddigi rendszer.

Kiemelte: az osztott légtérrel megvalósítható lesz, hogy a különböző hőmérséklet-igényű élelmiszerek is szállíthatóak legyenek egyszerre.

Ismertetése szerint az eddig még nem alkalmazott légfüggönyös technológia beépítése a hűtőterekbe például megakadályozza az ajtónyitás során történő hőmérsékletingadozást, ami a rövid távú szállításkor gyakori.

Hozzáfűzte: a GPS-alapú regisztrációval pedig pontosan és valós időben nyomon követhető lesz a megállások száma, a sebesség, az ajtónyitások száma, a különböző hőmérsékletű terek adott időbeni hőmérséklete és hőmérséklet-eloszlása.

A riasztási rendszer pedig elősegíti majd az időben történő reakciókat: a hőmérséklet megváltozásával vészjelzést küld a sofőrnek, illetve a nyomkövető rendszeren keresztül figyelmezteti a megadott embereket SMS-ben a hibára. A rendszer segítségével pedig távolról, a cég telephelyéről is be lehet állítani a hűtőtér hőmérsékletét – közölte.

MTI 2014. február 5.