Magyar zöldség- és gyümölcstermelők Berlinben

Magyar zöldség- és gyümölcstermelők BerlinbenBudapest, 2014. február 5., szerda (MTI) – Hazai termelők, feldolgozók, kereskedők, kutatási intézmények és szaktanácsadók is részt vesznek a kedden kezdődött "Fruit Logistica" nemzetközi szakkiállításon és vásáron Berlinben – közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) szerdán az MTI-vel.

A Fruit Logistica a világ egyik legjelentősebb zöldség-gyümölcs szakkiállítása, amelyet hagyományosan minden év februárjában rendeznek. Tavaly 84 országból több mint 2500 kiállító cég képviseltette magát, és a kiállítás három napján megközelítőleg 56 ezer szakmai látogatót vett részt.

Magyarország legjelentősebb agrárkereskedelmi partnere Németország, ide irányul a zöldség- és gyümölcskivitel 20 százaléka. A németországi összes magyar agrárexporton belül a zöldség-gyümölcs kivitel képviseli az export mintegy harmadát – emelte ki a FruitVeB.

A szervezet közleménye szerint az elmúlt évek nemzetközi értékesítési tendenciái alapján a német fogyasztók szeretik a magyar zöldséget és gyümölcsöt, valamint ezekből készült termékeket, így Magyarország számára kedvező lehetőség kínálkozik, hogy a jövőben bővítse a Németországba irányuló zöldség-gyümölcstermékek körét és mennyiségét.

A FruitVeB által szervezett szakmai tanulmányút célja, hogy a résztvevők a Fruit Logistica kiállításon szervezett keretek között betekintést kapjanak a nemzetközi zöldség- és gyümölcskereskedelem aktuális kérdéseibe, naprakész piaci információkról értesüljenek, valamint nemzetközi, kiemelten német partnerkapcsolatokat alakítsanak ki.

A szakmai tanulmányút hatékonyan támogathatja a magyar zöldség-gyümölcs exporttermékek külföldi piacának növekedését, a magyar zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának nemzetközi ösztönzését, az ágazathoz kapcsolódó hazai kutatás-fejlesztési, szaktanácsadási és oktatási programok nemzetközi szintű kiteljesedését, valamint a hazai zöldség-gyümölcs ágazati szereplők partnerkapcsolatainak bővülését – olvasható a közleményben.

MTI 2014. február 5.

élelmiszeripar gyümölcs zöldség