Interra® Farm – intenzív gazdálkodás a környezet megóvásával

A fenntartható, intenzív mezőgazdaság gyakorlatáról tartott szakmai napot a Syngenta az európai Interra® Farm Hálózat magyar állomásán, a dióskáli Plótár családi gazdaságban. A bemutatókon a szakértők azokra a helyes gyakorlatokra, fenntartható megoldásokra hívták fel a figyelmet, amelyek megelőzik a vizek szennyeződését, a talajok pusztulását, illetve megőrzik a biológiai sokszínűséget az agrártájban.


Forrás: Syngenta

A Syngenta az elmúlt évben világszerte mintegy 150 fórumot szervezett gazdálkodók, kereskedők, beszállítók, az élelmiszerlánc szereplői, kutatók, civil szervezetek, kormányzat, hatóságok bevonásával, ahol azt mérték fel, mit vár el a társadalom a mezőgazdaságtól, milyen területre kell összpontosítaniuk fenntarthatósági tevékenységüket.

A széleskörű konzultációs folyamat eredményeként az agrárvállalat 2019 áprilisában jelentette be innovációs tevékenységének felgyorsítását, melynek keretében három területre fókuszál. A termékfejlesztés során a független szakértők által meghatározott fenntarthatósági elvek mentén a társadalmi elvárások figyelembevételére még nagyobb hangsúlyt helyeznek. A vállalat együtt dolgozik a partnereivel azon, hogy tovább csökkentse a környezeti terhelést, hozzájáruljon a talaj minőségének megőrzéséhez és mérsékelje az eróziót. Mindezt úgy, hogy a termelési hatékonyságot megtartsa, növelje. Ezen kívül új, fenntartható megoldásokat fejleszt termelőkkel, kutatókkal és környezetvédelmi szervezetekkel együttműködve.

A Syngenta már eddig is kiemelten kezelte a fenntarthatóság témakörét. Ennek szellemében hozta létre Interra® Farm Hálózatát is, melynek hazai helyszínén, Dióskálon valós gazdálkodási körülmények között vizsgálják a szakemberek a környezetért vállalt felelősség mellett megvalósítható termesztéstechnológiákat. A magyar Interra® Farm a Kis-Balaton vízgyűjtő területén, a Plótár család gazdaságában található, akik mintegy 700 hektáron gazdálkodnak.

A gazdaságban bevezetett forgatásnélküli művelésmód javítja a talaj szerkezetét és a talajéletet, stabilizálja a terméshozamot, melyet mérési adataink is alátámasztanak. Ez a fajta gazdálkodás kedvezően hat a talaj nedvességének megtartására, csökkenti a víz elfolyását és az eróziót. Emellett fontos eredményeket értünk el a biodiverzitás növelése területén: háromszor nagyobb tömegben található a földigiliszta a hagyományos műveléshez hasonlítva, madárfajokat tekintve hatszor több egyed és kétszer több faj táplálkozik a talajkímélő művelésben. A talajveszteség is a tizedére csökkent; a csapadék a talajba szivárgott és nem folyt el a területről”, ismertette Pecze Rozália a program eredményeit.

Plótár István, a családi gazdaság tulajdonosa a saját tapasztalatairól szólva elmondta, hogy a forgatásnélküli talajműveléssel javult a talaj vízbefogadó és vízmegtartó képessége. Ez nagyon fontos, hiszen kevesebb, ám sokkal kiszámíthatatlanabb csapadékmennyiség hullik a térségben. Emellett a termésmennyiségek növekedése mellett is mintegy 15 százalékkal csökkentek az költségeik, így a vállalkozás fejlesztésére is sokkal több lehetőségük nyílik.

A permetezéstechnika, a helyes szórófej-választás és a permet-elsodródás minimalizálása fontos eleme a Syngenta programjának. Így megelőzhető, hogy a permet a célzott növények mellett esetlegesen azok környezetébe is kijusson. Ezek a helyes gazdálkodási gyakorlatok fenntartják a jövedelmező gazdálkodást és megkímélik a természeti és környezeti értékeket, amelyekkel a gazdálkodók a társadalom elvárásait is teljesítik.

környezetvédelem Syngenta