fbpx

Jázminpakóca: a bűntelen, édes élet titka

Írta: Szerkesztőség - 2013 augusztus 21.

 

 

Az évelő növény levele, szára annyira édes, hogy a szárított növény darálásakor a levegő is édessé válik, kivonata több százszor édesebb a cukornál. Az édes ízt a szteviol glikozidok (szteviozid, rebaudiozid A-F) okozzák, ami közül a reaudiozid a legédesebb. A vegyületcsaládról kimutatták, hogy vérnyomáscsökkentő és cukorbetegség esetén is jótékony hatású.

A növény termesztése Magyarországon Puskás Feri bácsi, agrármérnök, volt ENSZ szakértő nevéhez kötődik, aki nagy tudással és segítőkészséggel dolgozik azon, hogy nálunk is lehessen szteviát termeszteni.

Elképzelése szerint az elmaradott térségekben jó megélhetést adna a növény az egész közösségeknek.

A sztevia kivonatára egyre nagyobb az igény, Japánban a cukormentes üdítők nagyobb részét ezzel ízesítik, de már nálunk is kaphatók csökkentett energiatartalmú joghurtok és italok is sztevia kivonattal.

A növény itthoni termesztéséhez a szaporítóanyag előállítása mellett a télállóság megoldása a legnagyobb feladat.

Vannak jó eredmények már ezen a téren, de amíg nem sikerül elterjesztenünk itthon a kidolgozott technológiát, addig Kína lesz a legnagyobb hazai alapanyag beszállító a sztevia kivonatból is.

A sztevia magról nehezen szaporítható, de a modern szövettenyésztési eljárásokkal nagy mennyiségben lehet előállítani palántákat.

A télálló fajta kinemesítése jelentős előrelépés lenne a hazai sztevia termesztésben.

Az édesítőszer élelmiszeripari felhasználása az élelmiszer fejlesztőktől is erőfeszítést igényel, mivel az édes íz megfelelő kialakítása a sztevia alkalmazásakor sem mindig egyszerű, előfordulhat kesernyés utóíz, vagy mellékíz.

A jól kialakított recept esetén azonban finom, édes termékek fejleszthetők szteviával, illetve a kivonatával.

A Debreceni Egyetemen már készült diplomadolgozat is olyan sütemények fejlesztéséről, amelyeket szteviával ízesítve hibátlan ízt produkáltak, de a nagy nemzetközi élelmiszeripari cégek is nagy erőkkel dolgoznak a szteviával édesített termékek fejlesztésén és piaci bevezetésén.