fbpx

Jobban megnézzük, mit teszünk a kosarunkba

Írta: Csomor Zsolt - 2019 november 21.

Az egészségesebb életmód iránti igény egyre nő a hazai lakosság körében, ami kihatással van a pékáruk vásárlására is. Elmondható, hogy ezen a területen a kovásszal készült termékek új reneszánszukat élik, és egyre többen nyitottak a természetes alapanyagokból, adalékmentesen sütött kenyerekre, zsemlékre és kiflikre.

A JÓkenyér és a Pulzus októberben készített országos online kutatást a 18-65 éves magyar lakosság táplálkozási szokásáról. A megkérdezettek kétharmada (66 százalék) saját bevallása szerint alapvetően egészségesen táplálkozik, és az is biztató, hogy a válaszadók további 23 százaléka változtatni szeretne a jelenlegi szokásain, és el akar mozdulni az egészségesebb ételek irányába. Csupán 6 százalék mondta azt, hogy eddig sem és ezután sem igazán törődik azzal, hogy mit fogyaszt.

A kérdésre, hogy mitől igazán egészségesebb az étrendünk, eltérő álláspontokat fogalmaztak meg a kutatásba vont emberek. Az eredmények alapján kijelenthető, hogy a többség (80 százalék) a gyümölcsök, zöldségek fogyasztását tartja a legfontosabbnak, ugyanakkor hasonlóan sokan (65 és 63 százalék) tették le a voksukat a rost tartalmú élelmiszerek, illetve a kevesebb mesterséges anyagot tartalmazó ételek étrenden belüli jelentősége mellett. Ennek a megközelítésnek köszönhetően az adalékmentesség, a természetes alapanyagok és a hagyományos eljárással készülő pékáruk is egyre inkább felértékelődnek a magyar vásárlók körében, derül ki a JÓkenyér és a Pulzus friss felméréséből.

A válaszadók több mint fele szerint az adalékmentes kenyerek, zsemlék és kiflik fogyasztása mellett szól, hogy testbarátnak minősülnek, természetes anyagokat tartalmaznak, jó minőségűek, s jobb lesz tőle a közérzetük. A megkérdezettek közel harmada szerint az sem elhanyagolható szempont, hogy ezeket a termékeket a gyerekek is bátran ehetik.

Örömteli előrelépést jeleznek a kutatás eredményei, mert arra engednek következtetni, hogy most már a 18-65 év közti vásárlók az eddigieknél jobban figyelnek arra, hogy mit tesznek a kosarukba. Érdeklődnek a pékáruk összetevői iránt, alaposabban szemügyre veszik a friss kenyerek állagát, a csomagolt termékeken átböngészik az összetevők listáját, amelyek mindig csökkenő sorrendben szerepelnek a címkén, hangsúlyozta Antal Emese dietetikus, szociológus.

Eljött az ideje, hogy a megszokások, a berögzült tradíciók helyett rászoktassuk magunkat azokra a pékárukra, amelyek hozzájárulnak az egészségünk megtartásához. A fehér helyett érdemes a teljeskiőrlésű kenyeret választani, ami sokszor pénzügyi szempontból is kifizetődőbb, mert a nagy rost tartalmú kenyér jobban laktat, mint a búzakenyér.