fbpx

Jól vizsgáztak a kölesgolyók!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2016 december 03.

A NÉBIH 15 gyártó kölesgolyó termékét vette górcső alá, ahol számtalan paramétert (mikotoxin, glutén, tápérték, jelölések…) megvizsgáltak. Szerencsére az összkép jónak mondható, továbbra is bizalommal fogyasztható a fogyókúrázók körében is igen népszerű kölesgolyó. A problémák leginkább a csomagoláson feltüntetett adatokkal voltak…

Kölesgolyó

A terméktesztelésben 15 kölesgolyó közül 13 biotermékként szerepel, melyből 9 natúr, illetve enyhe sózott, 6 pedig földimogyorós volt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei – mint mindig – most is kiemelt figyelmet fordítottak az élelmiszerbiztonsági vizsgálatokra, összességében szép eredmények születtek. Például a mikotoxinok és a növényvédőszer-maradékok értékei a kimutatási küszöbérték alatt voltak, az utóbbinál mintegy 380 különböző hatóanyagot mértek be a Hivatal laboratóriumába.

 

Problémák azért mindig akadnak

A tápértéktáblázatban feltüntetett adatok azért nem teljesen fedték a valóságot: 4 terméknél a zsírtartalom, míg további 2-2 termék esetén a rost, a fehérje, illetve a sótartalom mértékének értéke eltért a csomagoláson jelölttől. Természetesen a „problémás” kölesgolyóknál a gyártóknak orvosolniuk kell a hibát, és a felülvizsgálat következtében fel kell tüntetniük a megfelelő tápértékjelölést kell feltünte

A fentiek mellett a tápanyag-összetételre és az egészségre vonatkozó állítások nem megfelelő megjelenítésével kapcsolatban is több pontatlanságot véltek felfedezni a NÉBIH szakemberei. A jelölési hibák miatt 15 termékből 13 esetében indult hatósági eljárás. Az érintett élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesülnek, valamint a hibák kijavítására vonatkozó intézkedési tervet kell benyújtaniuk.

Az, hogy az egyre szélesebb ízvilágú kölesgolyó kínálatból ki melyiket kedveli, továbbra is szubjektív döntés kérdése, a vizsgálatnak köszönhetően bebizonyosodott, hogy nyugodt szívvel választhatjuk bármelyiket.