fbpx

„KAMIKAZE – az Isteni szél”

Írta: Szerkesztőség - 2017 január 27.

A hazai kalászosgabona-termesztők markáns igényt fogalmaztak meg a Sumi Agro Hungary Kft. felé az elmúlt években, nevezetesen: a vállalat jelenjen meg a piacon egy olyan növényvédőszer-csomaggal, mely magában hordozza a hatékonyságot, rugalmasságot és a gazdaságosságot. Ezen elvárások tükrében, 2016-ban megszületett a KAMIKAZE – az isteni szélként aposztrofált csomag.  

A KAMIKAZE két terméket, egy gyomirtószert (ERGON STAR) és egy gombaölőszert (SOLEIL) tartalmaz.

Az ERGON STAR egy univerzális kalászos kétszikűirtó:

  • – hatékonyan egyesíti a tifenszulfuron-metil a metszulfuron-metil és a fluroxipir kedvező tulajdonságait;
  • – zászlóslevél-stádiumig használható őszi búzában, őszi és tavaszi árpában, rozsban és tritikáléban;
  • – jól alkalmazható a gyakori magról kelő kétszikű gyomok ellen: pl. ebszikfű, parlagfű, szarkaláb, pipacs, szulák keserűfű, pipitér-félék, keserűfüvek, sebforrasztó zsombor, bükköny-félék, vadkender szerbtövisek, stb.;
  • – jól irtja a fejlett ragadós galajt;
  • – herbicid toleráns és hagyományos árvakelésű napraforgó és repce irtására is alkalmas;
  • – mezei acat, apró szulák, sövényszulák, hamvas szeder gyomosításával is megküzd.

SOLEIL egy prémium fungicid:

  • erőteljes levél- és szárvédelem (Erysiphe, Septoria, DTR, Pyrenophora …), rendkívüli teljesítmény a biotróf kórokozók ellen is (pl. Puccinia…);
  • – cél a megelőzés, mert akkor nincs még elhalt növényi szövet és gazdasági kár, de kimagasló a kuratív hatás is;
  • – a tavaszi fő munkaszezonban – akár gyomirtással egy menetben (Ergon Star).

A termelői oldalon megmutatkozott igény valósággá vált. A csomagunkat 2016-os év tavaszán széles körben felhasználták a gazdák.  A nagyüzemi gyakorlati tapasztalatok megosztására mindig kell alkalmat biztosítani.  Számos példával elő tudnánk rukkolni – lehetőség híján – álljon itt egy átlagos feltételek között gazdálkodó, közepes üzemméret. Hogy a kedves olvasó számára földrajzilag beazonosítható legyen, Heves megyében járunk, az M3-as autópálya alatt, Adács község határában terül el az Aranymező Bt., Habóczky József és Pári Vilmos tulajdonosok mezőgazdasági vállalkozása. Bérmunkával együtt közel 700 ha termőföldet művelnek. Közepes minőségű réti csernozjom talajokon gazdálkodnak, annak közel fele mély fekvésű táblákkal szabdalt. Jellemzően mély fekvésű/belvizes foltok – ebből fakadóan legtöbb esetben, korai kalászos gyomirtást nehéz megvalósítani. Megjegyzem – érvel Habóczky József – ennek tudatában az utóbbi években a terület jelentős százalékán mi már áttértünk az őszi kalászos gyomirtásra. Ez elsősorban a Pledge + Savvy kombinációra szorítkozik, kitűnő tapasztalatokkal. A tavaszi kalászos-gyomirtást az említett belvizes területek miatt, az ideálishoz képest ebben az évben később tudtuk kivitelezni. A tábláink kultúrállapota jónak mondható. Az uralkodó gyomnövények közül megemlíthetjük a korai T-s gyomok közül a veronikát valamint a tyúkhúrt. Természetesen az ebszikfű és galaj szinte mindenütt megtalálható, no és persze ne feledkezzünk meg a mezei acatról sem. Ugyanakkor egyre több fejfájást okoz – mint árvakelés – a herbicidtoleráns napraforgó és a repce hibridek. Tehát komplex problémakörre komplex megoldást keresünk. A gyomirtással egy menetben – lehetőségekhez mérten – mindig elvégezzük az első gombaölőszeres kezelést. Egyrészt a prevencióra fektetjük a hangsúlyt, másrészt legtöbb esetben a munkacsúcsok miatt ideális időben már nem tudunk visszafordulni egy plusz munkaművelettel. Ebben az évben ez a gondolkodási metódus különösen megtérült, sikerült kellő időben blokkolni a sárgarozsda-fertőzés járványszerű kialakulását. Az előző években már dolgoztunk az Ergon Star gyomirtószerrel, ill. a Soleil-t is jól ismertük. Mint azt említettem, komplex problémakörre komplex megoldást keresünk. Nagy örömünkre szolgált, hogy a Sumi Agro megalkotta a KAMIKAZE csomagját, így abszolút mértékben kézzelfoghatóvá tette számunkra az általunk mindig elvárt magas szakmai igényt. Ezzel együtt a hatékonyság mellett – kedvező ára miatt – még gazdaságosabbá vált a két termék felhasználása. Az Ergon Star rugalmas kijuttatási időintervallum mellett (akár zászlós levél megjelenésekor), maradéktalanul lefedi az uralkodó gyomok flóráját. A Soleil két felszívódó hatóanyaga kiválóan kiegészíti egymást. Ideális választás a kalászosok első lombvédelméhez. Szinte kizárólag együtt, tankkeverékben alkalmazzuk. A kiszerelés is optimálisnak mondható, 10 ha-os csomag. Hardi Commander 2800 technikával dolgozunk, kétréses fúvókákat alkalmazunk a gyomirtáshoz is.

Összességében maradéktalanul elégedettek voltunk a két termék munkájával. A betakarítás után mért terméseredményeink tábla szinten 6-8 t/ha között mozogtak, 30-32 sikér% és 13 fehérje% mellett. A KAMIKAZE csomagot bátran, nyugodt szívvel tudjuk ajánlani minden gazdálkodó számára a jövőbeni felhasználás során – hangsúlyozza József.

Köszönjük Habóczky József és Pári Vilmos kollégáknak, hogy közreadták és megosztották velünk a KAMIKAZE csomag felhasználása során nyert tapasztalatokat. Hasonló pozitív élményeket, eredményes gazdálkodást kívánunk a továbbiakban!

Dr. Fenyves Tibor Ph.D
Sumi Agro Hungary Kft.