fbpx

KAP: befellegzik az „úri huncutságnak”?

Írta: Kohout Zoltán - 2020 április 01.

A hazai agrárpolitikai vezetés arra számít, hogy akár markáns hangsúlyeltolódás is bekövetkezhet a koronavírus-járvány következtében az EU mezőgazdasági politikájában. Erről Nagy István szakminiszter beszélt Győrffy Balázsnak (elnök, NAK) adott interjújában.

A miniszter példaként hozta fel, hogy míg a válság előtt még olyan kérdésekről folytak viták, hogy hogyan szabályozzák a ketreces tojás előállítását, most az a fontos, hogy egyáltalán legyen elegendő tojás a fogyasztók asztalán. – Most kiderül, mi az úri huncutság, és mi nem az… Most látjuk, hogy a termelést biztosítani kell, mások a prioritások, átcsoportosítások várhatók, és rugalmasabb rendszer kell – hangzott el az interjúban.

A magyar agrárminiszter szerint továbbra és még inkább fontos, hogy a gazdákat érintő agrártámogatási, fejlesztési forrásokat megőrizzék a következő EU-költségvetési időszakban is, előrébb hozzák a kifizetéseket, növeljék az előlegeket és a válságra tekintettel nyújtsák ki az egyes benyújtási határidőket, továbbá törekedni kell rá, hogy hogy ne alakuljon ki elhúzódó forráshiány az ágazatban.