fbpx

A járvány átrendezi a lízingpiacot

Írta: Kohout Zoltán - 2020 április 01.

Míg tavaly a kisvállalkozások körében az agrárberuházások generálták a lízingpiac növekedését, addig idén – érthető okokból – az egészségügyi beruházások lendíthetik be a lízingkihelyezések gyarapodását.

 

 

Ezt a CIB Bankhoz tartozó Lízing Csoport adataiból olvasta ki az mmonline.hu, amely azt is írja: a kisvállalkozási lízingszerződések értéke tavaly közel 40%-kal nőtt a CIBnél, és ennek a növekedésnek majdnem 80%-át a mezőgazdaság generálta. Gépeken túl ipari berendezések, járműflották beszerzésére, kombájnok, arató- és cséplőgépek finanszírozására kötötték a legnagyobb értékű lízingszerződéseket a gazdák-gazdaságok. A termelőeszközökre folyósított összeg átlagban 80-100 millió forint volt, általában 20-30% önerővel, és jellemző volt az is, hogy a kisvállalkozások a Növekedési Hitelprogram fix lízingkonstrukciójával finanszírozzák fejlesztéseiket. A CIB-hez tartozó kisvállalkozásoknál egyébként 8%-os a tehergépkocsik, 7 az egyéb gépek és közel 5%-os a kishaszongépjárművek részesedése az említett 80%-ból.

Tavaly kétségkívül óriási forgalmat bonyolított a mezőgazdasági gépek piaca. Noha darabra kevesebb gép és eszköz kelt el, mint 2018-ban, a forintérték minden korábbit megdöntő rekorddal zárt. A lízingpiac most mindenesetre úgy kalkulál, hogy míg eddig az agrárium, úgy a koronavírus-járvány miatt a jövőben az egészségügyi beruházások nagyságrendje nőhet. Tavaly a lízingszerződéseknek 1%-a sem irányult ilyen eszköz beszerzésére.

CÍMKÉK cséplőkombájn