fbpx

Kékbe öltözött Nagyigmánd a Monsanto új telephelyének átadására

Írta: Szerkesztőség - 2013 december 11.
Kékbe öltözött Nagyigmánd a Monsanto új telephelyének átadására
A Monsanto Company leányvállalata a Monsanto Hungária Kft. 1997 óta van jelen Magyarországon, eleinte kizárólag csak növényvédő szereket forgalmaztak,.
10 év elteltével bővítették a termékpalettát, bevezetésre kerültek a szántóföldi növénykultúrák, és 2008-tól zöldségnövényeket is felsorakoztattak a kínálatba.
A Monsanto Company az Egyesült Államok 500 legnagyobb cége közé tartozik, a világon összesen 21 ezer alkalmazottat foglalkoztat, 66 országban 404 létesítményt üzemeltet.
Guillaume Gonnet európai termelési vezető nyitotta meg a díszes rendezvényt – akinek munkája során volt szerencséje számos vetőmagtermelő országba ellátogatnia – kiemelte, hogy Magyarország különleges mezőgazdasági feltételekkel és egyedülállóan elszánt gazdálkodókkal büszkélkedhet.
Kitűnő a terület a legmagasabb minőségű vetőmag előállításhoz.
A siker szinte garantált hazánkban. Ez a modern új gyár kielégíti mind a magyar, mind az európai gazdálkodók igényeit.
Az üzem nem csak egy munkahelyteremtés lehetőségét, hanem annál jóval többet jelent Nagyigmándnak, hiszen minden szinten felemelkedést eredményez, javítja a gazdálkodók, a helyi közösség és az alkalmazottak életszínvonalát.
A termelés – mely a beruházásnak és a cég alkalmazottjainak elkötelezettségének köszönhető – kevesebb, mint egy év alatt megduplázódott.
Az itt gyártott termény több mint 50%-a exportra fog kerülni.

DEKALB INNOVATION ALWAYS ON

Szanyi István, a Monsanto Hungária Kft. ügyvezető igazgatója részleteiben bemutatta a céget, mely mára a világ vezető, innovatív megoldásokat kínáló vetőmag nagyhatalmává nőtte ki magát.
A budapesti központból nem csak a hazai, hanem több európai ország üzemét is koordinálják.
A Monsanto Hungária Kft. közel 300 állandó munkavállalót foglalkoztat annak érdekében, hogy a lehető legkiválóbb minőségű vetőmagot tudják forgalomba hozni a magyarországi gazdák számára.
A cég életében a legfontosabb a kutatás fejlesztése, erre utal a szlogen is „DEKALB INNOVATION ALWAYS ON”.
Azért dolgoznak minden nap, hogy a termelők kevesebb ráfordítással többet tudjanak termelni, és abból a plusz árbevételből, jövedelemből, amit elérnek, javuljanak az életkörülményeik.
A cég pontosan tudja, hogy csak akkor lehet sikeres, ha a termelőik is sikeresek, ezért minden igyekezetükkel azon vannak, hogy a gazdák árbevétele növekedő tendenciát mutasson, így próbálnak hozzájárulni a vidéki Magyarország és az agrártársadalom felemelkedéséhez.
A Monsanto Hungária Kft legfontosabb célkitűzése az elmúlt 16 esztendőben a munkahelyteremtés volt.
Jelenleg a magyar gyáregységben 62 munkatárs – ebből 7 magasan képzett szakember – és 360 fő időszakos munkavállaló van jelen a cég életében.
A szántóföldön további 6-7 ezer fő dogozik.
Másik fontos küldetése a Monsanto Kft-nek, hogy a magyar vetőmagtermelő gazdáknak folyamatos, állandó árbevételt biztosítsanak.
Az elmúlt 3 év eredménye gyakorlatilag azt bizonyítja, hogy 2013-ra több mint 5 milliárd forintos bevételt tudtak a vetőmag előállítás révén produkálni.
A komplett társaság 2012-ben 35 milliárd forintos árbevételt ért el, melynek fele exportból származott.
Az adózott eredmény 3,2 milliárd forint volt.
A mintegy 14 milliárd forint, azaz 67 millió dollár bővítésnek köszönhetően a cég vetőmagtermelő kapacitása megduplázódott, 6500 hektáron állítanak elő 1,2-1,3 millió zsák vetőmagot.
Kékbe öltözött Nagyigmánd a Monsanto új telephelyének átadására

A termelők hűségét ki kell érdemelni

Dr. Bognár Lajos államtitkár szerint hazánkat Európában az egyik legkiválóbb természeti kincsekben gazdag országként tartják számon, ráadásul a legjobban képzett mezőgazdasági szakemberekkel is mi büszkélkedhetünk.
A hazai növénytermesztés sikerességéhez azonban elengedhetetlen a minőségi vetőmag, melynek alapja az ellenőrzött úton előállított, vizsgált és minősített vetőmag.
A változatos genetikai tulajdonsággal rendelkező fajták hozzájárulnak a kiváló terméshozamokhoz.
Magyarországon a 135 éves múltú vetőmag minősítés, a folyamatos állami felügyelet és az átláthatóság teremti meg a vásárlói bizalmat.
Ez a vállalat alapvető érdeke, hiszen a vetőmag megvásárlása iránti elkötelezettség megteremtése közös cél a termelőkkel.
Mint tudjuk, a Monsanto Hungária Kft. elsők között jelent meg anno a magyar piacon.
Hogy jó döntést hoztak-e, annak talán ékes bizonyítékául szolgál a nagyigmándi telephely ünnepélyes megnyitója.
A magyarországival egy időben több bővítő beruházást adtak át Európa 4 pontján; Romániában, Törökországban és két helyen Franciaországban.