Keléstől

Az idei ősz időjárása kedvezett a repce vetésének, szeptember közepéig mégis a vetésterület csökkenését jósolták az előrejelzések. A várakozást igazoló vagy cáfoló hivatalos statisztikára még várni kell, aki viszont repcét vetett, az a védekezéssel és az állomány télre történő felkészítésével nem várhat.

Kártevők elleni védelem

A vetéshez és a repce keléséhez kedvező időjárás a kártevőknek is kedvez. Már a repce árvakelésen és a keresztesvirágú növények keverékével bevetett másodvetésű táblákon folyamatos volt a repcedarázs rajzása, majd később a lárvák károsítása, emellett a földibolhák kártétele is megfigyelhető volt. Ezek azt jelzik előre, hogy a kelő és a fiatal repceállományoknál kiemelt figyelmet kell fordítani a kártevők elleni védelemre. Ha az idő hűvösebbre fordul, a nagy repcebolha megjelenésére is számítani kell, és akár ősszel is előfordulhat szárormányos betelepedés és tojásrakás is (ez az ún. „szilveszteri tojásrakás”). Az ebből kikelő korán megjelenő lárvák gyakran okoznak meglepetést a termelőknek. A talajlakó és fiatalkori kártevők ellen jelenleg alkalmazható csávázás hatástartama nem végtelen, továbbra is szükség van megfelelő hatékonyságú őszi állománykezelésre.

Decis Mega

Deltametrin hatóanyagú kontakt rovarölő szer. A fiatalkori kártevők ellen hatékony védelmet nyújt, akár hűvösebb időben is. Alkalmazása repcebolha-, káposztabolha- és repcedarázslárva elleni védekezésre a repce szik- 4 leveles állapota között javasolt. A készítménnyel az őszi kezelés után még 3 tavaszi kezelés végezhető. Dózisa repcében 0,15 l/ha, 250-400 l/ha permetlében kijuttatva.

Proteus

Két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag, a tiakloprid és a deltametrin gyári kombinációja: gyors taglózó hatású, ugyanakkor kiváló, hosszú hatástartamú inszekticid. A készítmény formulációja kiváló tapadást, fedettséget és esőállóságot, ezáltal fokozott hatékonyságot biztosít. A Proteus a rágó és szívó kártevők egyidejű fertőzése esetén is sikeresen alkalmazható. A védekezést a repce néhány lombleveles állapotáig ajánlott elvégezni. Ha repcedarázs is károsít a területen, a védekezést a fiatal lárvák ellen kell időzíteni. Felhasználása 0,5-0,75 l/ha dózisban, 300-500 l/ha lémennyiséggel javasolt.

Betegségek elleni védelem, biztonságos áttelelés

A repcét már ősszel jelentősen károsíthatják a gombabetegségek. A beszűkült vetésforgó, valamint a napraforgóval közös kórokozók megléte nagy területen biztosítja a fertőzőanyag folyamatos jelenlétét. A gomba fejlődésének kedvező körülmények között – ilyen pedig valamelyik kórokozónak könnyen akad – védekezés nélkül komoly fertőzés alakulhat ki. Az őszi káposztarepce őszi kórokozói gyökérnyak- és szárrothadást, fehérszárúságot, szárpusztulást, valamint levélfoltosodást okoznak. Ezek közül a fóma lappangási ideje rendkívül hosszú, akár 4-6 hét is lehet. Amikor a tünetek már megjelennek, a védekezés kevésbé hatékony. Védekezés hiányában a fertőzött növények elpusztulnak vagy fejlődésükben visszamaradva sínylődnek, az állomány legyengül, és megnő a kifagyás veszélye, továbbá a szklerotiniához hasonló szárfehéredéses korai érés is megjelenhet. Az egészséges repceállománynak optimális fejlettségi állapotban (szárbaindulás előtt, optimális gyökérnyakátmérő és gyökértömeg) is kell lennie ahhoz, hogy biztosan átteleljen.

Folicur Solo

Kórokozók széles köre ellen hatékony, növekedésszabályozó hatású gombaölő szer. Megakadályozza a kórokozók fertőzését, az állomány nem gyengül, csökken a kifagyás veszélye. Emellett meggátolja a szárbaindulást, segíti az erős, zömök tőlevélrózsa kialakulását. A kezelés hatására fokozódik a gyökérzet növekedése, nagyobb lesz a gyökértömeg és a gyökérnyak átmérője is, így javítja a repce télállóságát.

Alkalmazása ősszel fejletlen, egyenetlen növényállomány megerősítésére a repce 4 leveles állapotától javasolt. Ajánlott dózisa ekkor 0,5 l/ha. Az erőteljes növekedés és az őszi szárbaindulás blokkolására a repce 4–6 leveles fejlettségénél 0,5-0,6 l/ha, a repce 6–8 leveles fejlettségi állapotában 0,750,8 l/ha dózisban alkalmazható. Erős Phoma vagy Cylindrosporium fertőzés elleni védelemre a repce 6–8 leveles fejlettségénél 1,0 l/ha dózisban nyújt megfelelő védelmet.

Tilmor

Hatóanyagai, a tebukonazol és protiokonazol hatékonyan védenek a repce Magyarországon előforduló főbb gombabetegségei ellen. Ugyanakkor a tebukonazolnak köszönhetően kiemelkedő télállóság-fokozó és regulátorhatással is rendelkezik. Őszi kezelésnél a készítményt 1,2 l/ha dózisban a repce 4-8 leveles állapotában javasolt kijuttatni, lehetőleg 12°C feletti hőmérsékleten. A javasolt permetlémennyiség – az állomány fejlettségétől függően – 250-400 l/ha. Az őszi kezelés biztonságosabbá teszi az állomány áttelelését, és megakadályozza az állomány kiritkulását.

Alkalmazza a Bayer őszi repcevédelmi technológiát, ezzel jó állapotban, a kifagyás ellen védve indulhat a télbe a repce!

 


repce repcedarázs repcetermesztés rovarölő