LG-innovációk a nagyobb repcetermésért

Az LG repcehibridek széleskörű genetikai biztonságot nyújtanak tenyészidőszak különböző fázisaiban fellépő kockázatok kezelésében és a termés megóvásában. Ezzel nemcsak rugalmasságot biztosítanak a technológiában, hanem a terméspotenciál nagyobb mértékű kihasználást, azaz nagyobb termésszint elérését teszik lehetővé.

A termesztendő hibrid kiválasztásához fontos megérteni azt, hogy annak genetikai tulajdonságai hogyan segítik elő a legmagasabb termés elérését, illetve megóvását a termést csökkentő tényezők sokaságától.

Az élő és élettelen környezeti tényezők okozta stresszhatások következményeként a repcehibridek potenciális termőképessége és a realizált (betakarított) termés mennyisége között jelentős eltérés mutatkozik. Azonban célzott keresztezési, szelekciós és tesztelési módszerekkel ez a különbség csökkenthető.

A Limagrain nemesítői először olyan repcehibrideket állítottak elő, amelyek egy genetikai tulajdonság révén képesek voltak célzottan segíteni például a kipergés vagy a fóma jelentette kockázat csökkentését.

Jelenlegi hibridjeink az eltérő piaci igényeknek megfelelő, több különböző tulajdonság kombinációit tartalmazzák.

Genetikai biztonság a teljes tenyészidőszakban

A kiváló betegség-ellenállósággal rendelkező hibridek nagyobb biztonságot nyújtanak, amikor a kémiai állományvédelem lehetőségei korlátozottak.

Mindegyik repcehibridünk rendelkezik olyan poligénes fómarezisztenciával, amely nagyon jó általános védelmet biztosít a kórokozó több patotípusával szemben. A specifikus rezisztencia gének közül az LG hibridekben megtalálható Rlm7 biztosítja a leghatásosabb és legtartósabb védelmet.

Nemesítési hálózat

A tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV) a hazai repcetáblákon is elterjedt. A rovarkártevők ellen felhasználható hatóanyagok szűkülő köre miatt, a vírusvektor zöld őszibarack-levéltű elleni védekezés egyre nehezebb és költségesebb. A TuYV-rezisztens hibridek már a korai fejlődési stádiumtól hatékony megoldást jelentenek a vírus által okozott terméscsökkenés megelőzésére.

Gyökérgolyva rezisztens hibridjeink a komplex agronómiai módszerek alkalmazásával együtt biztonságot nyújtanak a savanyú talajokon, vizenyős táblákon előforduló golyva kórokozójával szemben.

A Limagrain Clearfield® repcehibridjeivel genetikai oldalról nincs akadálya az akár 5 t/ha feletti hozam elérésének. Az ehhez kapcsolt Clearfield® gyomirtás első lépésként biztosítja, hogy ez a potenciál kiaknázható legyen. A ma elérhető legszélesebb gyom-spektrumú készítménnyel posztemergensen mind a levélen keresztüli hatás biztosított, mind a bő egy hónapos talajon keresztüli tartamhatás.

A repce nagy tápanyagigényű kultúra. Azonban nem mindegy, hogy a kiadott mennyiséget hogyan használja fel a növény.

A nitrogén-felvétel, az asszimiláció és mobilizálás nagyobb hatékonyságának eredményeként az LG N-flex hibridekkel magasabb hozam érhető el optimális nitrogén-ellátás esetén.

Ugyanakkor jobb termésstabilitással rendelkeznek, ha kedvezőtlen körülmények, például szárazság esetén, kevesebb a felvehető nitrogén mennyisége.

A kipergés ellenállóság a gyakorlatban azt jelenti, hogy a becők az érés folyamán jobban ellenállnak a fizikai hatásoknak, megnövekszik az optimális betakarítási idő hossza. A stabilan zárt becők megakadályozzák a magokat a kipergését abban az esetben is, néhány napra fel kell függeszteni az aratást. Mérhető előnyei a nagyobb biztonság, a betakarítás rugalmasabb időzítése, kevesebb betakarítási veszteség.

Az LG ARCHITECT Európa piacvezető repcehibridje 2019-ben és 2020-ban is.

(Forrás: Kleffmann® Oilseed Rape Europe, 2019 és amis® WOSR Europe, 2020)

A nagy termőképesség, TuYV-rezisztencia és kipergés-ellenállóság kombinációjával az LG új sztenderdet alkotott az európai repcetermesztésben.

Az LG ARCHITECT kimagasló terméseredményre képes függetlenül a Tarlórépa sárgaságvírusának jelenlététől. Kedvező agronómiai tulajdonságai együttesen szolgálják a termésbiztonság és az eredményesség növelését.

Az LG ABSOLUT egy olyan generáció első képviselője, melyben még több kedvező agronómiai tulajdonság egyesül a nagy termőképességgel.

Önnek ajánljuk, ha intenzív termesztést folytat, és ehhez kiemelkedő termőképességű hibridet keres.

Ha olyan hibridre van szüksége, amellyel a megszokottnál néhány nappal korábban kezdhető a betakarítás.

A középérésű LG AMBASSADOR, a kínálatunk legsokoldalúbb új hibridje.

Nagy termőképessége és termésstabilitása egy új fejlesztésnek: a kiváló nitrogénhasznosító képességének köszönhető. Emellett kipergés-ellenállósággal és TuYV-, továbbá Rlm7 fómarezisztenciával is rendelkezik.

Termése a magyarországi fajtaminősítő kísérletek kétéves összesítésében 14,5%-kal haladta meg a sztenderdek átlagát.

Bővebb információ:
www.lgseeds.hu
Mórocz Péter
Termékfejlesztési vezető

hibrid innováció LG limagrain repce rezisztens