fbpx

Kényelmes viseletű szájmaszkot fejlesztett egy hazai nyomda

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 21.

A virSTOP szájmaszk teljesmértékben magyar innováció. Előnye, hogy olcsón, valamint gyorsan – akár egyedi négyszínnyomással – nagymennyiségben előállítható. Az eldobható szájmaszk elsődlegesen javasolt alkalmazási területe a kereskedelem, mint bevásárlómaszk.

A jelenlegi koronavírus miatt kialakult vészhelyzetben is időnként kénytelenek vagyunk vásárolni, amikor érdemes védőfelszerelést is használni. A szájmaszk általában kevésbé komfortos viselet, azonban ez az innovatív fejlesztés komfortosabbá teszi a viseletét, ezáltal a vásárlást is.

A virSTOP szájmaszk speciális alakúra vágott kartonpapír, valamint gumi összeszerelésével készül. Az innováció a formában található, melynek használatiminta-oltalom bejegyzése folyamatban van. A fejlesztés szakorvosok bevonásával történt.

A papír szájmaszk – hasonlóan a legtöbb hazánkban is elérhető eldobható orvosi maszkhoz – a felhasználó környezetét védi. A virSTOP működése azonban a legtöbb maszktól eltérően a páralecsapódás elvén alapul. A papír a levegőt minimális mértékben átereszti, ezért a légzés a szem alatti és állkapocs melletti légréseken keresztül, alászívással történik. A kilégzéskor távozó pára a maszk belső oldalán lecsapódik, amit a papír felszív, ismerteti Prech Tamás Zsolt, a tervező Media-Press ’91 Kft. ügyvezetője.

Az innováció elsődleges felhasználási területe a kereskedelem. A javasolt alkalmazás szerint az érkező vásárló a bejáratnál megkapja a maszkot, amit felvesz, majd elintézve a szükséges teendőket, a kijáratnál elhelyezett szemetesbe dobja. A virSTOP szájmaszk maximum két órán át használható.

Mivel a virSTOP anyaga papír, egyedileg nyomtatható és márkázható. Az innováció iránt már hazai és külföldi érdeklődés is érkezett. A gyártási kapacitás jelenleg napi 3000 darab. A termék megfelel az EU 2001/95/EK irányelvében foglaltaknak, nem orvosi segédeszköz és nem minősített.