fbpx

Indul a nagy kertészeti pályázat, de nem mindenki örül

Írta: Kohout Zoltán - 2021 április 21.

Összességében 15 milliárdos kerettel mától „él” a már korábban ismertetett ültetvénytelepítési és gyógynövénytermesztési pályázati felhívás. Nagy az érdeklődés, de a szűkebb ágazaton belül vegyes a fogadtatás.

 

kerteszeti palyazat

 

Korszerűség, versenyképesség a cél

Az európai támogatásokra épülő hazai program célja, hogy a folyamatosan bővülő piaci igények kielégítéséhez a jelenleginél korszerűbb termesztéstechnológiákkal versenyképes intenzív, a piaci igényeket kiszolgálni képes ültetvények jöjjenek létre. Ez mind a gépesítettségre, mind a termésbiztonságra, mind a fajtaválasztékra, mind az öntözött ültetvények területének növelésére vonatkozik.

 

15 milliárd három irányra

A 10 milliárdos keretösszegű, a teljesítményfokozást, a korszerűsítést, a versenyképességet célzó alap üzemi szintű, komplex beruházások megvalósítását segíti. Ebben ültetvénytelepítés mellett támogatott a víztakarékos öntözési rendszerek kiépítése, a káros éghajlati hatások csökkentését, illetve kivédését lehetővé tevő technológiák alkalmazása, egyes a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzése, de egyben a fiatal termelők gazdaságainak fejlesztése és a foglalkoztatás növelése is.

Jelentős, 3 milliárdos keretet nyitottak a megfelelően képzett mezőgazdasági termelők mezőgazdasági ágazatba való belépésének megkönnyítésére is. Kiemelt cél a generációváltás előmozdítása. További 1,5 milliárd pályázható a mezőgazdasági üzemekben megvalósuló kockázat megelőzés és- kezelés megvalósítására; illetve 0,5 milliárd a mezőgazdaság általi vízfelhasználás hatékonyságának fokozására.

 

virágzó fák

 

400-500 projektre számítanak

Az agrárkormányzat legfeljebb két célterület kapcsán fogad be támogatási kérelmet, és összességében 400-500 támogatható projektre számít. A projekteken belül igen széles a támogatható folyamodványok köre. Az önállóan támogatható tevékenységek közt van természetesen gyümölcstermő ültetvények telepítése, létrehozása kizárólag víztakarékos öntözőrendszer kiépítésével együtt – minimum 1 ha-os ültetvénymérettel (a legkisebb támogatható táblaméret 0,5 ha, kivéve szamóca és spárga telepítése esetén, ahol a legkisebb támogatható ültetvény- és táblaméret egységesen 0,5 hektár). Szintén dotálható az ültetvénycsere, meglévő ültetvények kivágása és újratelepítése, ha a meglévő ültetvény életkora kivágáskor meghaladta a termőre fordulástól számított 10 évet.

 

A termésbiztonságot célzó projektek

közt vannak a jégesőkár megelőzését szolgáló beruházások: jégvédő háló tartására alkalmas beton támrendszer kialakítása, jégháló beszerzése, kiépítése; tavaszi fagy- és esőkár megelőzését célzó beruházások. Emellett támogatható a gyümölcstermékek betakarítására alkalmas gépek, eszközök beszerzése: traktorhoz kapcsolható és önjáró betakarítógépek, szedő platformok, szüretelő-szedő gépek, illetve a betakarítást segítő kézi eszközök beszerzése .

 

paprika

 

Gyógy- és fűszernövények

Ebben a szegmensben pályázati támogatás kérhető új ültetvény telepítésére minimum fél hektáron. Támogatják a termesztéshez kapcsolódó, a betakarítás utáni áruvá készítést szolgáló eszközök beszerzését (fosztás, aprítás, morzsolás, őrlés, vágás, szárítás, válogatás gépei, eszközei), illetve a betakarítógépek, eszközök beszerzését, mind vontatott, mind önjáró betakarítógépek terén, illetve a kézi betakarítást segítő eszközök (például: kézi gyűjtők, kézi ágrázók, sövényvágók) terén.

 

Púp a hátukon

A meghirdetett pályázatokat nem minden ágazati szereplő fogadja örömmel. Laptársunk, a MezőHír nemrég megszólaltatott olyan gazdálkodókat, akik mint púpot a háton fogadták a gyógynövénypályázatot. Ők attól tartanak, sok gyenge portékát termelő, a piacot rontó új belépő jelenik meg az ágazatban. Mások szerint a Covid-járvány kedvezőtlen hatásai máris nehezítették a piacon maradást, s ha újabb szereplők jelennek meg a versenyben, akkor befellegzik a hazai piacnak.

 

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán