fbpx

Készül Magyarország eredetmintázati bortérképe

Írta: - 2018 március 26.

A DIAGNOSTICUM Zrt. mintegy 879 millió forintos támogatással létesített Szerencsen egy NMR (Mágneses Magrezonancia Spektroszkópia) technológiával felszerelt új borászati laboratóriumot, és készíti el a Magyar Borok Eredetmintázati Térképét.

A fejlesztés célja

Egy olyan, a nemzetközi adatbázis részét képező bortérkép létrehozása, amely segítségével hitelesíthető a termőhely, a fajta és az évjárat valódisága. A palackon elhelyezhető ún. NFC-címke tanúsítja, hogy az identitás és az autentikusság ellenőrzése NMR meghatározással történt, az eredmény a nemzetközi adatbázisban biztonságos letétben van. Mindez kulcsszerepet tölthet be a magyar borok minőségbiztosításának és piaci presztízsének erősítésében – hangsúlyozták a DIAGNOSTICUM Zrt. képviselői.

A DIAGNOSTICUM Zrt. csütörtökön egy új, NMR (Mágneses Magrezonancia Spektroszkópia) technológiával felszerelt borlaboratóriumot adott át. A GINOP-2.1.1-15-2016-01085 projekt támogatás keretében megvalósuló program célja, hogy egy nemzetközi adatbázis részeként elkészüljön a Magyar Borok Eredetmintázati Térképe. A jelentős hazai fajták, termőhelyek az évjárat adataival együtt kerülnek be a nemzetközi adatbázisba, és egy matematikai algoritmus segítségével végezhető el egy-egy borminta identitásának és autentikusságának megállapítása. Az NMR vizsgálat az „ujjlenyomat” felvételén kívül a bormintáról 53 paramétert tartalmazó jegyzőkönyvet is kiállít.

– Az eredetvédelem és a minőségbiztosítás mind fontosabbá válik a hazai és a nemzetközi borszektorban is. A borkedvelők világszerte jó minőségű, ellenőrzött és beazonosítható származású borokat szeretnének fogyasztani, ennek árát pedig egyre inkább hajlandóak meg is fizetni. Ehhez fog támogatást nyújtani a jövőben a Szerencsen létesített új NRM borlabor – mondta Dr. Péterfy Ferenc, a DIAGNOSTICUM Zrt. elnöke a Szerencsen rendezett ünnepélyes átadóeseményen.

– A laboratóriumban dolgozó szakemberek közreműködésével elkészülő a Magyar Borok Eredetmintázati Térképe biztosítja majd azt a háttér adatbázist, amely lehetővé teszi a bordiagnosztikai matematikai modell kidolgozását – fogalmazott Dr. Péterfy Ferenc. Ennek segítségével a hazai bormintáknál megállapítható lesz a fajta, a származási hely és az évjárat valódisága is.

– Szimbolikus, hogy a projekt részeként felállított, a borok identitását és autentikusságát vizsgáló laboratórium Tokaj-Hegyalján végezheti munkáját, ahol a nemzetközi piacon legismertebb magyar borokat állítják elő. A laboratóriumban dolgozó szakembereink pedig egyszerre kívánnak hozzájárulni a tokaji, valamint az ország többi, szintén méltán neves borvidékéről származó borok eredetvédelmének és piaci presztízsének további erősítéséhez – hangsúlyozta a DIAGNOSTICUM Zrt. elnöke.

Összeállította: Kalmár Nárcisz