fbpx

Kitekintő

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 12.

Biobázisú műanyag gabonából

A világ olajának közel egytizedét műanyagok gyártására használják fel. Ezen akar változtatni az agrárbusiness két óriása, a DuPont és az Illinois-i ADM. Beindítottak egy kísérleti üzemet, ahol gabonákból FDMF rövidítéssel évi 60 tonna köztes terméket állítanak elő. Ebből készül fruktóz dehidratációval a PTF (2 kg gaboncukor = 1 kg PTF). A termék jobb gázzáró tulajdonságokkal bír, mint a jelenlegi PET-palackok, és könnyebb is. Belőle akár nagy teherbírású üzemanyagtartályok is készíthetők.

EIMA Show Itália „zöld szívében”

Európa idei legnagyobb mezőgazdasági gépkiállítása, a bolognai EIMA előtt (2018. november 7-11.) szántóföldi munkában is bemutatják július 13-15. között Umbriában, a Casalina di Deruta farmon a digitalizálás eredményeit. A mezőgazdaság 4.0 technológiáit és gépeit vonultatják fel, hiszen erre a bolognai gépkiállításon már nem lesz lehetőség. A gépeken alkalmazott információtechnikai és elektronikai termékek, valamint avant-garde hálózati rendszerek bizonyítják ez alatt a három nap alatt életképességüket.

A világ legnagyobb „méhecskéje“

180×120 m annak az impozáns, repcetábla közepébe rajzolt méhnek a mérete, amellyel a gazda, Thomas Zehnter a környékbeli szakszövetkezettel és a Parasztszövetséggel együtt a „repce, mint mézelő növény” fontosságára kívánta felhívni a figyelmet. Az alsó-frankföldi Heustreu-ban látható vonalakat a legkorszerűbb mulcsozási technika GPS-irányításával készítették el, a mulcsba rögtön facéliát vetve. Amikor a repce elvirágzik, – a méhlegelőként is kiváló – a violakék facélia hívogatja majd a méheket.

Izocukorban verhetetlenek vagyunk

A cukorkvóta eltörlésével újabb távlatok nyílnak, ami a jelentős kukoricatöbbletünk révén jól kihasználható. Korábban a szabadegyházi Hungrana rendelkezett az uniós izocukorkvóta több mint harmadával. Az új tiszapüspöki KALL Ingredients üzem izocukor- és folyékonycukor-kapacitásával további lehetőség adott arra, hogy kukoricánk egy részét feldolgozva, 40% körüli hozzáadott értékkel exportáljuk, csökkentve ezzel az árukukorica nagy ráfordítást igénylő, de keveset eredményező kiszállítását.

Kanadában jobban favorizálják a gabonát

A kanadai farmerek idén több búzát, árpát és kukoricát vetettek – a szója, a lencse és a repce rovására. Búzából 12,8%-kal vetettek többet, idei termőterülete 10,22 millió ha. Árpánál 5,1% a növekmény, így idén 2,45 millió hektárnyi területet takaríthatnak be. Pontosan ennyivel több szemeskukoricát vetettek, amelynek így 1,52 millió ha lett a termőterülete. A szója veszített legtöbbet attraktivitásából: -11,4% (2,61 millió ha), a lencse: -8,1% (1,64 millió ha) a repce: -7,0% (8,65 millió ha).

Vízszűkében Brazília

A hatalmas dél-amerikai országban az öntözött szója-, kukorica- és gyapotültetvények nyelik el a mezőgazdasági vízfelhasználás több mint 85%-át annak ellenére, hogy 7 millió hektárjuk a művelt terület csupán csak 5%-a – jelenti a brazil vízügyi hatóság. A teljes vízfogyasztás közel 80%-át teszi ki a mezőgazdaság. Az intenzíven öntözött körzetekben – mint pl. Lapão – vészesen lecsökkent a talajvíz szintje. Ott 7.500 engedélyezett kút van, de a valóságban inkább 30 ezer.

Vontatható karám

Egy új, könnyen áttelepíthető karámegyüttes kínál számos lehetőséget a szabadtartású szarvasmarhák kezelésére A Linn Post & Pipe cég 60 szarvasmarhát befogadó, új Bulldog Wrangler Portable Corral egysége viszonylag olcsó, és könnyen vontatható. A mobil karám önmagában vagy más hordozható karámmal együttesen is használható. A kilenc darab, 14 láb hosszúságú panellel körülhatárolt térből nagy kapuszárnyon keresztül engedhetők át az állatok a kezelőtérbe. A karám rögzítésére egy hidraulikus emelőrendszer szolgál.

Még pontosabb nedvességmérés bálázáskor

A Harvest Tec „H2O” precíziós nedvességérzékelőjét változó- és fixkamrás körbálázókhoz tervezték. A nedves szilázsbálák vagy száraz szénabálák külső 6 collos rétegében a két kettős, egymással szemben levő érzékelő másodpercenként ötször méri 6% és 60% között a nedvességtartalmat. A minden eddiginél pontosabb rendszer értékes információkat szolgáltat Bluetoothon keresztül a felhasználó Apple vagy Android okostelefonjára, táblagépére.

A Jubileumi Szentlőrinci Gazdanapok…

zöldmezős beruházásként indult 25 évvel ezelőtt a szentlőrinci vásártéren, ma már kiállítócsarnokok, és több mint 10 ezer m2 rendezett szabad terület – mobil pavilonok, rendezvénysátrak – áll rendelkezésre. Különlegessége a régi építészet hagyományait megőrző állatkiállító komplexum, a Kistermelők Háza és a Kemencés udvar. Tartják magukat a „műfaji keretek” között: a legújabb termeléstechnológiáknak, gépeknek, állatkiállításnak és vonzó szakmai és szórakoztató programoknak adnak teret augusztus 10-12. között.

A brazil Agrishow ezüstös évfordulója

Dél-Amerika ma a világ vezető szójababtermelője. Híres arról is, hogy egy évben kétszer terem a kukorica. Az ezekre koncentráló Agrishow Latin-Amerika legnagyobbika. A Ribeirão Pretóban májusban zárult, 440 ezer m2 területű vásáron a több mint 800 kiállító kínálatára Brazíliából, Argentínából és még 70 országból 175 ezer gazda volt kíváncsi. A brazil Sara cég rendkívül széles vetőgépével (címképünkön) évente több ezer hektár vethető el. Ehhez igazodik például a Massey Ferguson óriási szójaadaptere.

Borjadzás-előrejelző a halvaszületés ellen

A vemhes tehén farka mozgásának mérésével a szülési fájdalom hevességére lehet következtet ni. A „Moocall” borjadzásjelző már kb. egy órával az ellés időpontja előtt két lépcsőben, SMS útján riasztja a gazdát. Ilyen pontos előrejelzéssel a borjadzások több mint 95%-ának 7%-ában elkerülhető a halvaszületés. A műszert a tehén farkának tövére kell felfogatni, dolga végzetével más tehénre is áttehető. Egy érzékelő éves ritmusban 80 tehenet szolgálhat ki, őszre-télre időzített elletésnél 30 egyedet.

Takács Géza a Vetőmag Szövetség régi-új elnöke

Az ágazat a több mint 4 millió hektáros hazai gazdálkodás igényeit szolgálja ki és jelentős – több mint 100 milliárd forintos – exporttevékenységet folytatnak. Ezzel Magyarország a 6. legnagyobb vetőmag-exportőr a világon. A 130 ezer hektáron zajló magyar vetőmag-előállítás értéke éves szinten 190 milliárd forintot. Takács Géza, a martonvásári kutatóintézet vetőmagüzeme után a bábolnai IKR vetőmag programját irányította. Jelenleg a Hungaroseed Kft. ügyvezetője. A küldöttgyűlés újabb öt évre, 2023ig szavazott bizalmat neki.

Muszáj és megéri öntözni

Az öntözés terén általában jók a természeti lehetőségeink, de nemzetközi versenytársainkhoz képest van lemaradásunk: átlag 68 ezer ha öntözött területünkhöz képest felszíni vizekből további 337 ezer, kutakból pedig még újabb 48 ezer ha lenne gazdaságosan öntözhető változatlan időjárás, támogatások, vízdíjak és kamatok mellett. Erre azért is szükség lenne, mert az időjárás-változás szeszélyes és csapadékhiányos következményeit a versenyképesség érdekében így lehetne ellensúlyozni. Bár az öntözés(-fejlesztés) jelentős beruházást igényel, az Agrárkutató Intézet friss tanulmánya szerint árukukoricánál az egy hektárra eső 430 ezer forint öntözési beruházás nettó jelenértéke (NPV) 220 ezer forint lenne; szabadföldi paradicsomnál pedig hektáronként 550 ezer forint befektetésből akár 34 millió forint feletti megtérülés is elérhető.

Mitől 800 ezer forint egy nagyra nőtt tőponty?

Ezt a kapitális pontyot 28 kg súlyban 2016-ban fogták ki egy Heves-megyei természetes vízből, majd – ahogy illik! – vissza is engedték. 2018. április 8-án már egy Pest megyei horgásztóból került elő, 31,9 kg súlyban. Sajátságos pikkely-rajzolata alapján azonosították. Halgazdálkodási értéke ugyan csak 32 ezer forint, de az illegális élőhal-kereskedelemben 800 ezer forintot is adnának érte. A Nébih nyomoz az illegális áttelepítés – azaz a lopás – ügyében. A szabálysértő tetemes bírságra számíthat.

Nem sok jót kap az új KAP

Magyarország elutasítja a tervezett új európai agrár-költségvetési elképzeléseket: Feldman Zsolt agrárminisztériumi államtitkár szerint a Közös Agrárpolitika (KAP) finanszírozására javasolt uniós költségvetés nem elegendő, több terhet rónának a gazdákra, és bonyolultabbá tennék a jelenlegi rendszert. Feldman szerint a támogatás-elosztás új modellje nem egyeztethető össze a területalapú kifizetések logikájával, és mind a tagállamok, mind a gazdák esetében az adminisztratív terhek jelentős emelkedéséhez vezethet. Magyarország – amely az utóbbi években sikeres erőfeszítéseket tett az agrárszabályozás egyszerűsítésére, a gazdabarát támogatási rendszer megvalósítására – ellenezni fogja e javaslatokat. Az államtitkár ugyanakkor jelezte, hogy az egyes ágazatokat ‒ különösen a szarvasmarha- és juhtartókat, a kertészeket vagy a fehérjenövény-termesztőket – segítő, termeléshez kötött támogatások jelenlegi támogatási szintjének megtartása nehéz feladatnak ígérkezik.

Dübörög az agrárgéppiac

A járműpiac jelentős bővülése és a vállalkozások növekvő beruházási kedve miatt jelentős növekedést ért el a magyar lízingpiac az első negyedévben: a mezőgazdasági gépek finanszírozása immár 4 éve az egyik legstabilabban teljesítő piaci szegmens. A mezőgazdasági gépeknél a finanszírozott összeg 12 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, ami lényegében megegyezik a tavaly elért összeggel. A stagnálás ellenére a mezőgazdasági gépek finanszírozása immár 4 éve az egyik legstabilabban teljesítő piaci szegmens.

Már kaphatók a 25%-kal több áramot termelő kétoldalú napelemek

A hátoldalukon is áramtermelésre képes, szilíciummodulokból szerelt fotovoltaikus paneleket egy üvegréteg védi az időjárás hatásaitól, amely átengedi a napfényt. A kétoldalú napelemek csupán 4-7 százalékkal drágábbak, mint a hagyományos rendszerek. Az ilyen modulok között azonban szereléskor több helyet kell hagyni, hogy ne árnyékolják le egymást. A köztes területeket pedig mezőgazdasági célokra is lehet hasznosítani.

3 milliárdot foglaltak a számla-bűnbandától

Bíróság elé kerülnek egy bűnszervezet tagjai, akiknek összesen egy több mint négymilliárdos fiktív áfás számlás ügyben kell felelniük. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatvannégy ember ellen javasol vádemelést, miután a gyanú szerint a számlagyár a megrendelőknek cukorról, növényi olajról, kávéról, édesítőszerről, leveskockáról, de még napszemüvegről, nyakláncról, hegesztőhuzalról és fékbetétről is állított ki hamis számlákat. Volt cég, amely Olaszországból beszerzett szóját igazolt a számlagyártól beszerzett valótlan tartalmú magyar számlákkal. A gyanúsítottak egyik köre szlovák társaságok nevében Nyugat-Európából szerzett be zöldséget és gyümölcsöt, de azokat már magyar cégek nevében szállította be a Budapesti Nagybani Piacon értékesítő vállalkozásoknak. A hamis számlákat jellemzően magyar, cseh és szlovák társaságok nevében állították ki; a bevont cégek élén magyar, hanem ukrán, szerb és román ügyvezetők is megfordultak, és végül bő 4 milliárd forinttal csökkentették az adóbevallásukban szereplő áfát. Jó hír, hogy 3 milliárdnyi vagyontárgyat foglaltak le a kár megtérülésére.

Szerkesztőség