fbpx

Kiváló minőség karnyújtásnyira

Írta: Szerkesztőség - 2018 december 19.

Az értékesítés szempontjából nagyon fontos, hogy a megtermelt gyümölcs a piaci elvárásoknak megfeleljen (szín, forma, íz, vitamintartalom stb.).

A gyümölcsöknél ezért különös gondot kell fordítanunk a kálium, magnézium, illetve mikroelemek pótlására. A káliumhiány elsősorban a hiányos talajbeli készlet, illetve a rossz vízellátás miatt alakulhat ki. A túladagolásra vigyázni kell, mert ezzel jelentősen eltolódhatnak a tápelemarányok, ami minőségromláshoz vezethet. A káliumigény az aktív növekedés időszakában (hajtás- és gyümölcsképzés) a legnagyobb, de fontos periódus a rügydifferenciálódás ideje is. A kloridra főleg a bogyósok érzékenyek, de a legtöbb gyümölcs esetén jobb és kedvezőbb a szulfátforma használata, különösen akkor, ha nagy adagok kijuttatásáról van szó. Ha az ültetés előtti tápanyag-feltöltéskor nem biztosítható, hogy a kijuttatott KCl legalább 60-70 cm-ig beázzon, mindenképpen kálium-szulfát-tartalmú műtrágya használata javasolt Káliumszulfát granulátum (kereskedelmi neve: KaliSOP gran.) vagy Patentkali® formájában. A kötöttebb talajokon a trágyát lehetőleg a talaj 20-35 cm-es rétegébe dolgozzuk be! A legnagyobb magnéziumigényű periódus a hajtásnövekedés időszaka. Általában megfelelő alapellátottság esetén nem jelentkezik a hiánya. Viszont túlzott káliumtrágyázás, szárazság vagy erősen meszes talaj indukálhat relatív Mg-hiányt, amikor kiegészítő adagolása szükséges. A Mg-trágyázás, hiányt mutató talajon a telepítést megelőzően Mg-tartalmú trágyákkal lehetséges (ESTA Kieserit gran., Patentkali®), de itt a pillanatnyi hiány lombkezeléssel jól orvosolható (EPSO Top®, EPSO Microtop®).

A gyümölcsfélék a mikroelemek közül a bórral szemben igényesek bizonyos időszakokban.

A virágzás, terméskötés, rügydifferenciálódás bórhiányesetén csökkent mértékű. Többletadagolásra is ekkor lehet szükség (EPSO Microtop®). A megfelelő folyamatos alapellátottság az egész tenyészidőszakban szükséges, mert hiányában a több gyümölcsfaj esetén fontos kalciumbeépülés gyenge lesz, fokozódik a vízleadás, a tenyészőcsúcsok és más osztódó szövetek károsodnak. A bőséges szénhidrátképzéshez is megfelelő K- és B-szint szükséges (EPSO Microtop®, KaliSOP gran., Patentkali®).

Dr. Zsom Eszter
szaktanácsadó
+36-30/232-0154