Agrárgazdasági elemzések

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 25.

Kukorica

Bár a MATIF-jegyzés érdemben nem emelkedett az elmúlt hetekben, ez már nem mondható el a Fekete-tengeri paritásokról a kukorica esetében. Az ukrán rekordtermés és ez idáig zökkenőmentes szállítás ellenére közel 10%-ot emelkedett a hajóra rakott tengeri ára, így az most 156 EUR-on áll, ami még így is versenyképes árat jelent a spanyol, olasz vagy éppen német tengeri kikötőkben. Érdemes figyelni Oroszországra, ahol – véleményem szerint – a következő években jelentős kukorica-hozamnövekedésnek leszünk tanúi. A közel 2 két és fél millió hektár vetésterület és 4 és fél tonnás termésátlag aggodalomra adhat okot az ukrán, de akár a hazai termelőknek is…

kukorica

A hazai valuta közelmúltbeli egyszázalékos erősödése az euróval szemben a kukorica esetében mintegy ezer forintos „hátrányt” okoz az export piacokon, a következő napokban, hetekben meglátjuk, hogy mi jelent ez az exportlehetőségekben.

Búza

Ahogy említettem, a nyugat-európai búzahiányt beárazta a piac, és egyelőre úgy tűnik, a keresleti oldal megtalálta rá a megoldást. A malmi búza MATIF-jegyzése ennek következtében szintén alig néhány eurót esett január eleje óta, így az márciusi szállítással 204 eurón áll jelenleg. A megnyugtató mennyiségű csapadék a téli hónapokban pedig bizalomra ad okot az őszi vetéseket tekintve.

búza

Hungrana-vezérigazgató; a Magyar Kukorica Klub elnöke