fbpx

Külkereskedelmi többletünk több mint felét az agrárium teszi ki

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 23.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez.

Az Agrárminisztériumban megtartott mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomaták találkozóján Nagy István agrárminiszter felhívta a figyelmet, hogy az agrár-környezetvédelmi területen jelenleg 13 állomáshelyen lát el feladatot szakdiplomata a legfontosabb partnerországainkban.

Az utóbbi 3 évben az élelmiszergazdasági export értéke folyamatosan évi 8 milliárd euró fölött alakult. Ahhoz, hogy az export tovább nőjön, megfelelő árualap és ehhez kapcsolódó magas hozzáadott értékkel bíró beruházások is szükségesek. Az agráriumban minden intézkedés meghozatalát a hatékonyság növelése is meghatározza, adta hírül az AM Sajtóiroda.

Az agrártárca támogatja a feldolgozóipar beruházásait, és célja az öntözött területek nagyságának kétszeresére történő növelése. Az agrárminiszter arról is beszélt, hogy minden olyan országban, ahol jelentős gazdasági többletet szeretnének elérni, jelen vannak az agrár-szakdiplomaták.