fbpx

Ültetvényápolás gépei az Odisys kínálatában

Írta: Szerkesztőség - 2014 június 13.

A forgalmazott márkák kiválasztásánál fontos szempont volt, a minőség, hogy ár/érték arány összhangban legyen, illetve a tradíció, azaz olyan gyártók szerepeljenek a kínálatunkban, amelyek régóta jelen vannak a magyar piacon, így esett a választás a Nobili-re, illetve a BFM ?re.

A Nobili professzionális szárzúzókat és permetezőket gyárt.

A Nobili GEO és PDF hagyományos axiál-ventillátoros permetezőkkel mindenki megtalálja a számítását, a PDF egy egyszerűbb gépet takar, tűzihorganyzott alvázzal, állítható nyomtávval, 850 mm-es ventillátorral és réz fúvókatartókkal és 126 literes Anovi szivattyúval van felszerelve.

A GEO az előzőeken felül 900 mm-es vagy akár dupla, illetve 1050 mm-es ventillátorral is rendelhető, réz fúvókatartókkal, melyek légterelővel rendelkeznek a még hatékonyabb elérés érdekében.

Az intenzív gyümölcsös ültetvényekre ajánljuk a Nobili Oktopus permetezőket, melyek 8, illetve 10 csáppal rendelkeznek, illetve radiál ventillátorral szereltek. Ennek a ventilátornak kevesebb a szállított légmennyisége, viszont a kilépő levegő sebessége sokkal nagyobb, ennek köszönhetően a fúvóka által porlasztott cseppek még tovább bomlanak, így mintegy 30-40%-kal kevesebb vegyszert kell felhasználnunk adott egységre, mindezek mellett jobb fedéssel.

A gép kiegészíthető egy elektrosztatikus feltöltő rendszerrel, ennek köszönhetően szinte nincs elsodródás.

Az ültetvény ápolása nem állhat meg természetesen a lombkorona ápolásánál, a talajt, illetve az azt takaró növényzetet is folyamatosan kordában kell tartani, ehhez a Nobili szárzúzókat ajánljuk.

A Nobili BK – többcélú és erős gép, ajánlott zöldterületek, falevelek, növényi maradványok zúzására, sorok között és szántóföldön egyaránt. Nyitható hátfallal, beépített szabadonfutóval, többféle késvariációval a különböző feladatok elvégzéséhez. 230-320 cm közötti munkaszélességgel.

A BNG zúzó már akár 8 cm-es szárátmérőjű, fás-szárú növénymaradványokkal is megküzd. Szintén nyitható a hátfala, így akár szalma zúzására is megfelelő.

A sorok ápolása külön gépet követel, erre a célra a BFM gépeket forgalmazzuk, melyek az elmúlt mintegy 2 évtizedben már bizonyítottak hazánkban, bírják a mostoha körülményeket is.

A B1 típus egy automata kitérésű soraljművelő talajmaró. A gép meghajtása és vezérlése a traktor hidraulikarendszerétől független. A talajmaró fejhez a hajtás ékszíjjakon, kardánon keresztül jut el. A vezérlést pedig egy hidromotor szolgáltatja. A gép rézsűbe is állítható, ezáltal a bakhátasodás is szabályozható. A letapogató pálca érzékenysége egy feszítőrugón keresztül állítható, így akár nagyon fiatal szőlő ültetvényeken is alkalmazható.

Miután a pálca érzékeli a növényt a gép a munkavégző fejet a menetiránynak ellentétesen mozdítja el, nem pedig egyszerűen befelé a traktor mögé, ezáltal a növény törzsére nehezedő nyomás a kerülés alatt szinte azonos, szemben azzal a rendszerrel, amikor a fej egyszerűen befelé mozdul miközben a traktor halad előre.

Ennek köszönhetően a törzsek nem sérülnek, törnek.

Azon ültetvényekre, amelyeknél a sorköz nem füvesített, a BFM EV rugóskapás, teleszkópos vázas kultivátort ajánljuk. A kapa 5-7-9-11 kapás kivitelben érhető el rögtörővel vagy anélkül.

A kapákon az orrbetét, avagy a kapa kiképzése 4 féle lehet, így nemcsak gyommentesítésre, hanem középmély lazításra is jól használható a gép. A rugók kiváltotta vibrációnak köszönhetően a lazító hatás is kiváló.

Hernek Gábor

ODISYS BT.