fbpx

Magyarország Legszebb Birtoka – Udvaros Farmer Gazdaság

Írta: Sándor Ildikó - 2021 augusztus 19.

Állattenyésztés kategóriában Magyarország Legszebb Birtokának egyik jelöltje az Udvaros Farmer Gazdaság

 

Udvaros Farmer Gazdaság

 

Szabadságot adunk az állatoknak is: A 30 napig infúzión táplált, megmentett gímszarvas és Udvaros Zoltán kapcsolata mindent elárul a látrányi állattenyésztő hitvallásáról. A Somogy megyei falu határában a 80-as években kezdte a növénytermesztést és állattenyésztést, ami mára sok mindenben megváltozott. A kezdeti 130 helyett már 1900 hektáron gazdálkodik, részben az állattenyésztés takarmányszükségletének kielégítése céljából termel kukoricát, napraforgót, őszi búzát és persze lucernát.

A 400 hektáros legelőre azért bőven szükség van, hisz a hajdani tejelőállományt ugyan húsmarhákra váltották, most egy 2400 egyedes szarvasmarha-gulya gyarapszik szabadtartásban a somogyi lankákon. „A húsmarhák a szabad ég alatt tisztábbak, egészségesebbek, nincs körömprobléma, természetközelibb az életük” – ezzel a munkaerőhiányból adódó problémákat is könnyebben orvosolja a gazdaság. A szabadtartás ellenére azért szükséges a napi etetés, melyet modern gépek segítségével oldanak meg.

 

Udvaros Zoltán
Udvaros Zoltán

 

A helyi vadásztársaság elnökeként 26 éve, 12.000 hektáron koordinálja a vadgazdálkodást Udvaros Zoltán, de saját birtokán is élnek dámszarvasok, muflonok a juhok, kecskék társaságában, a sérült vadállatok befogadására pedig nemcsak a helyszín, de a szándék és az eszközök is adottak.