fbpx

Májusi eső aranyat ér – de kinek?!

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 23.

Nehéz kérdés. Az idei tavasz másképp alakul, mint ahogy azt elterveztük. A télnek későn és nagy fagyokkal, havazással lett vége. Ennek persze a gyerekeken kívül senki sem örült. Ők nagyon élvezték a szánkózást és azt, hogy fehérbe borult a táj, viszont a gazdák borítékolhatták, hogy minden munkával megcsúsznak majd.

Egyik szemünk nevet, a másik sír

Nagyjából így is lett. A kemény fagyok után nehezen engedett fel a talaj. A hóolvadás és az utána érkezett eső minden feltételt megteremtett a nagy belvízfelületek kialakulásához. Az Alföld közepén némely tábla szinte teljesen víz alatt van. Persze a napsütésben gyönyörű látvány, pláne ha egy kis szél is lengedezik, de mégis a szakmabeliek inkább sírnának e szép táj láttán. Nos, nekik nem biztos, hogy annyira hiányzik az aranyat érő májusi eső…

Az erdőtelepítés vagy -felújítás viszont más kérdés. Az erdőfelújítás az erdősítés egyik módja – a másik értelem szerűen az erdőtelepítés. Ez utóbbinak azt nevezzük, amikor olyan helyen hoznak létre erdőt, ahol azelőtt nem volt. Az erdőfelújítás pedig lehet természetes és a mesterséges. Előbbi esetben a fiatal faállomány az anyaállomány magjairól vagy sarjairól nő fel. A mesterséges felújítás lényege, hogy a faállomány letermelése után a talajt teljesen vagy részlegesen előkészítik, és ezután abba magot vetnek, vagy csemetéket ültetnek. A gyökeresedéshez elengedhetetlen, de önmagában kevés a sok csapadék. A különböző növényfajok gyökeresedése különböző. Általában elmondható, hogy a cserjék, különösen az elfekvő ágúak, jobban gyökeresednek, mint a fák, a vizes termőhelyen élők pedig szintén jobban, mint a száraz termőhelyet kedvelők – rengeteg kivétellel persze. Egy fajon belül is eltérés van az egyes egyedek, így a klónozott fajták között is. A termesztendő fajta kiválasztásakor ezért nemcsak az illető fajta megjelenése fontos szempont, hanem annak gyökeresedő képessége is. A gyökeresedést befolyásolja a csapadék, a talaj nedvességtartalma, a talaj biológiai, fizikai és kémiai állapota.

Táplálás és kötelezettség

Az eredés elősegítése végett rendkívül fontos a megfelelően előkészített talaj. Itt egyrészt a talaj kötöttségére gondolok, levegő- és vízháztartása egyaránt optimális kell, hogy legyen – akár telepítésről, akár felújításról beszélünk. Szintén mellékes, hogy téli vagy tavaszi ültetést tervezünk, a talajt minden esetben lazítani kell és megfelelő tápanyaggal ellátni. A rendkívül összetett gyökeresedési folyamatban szerepet játszó hormonok közül leggyakrabban az auxinok hiánya vagy nem elegendő aránya miatt marad el, illetve gyenge a gyökeresedés, így ezzel a hormonnal érhetünk el nagyon látványos eredményeket. Azonban nem kell egyből a gazdaboltba szaladni mesterséges hormonokért. A fiatal csemeték a fejlődéshez folyamatos tápanyagellátást is igényelnek, és kivétel nélkül minden esszenciális tápelemnek elérhetőnek kell lennie ahhoz, hogy szép, egészséges erdőt kapjunk. Illetve azért is, mert sokaknak a jogszabály is előírja a mesterséges erdők felújítását, pótlását. Ha az erdőgazdálkodó az erdőtörvény szerinti erdőfelújítási kötelezettségének határidőn belül nem tesz eleget, az az erdőgazdálkodási szabályok megsértésének minősül.

A mikroorganizmusok tápanyaggazdálkodásban betöltött szerepe már évtizedek óta bizonyított a szántóföldi kultúráknál. A növények legalapvetőbb működése minden fajnál megegyezik, azaz a fotoszintézis és a tápanyagok szervezetükbe való beépítése.

Egy természetes rét, legelő biomassza tömege akár 50-100 szorosa is lehet egy intenzíven művelt szántóföldnek ez nagyobb részt a gyökértömeg különbségből adódik, de a mikroflóra tömege is akár 3-4 szer nagyobb réten: ezért önfentartó és nincs szükség emberi beavatkozásra. Az irányított mikrobiológiai technológia egy komplex mikrobiológiai oltóanyag segítségével a telepített gyep, park, erdő mikrofóráját kedvezően megtöbbszörözi, ami kihat a faunákra és komoly biomasszatömeg-növekedést eredményez. A komposzt formájában visszapótolt fűnyesedék, lehullott levél biztosítja a tápanyagszükséglet nagy részét.

A mikroorganizmusok segítenek abban, hogy mindig minden típusú tápelem a rendelkezésére álljon a növényeknek, jelen esetben a fáknak, cserjéknek. Ennek jelentősége abban rejlik, hogy ez befolyásolja a kiültetett fák növekedésének intenzitását, az erdőn egyöntetűségét, egységét. A mikoroorganizmusok a tápelemek körfolyamataiban betöltött szerepükön kívül még egy nagyon nagy jelentőséggel bírnak. A saját anyagcsere folyamataik révén aminosavakat, hormonokat, vitaminokat, enzimeket szintetizálnak, amiket a fás szárú növények egyből fel tudnak venni, és nem kell erre külön energiát fordítaniuk.

Így válik be az irányított mikrobiológia

Az irányított mikrobiológiai technológia beállításának hatásai:

  • a talaj biológiai, kémiai és fizikai tulajdonsága optimalizálódik;
  • évről-évre csökkenthető a műtrágya felhasználás;
  • minimalizálható a növényvédő szer alkalmazása;
  • csökkenthető az öntözés, vagy tervezhetőbb, biztosabb állomány öntözés nélkül;
  • stressztűrőbb lesz a növényzet;
  • a növények fajtajellege kidomborodik.

Extrém időjárási körülmények – túl sok csapadék, szárazság, tartósan magas hőmérséklet – esetén mutatkozik meg leglátványosabban az irányított mikrobiológiai technológia hatása már az első kezeléskor. Ilyen körülmények negatív hatásainak csillapítására gyakorlatilag nincs is más lehetőség, mint az előbb említett technológia és komplex mikrobiológiai készítmény alkalmazása. A növény számára nagyon fontos, hogy egyenletesen jusson tápanyagokhoz, ne alakuljon ki hiánybetegség, illetve egyszerre túl sok tápanyag felvétele sem kívánatos. Ezt a problémát ez a technológia segít megoldani, mert folyamatosan adagolódik a tápanyag a baktériumok, gombák feltáró munkája során. A technológiával elérhető, hogy a talaj pH 6-7 között legyen, a növény számára felvehető só összetétele optimálissá váljon, kialakuljon egy egészséges edafon-egyensúly (a talaj élőlényeinek összetétele, mely meghatározója a termőtalaj minőségének is), morzsalékos, jó víz és levegő háztartású szerves anyag pufferrel rendelkező termőtalaja legyen!

Ez mit jelent? Azt jelenti, hogy nincs más dolguk a növényeknek, mint a színpompás virágszirmokat bontani, vagy füvek esetében még zöldebb még dúsabb csomókat kifejleszteni, fák esetében még erőteljesebben növekedni és még egészségesebb pompásabb lombkoronát létrehozni, mert ha minden feltételről gondoskodtunk, akkor a májusi eső nekünk aranyat ér.

Magyar Nikolett