fbpx

Már hektár-tízezrek vannak víz alatt

Írta: Kohout Zoltán - 2018 március 19.

A februári havak olvadása és a kiadós esőzések után érkező újabb hó aggasztó ár- belvízhelyzetet idézett és idézhet elő idén – erősítik meg a saját szemünkkel látható tapasztalatokat a vízügyi igazgatóságok jelentései.

Tovább romolhat

A legtöbb elöntött terület természetesen az Alföldön található: a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság területén jelenleg 4750 hektárt borít belvíz, 12 belvízvédelmi szakasz közül jelenleg 5-nél van készültség. Kettes fokozat van érvényben a Hamvas-Sárréten, Görbeháza és Polgár környékén. A térségben máris 33 szivattyútelep üzemel, amelyek naponta bő 1,6 millió köbméter belvizet emelnek át a befogadókba. A belvízvédelemben 108-an vesznek részt. A szolgálat ugyanakkor – a meteorológiai előrejelzések miatt – attól tart, hogy a helyzetet tovább ronthatják a várható esőzések. (Az idokep.hu prognózisa szerint április második dekádja végéig 13-14 csapadékos nap várható – a szerk.)

Másodfokúra növelték

Hasonló a helyzet a Pest megye déli térségében illetékes vízügyi hatóság területén, ahol szintén jelentős mennyiségű csapadék hullott az utóbbi napokban. A belvizek kivezetésének biztosítása érdekében a Ráckevei (Soroksári)-Duna vízszintjét – az ebben az időszakban megszokotthoz képest – kb. 50 cm-rel, belvízi üzemvízszintre csökkentették. Erre azért volt szükség – közölték –, mert az Alsó-Duna-völgyi főcsatornák nem képesek a térségből érkező vizeket fogadni, az úgynevezett határzsilipeket lezárták, így a vízkivezetés csak a Ráckevei-Duna felé biztosítható. E térségben csaknem 4,5 ezer hektár áll víz alatt. Március közepe felé egyébként az Észak-Duna-völgyi belvízvédelmi szakasz csatornáira korábban elrendelt I. fokú belvízvédelmi készültséget – a Borzasi- és Kunpeszéri-zsilipek fokozott megfigyelése érdekében – II. fokúra növelték.

A Sió sem segít

„Helyzet van” a Dunántúlon is. A Balaton vize például akkorát nőtt, hogy még a Sió-zsilip megnyitása sem enyhítette a bőséges havazás és esőzés okozta növekedést. A vízgyűjtő duzzadása részben a Zala folyóval érkező mennyiségeknek is eredménye. Miután továbbá a Kapos folyóra újabb árhullám érkezett, harmadfokú belvízvédelmi készültség lépett életbe: a térségben a szántóföldekről szivattyúzzák a vizet, a legmagasabb készültség értelmében a gépek éjjel-nappal dolgoznak.

Kohout Zoltán

CÍMKÉK belvíz