fbpx

Marhahús: kevesebb lesz idén

Írta: Kohout Zoltán - 2020 július 03.

Miközben a húsárak általában mérséklődnek, érdekes változások figyelhetők meg a marhahúspiacokon.

 

 

Világszerte mérséklődik

Az USA agrárminisztériumának (USDA) áprilisi rövid távú előrejelzése szerint a világ marhahústermelése nem változik számottevően: 61,5 millió tonna körül alakulhat az idén – számol be az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI). A szakértők a korábban vártnál alacsonyabb termelést valószínűsítenek 2020-ra a koronavírus-járvány miatti világgazdasági problémák és a marhahús iránti csökkenő kereslet miatt. A jelentős szarvasmarhatartó országok közül az USA-ban (12,5 millió tonnára), Brazíliában (10,3 millió tonnára), Kínában (6,95 millió tonnára) növekedhet a kibocsátás, ami ellensúlyozhatja Ausztráliában a szarvasmarha-állomány bővítése miatt várható marhahústermelés-csökkenést. A globális marhahúsexport így összességében 2, a marhahúsimport pedig 1%-kal mérséklődhet 2020-ban a tavalyihoz képest.

 

Amerika

Az év első 5 hónapjában az USA marhahús-kibocsátása 4, borjúhústermelése 11%-kal csökkent a tavalyi év azonos időszakához mérten. Bár a szarvasmarhák vágása 6%-kal csökkent, a vágóállatok élősúlya 2%-kal nőtt. Az Egyesült Államok marha- és borjúhúskivitele 7%-kal nőtt január–áprilisban. Az élő szarvasmarha exportja 8%-kal nőtt az év első hónapjaiban, a behozatal 3%-kal nőtt, míg az élőszarvasmarha-import 7%-kal csökkent. Brazíliában a szarvasmarha ára (ottani fizetőeszközben) 32%-kal nőtt májusban a tavalyi májusi átlagárhoz képest. Az USDA úgy véli, Brazília marhahústermelése 1%-kal 10,3 millió tonnára bővülhet 2020-ban a 2019. évihez képest, és majdnem 7%-kal nőni fog a belső fogyasztás, míg a kivitel 8%-kal nőhet. Az argentin szakminisztérium (Minagri) szerint Argentínában a szarvasmarha ára 49%-kal emelkedett májusban a tavalyihoz képest. A marhahústermelés 2,6%-kal 1,243 millió tonnára nőtt. Az USDA itt úgy véli, az argentin marhahús-kibocsátás 3 millió tonna körül (–1%) alakulhat az idén, a belső fogyasztás enyhén nő, míg a kivitel jócskán, 11,5%-kal mérséklődhet.

 

 

Európa

Az Európai Bizottság áprilisban megjelent rövid távú prognózisa szerint az unió marhahústermelése várhatóan 7 millió tonna körül alakul 2020-ban, hasonlóan az előző évihez. Az Európai Unió 583 ezer tonna (+1%) marhahúst exportálhat az idén, ám az élőszarvasmarha-kivitel 5%-kal csökkenhet. Az unió marhahúsimportja a 2019. évihez hasonlóan 386 ezer tonna körül alakulhat. A közösség marhahúsfogyasztása 1386 ezer tonna (ez egy főre vetítve 10,6 kg). Az EU egyébként 349 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon az idei év első 5 hónapjában – ez 8%-kal kevesebb, mint egy éve ilyenkor. A legnagyobb piacok az Egyesült Királyság (34%), Hongkong (5) és Ghána (5) voltak. Azonban az Egyesült Királyságba 23, Hongkongba pedig 1%-kal csökkent a kivitel, míg a Ghánába szállított mennyiség 29%-kal nőtt. Az unió élőmarha- és marhahúsimportja 22 százalékkal 123 ezer tonnára csökkent a tavalyihoz képest az év harmadában. A behozatal 31%-a az Egyesült Királyságból, 24%-a Brazíliából és további 19 %-a Argentínából származott.

 

Magyarország

A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 15%-kal nőtt az év első harmadában. A legtöbb szarvasmarhát Ausztriába szállították, ahova 30%-kal nőtt a kivitel, a második legnagyobb célpiac Horvátország, ahová 57%-kal több szarvasmarha került. Hazánk élőmarha-importja 13%-kal csökkent az év első három hónapjában: 34% Ausztriából, 10 pedig Csehországból jött. A marhahúsexport mennyisége 11%-kal, értéke 20%-kal emelkedett. A marhahúsimport volumene és értéke is 20%-kal körüli értékkel nőtt. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a fiatal bika termelői ára 776 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2020 májusában – azaz nem változott jelentősen 2019 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágótehén ára 11%-kal csökkent, míg a vágóüszőé 2-vel nőtt a szóban forgó időszakban.

 

 

Olcsóbb

Mindeközben egyébként – az ENSZ illetékes szervezete (FAO) szerint – húsfélék is átlagosan 0,6%-kal lettek olcsóbbak a globális kereskedelemben. Ez 6%-kal alacsonyabb a tavalyi év első hónapjaiban mérttől. A marha- és baromfihús jegyzése csökkent a nagyobb termelők megnövekedett exportkészletei miatt, míg a sertés ára valamelyest növekedett, főleg Európában, a korlátozások feloldását esetlegesen követő piaci enyhülés reményében.

 

 

forrás: AKI, KSH, Horizont Média-archív