fbpx

Megbízható vetőmagellátás az RAGT-től

Írta: Szerkesztőség - 2013 január 30.

Mi, az RAGT-ben felkészültünk!

Megkezdtük a vetőmagok magyarországi beszállítását, hogy vásárlóink kiszolgálása gyors és zökkenőmentes legyen.

Szerencsére 2012-ben az RAGT vetőmag előállításának jelentős része nem Közép-Európában, hanem az aszály által alig sújtott dél-franciaországi területeken zajlott.

Így a tervezett vetőmag mennyiség az RAGT-nél rendelkezésre áll.

Az előttünk álló szezonban a 2012-ben eladott mennyiségnél 40%-kal több, kiváló minőségű vetőmag értékesítésére lesz lehetőségünk.

 

„Stresszelő” stressztűrés

2012. évi aszályos időjárás komoly kihívások elé állított termelőt, vetőmag előállítót, nemesítőt egyaránt.

Arra is alkalmat adott azonban, hogy teszteljük, vajon hibridjeink mennyire tudnak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Az RAGT-nél évek óta országos hálózatban végzünk vizsgálatokat saját és megbízásos kísérletekben, valamint termelőkhöz kihelyezett, üzemi területeken.

Az eladási számok örvendetes növekedésének köszönhetően az RAGT kukorica hibrideket termesztő gazdaságok száma ma már jelentős.

Segítségükkel olyan mennyiségű adatból dolgozhatunk, amely megbízható következtetések levonására ad lehetőséget.

Ebből az adatbázisból kiválasztottuk azokat a hibrideket, melyek terméseredménye az alacsony átlagtermésű kísérleti helyeken sem mutatott visszaesést a normál termésszintű helyek eredményéhez képest.

Ezeket a hibrideket a továbbiakban a kiegészítővel és logóval látjuk el.

Csak azokat a hibrideket jelöltük erre a kitüntető címre, melyekről mindkét – nagyüzemi/mezo és a kisparcellás – vizsgálati út igazolta a stressztűrést!

 

Új hibridek

Az RAGT kínálatában két olyan új korai hibrid is megtalálható, mint az RH10044 (EXXCLAM) és RH11084 (AXXYS), amelyek várhatóan 2013. márciusban Magyarországon állami elismerésben részesülnek.

Mindkét hibrid igen gyors vízleadással rendelkezik: a NÉBIH 2012. évi regisztrációs fajtakísérletében a sztenderd fajták 20%-os szemnedvesség tartalma idején e fajtajelölteknél már 15%-ot mértek, ami azt jelenti, hogy e hibridek 1-1,5 héttel korábban betakarítható állapotban voltak, mint az éréscsoport legjobbjait reprezentáló sztenderdek.

Termőképességükre jellemző, hogy pl. az AXXYS terméseredménye pontosan megegyezett a magyar piacvezető hibrid terméseredményével az egész országot reprezentáló kísérleti rendszer átlagában.

További újdonság az Ausztria határmenti részein máris népszerű FERARIXX (FAO 360-380), és az átlagos körülményeket is nagy terméssel megháláló FUTURIXX (FAO 400-410), de a kiváló termőképességű, gyors kezdeti fejlődési erélyű, erős szárú CADIXXIO (FAO 460-470) az igazi ínyencek kukoricája.

 

Napraforgó kínálatunk is frissült

  • a hagyományos gyomirtási technológiájú MOBILL-al, mely nagyszerű termőképessége mellett rendkívüli, 50%-os olajtartalmával kimagaslott a fajtasorok mezőnyéből
  • a herbicid toleráns napraforgóknál a betegség-ellenállóságáról ismert FREGATE CL-del, mely az RAGT napraforgó nemesítésének legújabb generációját képviseli,
  • míg változatlanul a HOCL piac vezetője a MOOGLLI, mely 2012-ben sok gazdának okozott kellemes élményt a betakarítás idején.

Ne feledje: RAGT – a másik út a sikerhez!